Archivní vína | Doteky vína

Archivní vína

Za archivní označujeme vína s kratším až středním potenciálem k archivaci a samozřejmě také vína určená k dlouhodobé archivaci. Jedná se o vína stabilní a kvalitní, jež se do prodeje uvádí minimálně tři roky po sklizni. Mezi vinaři jsou archivní vína označována za poklad. Milovníci vína si takové kousky maximálně střeží, jelikož do archivních vín je vložena veškerá péče a umění zkušených vinařů, kteří vína hýčkají, aby pro vás pak byly svou chutí co nejvýraznější a zároveň nezapomenutelná. Zkrátka aby pití archivního vína představovalo skutečně nevšední zážitek.

 

Proč vína archivovat?

Nejdříve si ujasněme jeden důležitý fakt a tím je, která vína jsou vlastně k archivaci vhodná. K dostání je totiž nespočet druhů, ale ne všechny se k archivaci hodí. Vhodnými kandidáty k tomuto procesu jsou vína s vyšším obsahem extraktu, vyšší kyselinou a minimálním obsahem alkoholu 12%. Obecně by se dalo říci, že se k archivaci hodí především odrůdy jako je Rulandské bílé, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský i vlašský. Z červených vín pak například Rulandské modré či Svatovavřinecké. A nyní už prvotní otázka: Proč vína archivovat? Získáte víno, kterou můžete použít k jakékoli příležitosti. Každé víno má svůj specifický charakter, najdete-li takové, které vám bude chutnat a bude podle vás výjimečné, zásoba takové dobroty je jistě důvodem k radosti, jelikož se z něho budete moci radovat delší dobu.

 

Vína s kratším a středním potenciálem

Mluvíme-li o kratším a středním potenciálu k archivaci, musíme svou pozornost zaměřit na vína vhodná pro skladování na kratší dobu, což je 3 až 5 let. Znalci a milovníci vín jim přezdívají běžci na krátké vzdálenosti. Tato vína se dají sehnat v širokém výběru a za rozmanité ceny. V tomto případě je ale třeba odpovědět si na otázku: Skladovat či neskladovat?

 

Vína vhodná pro dlouhodobou archivaci

Zajímá vás, jaká vína patří do kategorie s dlouhým potenciálem ke skladování? Jednoznačně tam patří vína, jež mohou zrát 8 až 25 let. Samozřejmě i déle. Typickými kandidáty jsou například vína portská či burgundská. Jedná se o vína, která již jako poměrně mladá, stojí slušné peníze a jejich pořizovací hodnota je vysoká. Vezmeme-li to ale z druhého konce, díky skladování budou mít po několika letech až mnohonásobnou hodnotu.

Sdílejte tento článek:
Tento článek byl publikován:
Autory fotografií ve článku jsou: Thomas Rydberg