Červené víno | Doteky vína

Červené víno

Rubínově zbarvené víno vyráběné jedině z modrých hroznů pomocí nakvašení či tepelného zpracování. Červené víno přestavuje širokou kategorii, jenž v sobě ukrývá lehká vína s minimálním obsahem tříslovin i vína určená k dlouholetému zrání. Řekne-li se červené víno, rozhodně si pod tímto slovním spojením nemůžete představit jeden jediný druh. Jedná se o chuťově výraznou tekutinu, která dokáže okouzlit nejednoho milovníka vína.

Jak se červená vína dělí?

V dělení červeného vína netřeba hledat složitou vědu. V podstatě se i tento druh dělí stejným způsobem jako víno bílé – tedy podle obsahu cukru.

Suché červené víno

Suché červené víno je stále oblíbenější především pro svou výraznou chuť, jedinečnou vůni, nezaměnitelnou barvu a v neposlední řadě i velice pozitivní účinky na lidský organismus. Suché víno má nízký obsah zbytkového cukru.

Polosuché červené víno

Polosuchá červená vína mají o něco větší obsah zbytkového cukru, než mají vína suchá, ovšem na jejich výrazné chuti se toho moc nemění. Tento druh červeného vína bývá často mylně zaměňován s polosladkou variantou. Pravdou zůstává, že tyto dva druhy nemají kromě barvy nic společného.

Polosladké červené víno

Polosladká červená vína se od polosuché varianty liší především výrazně větším obsahem zbytkového cukru. Zatímco u polosuchých červených vín se setkáte jen s 12g zbytkového cukru, polosladká vína obsahují až 45g – a to je opravdu výrazný rozdíl. Převážně ženy si na této variantě velice pochutnávají a preferují ji před zbylými druhy.

Sladké červené víno

Řadu druhů červeného vína uzavírá kategorie červených sladkých vín. Tato varianta obsahuje až 45g zbytkového cukru, je tedy především pro svou příjemnou chuť velice oblíbené. Věřte, že na jejich chuti přítomnost cukru rozhodně poznáte. Velmi často se jedná o vína přívlastková, k jejichž výrobě byly použity hrozny s vysokou cukernatostí.

Podávání červeného vína

Červené víno by se mělo podávat při dodržené teplotě – od 12 do 18°C. Hodně záleží na lehkosti konkrétního vína. Čím těžší červené víno budete podávat, tím by mělo být teplejší. Jistě neuniklo vaší pozornosti, že se pro podávání vína používají široké skleničky. Proč? Díky široké sklenici se k vínu dostane mnohem více vzduchu, jenž se výrazně podílí jak na vůni, tak i na chuti.

 

Sdílejte tento článek:
Tento článek byl publikován:
Autory fotografií ve článku jsou: Didriks