Jak správně degustovat víno | Doteky vína

Jak degustovat víno

Degustace vína je ohromná zábava, která však nespočívá v tom, že do sebe nalijete hektolitry různého vína, ale budete koštovat malé dávky vína za účelem analýzy, poznání a jeho vyhodnocení. Ochutnávání vín, čili degustace a konzumace vína, jsou dvě naprosto rozlišné věci. Degustovat můžete sami anebo ve společnosti přátel.

Jak by měla probíhat degustace

Víno degustujte v klidném a příjemném prostředí, kde je pokud možno přírodní osvětlení anebo světlo jemu podobné. Teplo v místnosti by se měla pohybovat okolo 20 stupňů Celsia a vzduch by měl být ideálně bez nějakých dalších zápachů. Víno degustujte vždy vychlazené na teplotu vhodnou pro něj vhodnou.

Ještě dříve než s degustací začnete

Ještě dříve než s ochutnáváním vína začnete, měli byste vědět, že je zapotřebí své chuťové pohárky pořádně naladit. Zapamatujte si, že předešlá chuť na jazyku významně ovlivňuje vnímání chutě i vůně vína, a proto vám doporučujeme vyhnout se chuťově výrazným pokrmům, kořeněným a pálivým jídlům. Před degustací byste neměli ani kouřit a pít horké a aromatické nápoje, jakými je  káva či čaj. Víno určené pro degustaci by mělo být vždy nové a uzavřené. Otevřené víno může načichnout jinými potravinami.

Nepodceňujte teplotu vína

Správná teplota vína představuje jeden ze základních předpokladů pro jeho správnou degustaci. Bílá vína se obvykle chladí na teplotu 10 – 12 stupňů Celsia, zatímco červené víno by mělo mít více méně pokojovou teplotu (16 – 19 stupňů Celsia). Právě při takovéto teplotě totiž dochází k rozvinutí vlastností vína. Přechlazená vína neuvolní všechny vonné látky a teplejší víno nás dráždí, a škrábe v krku a vzbuzuje v nás pocit, že se jedná o víno silnější, než ve skutečnosti je.

Sklenice na víno je základ

Pro degustaci vína je důležitý rovněž správný výběr sklenic na víno. Bílá vína se nalévají do průsvitných a tenkých menších kalichů ve tvaru tulipánu. Červené víno patří do těch samých sklenic, ale s větším otevřeným kalichem. Šampus nelijte do šampusek, ale do sklenice zvané flétna, pouze tak víno nepřijde důležitý oxid uhličitý.

Samotná degustace vína

  1. Když je vše uchystáno a máte dokonce i správně seřazena vína k degustaci (kategorie nebo odrůda, ročníkově od nejmladších k nejstarším a od suchých ke sladším).
  2. Při samotné degustaci začněte posouzením vzhledu vína. Zjišťuje se čistota, barva a viskozita vína. Správně by mělo být víno čiré, bez jakýchkoliv matných či zakalujících tónů. Barva vína nám napoví jeho stáří a vypovídá nám něco i o jeho původu, odrůdě, způsobu zpracování a vyzrálosti hroznů. Při tomto posuzování sklenici držte za stopku anebo patu, protože jen tak objektivně posoudíte kvalitu vína.
  3. V dalším kroku se hodnotí vůně vína. Předtím než však k vínu přičichnete, je nutné se sklenicí zakroužit. Tímto jemným krouživým pohybem se víno provzdušní a dojde ke zvýšení koncentrace aromatických látek ve sklenici. Když pak sklenici nakloníte, zjistíte rovněž i viskozitu vína. Ta ponejvíce závisí na obsahu extraktu vína, alkoholu a zbytkového cukru.
  4. Samotné přičichnutí k vínu patří k těm nejdůležitějším prvkům při hodnocení vína. Jedním silnějším nadechnutím zachyťte maximum aromatických látek a snažte se je identifikovat. Nejdůležitější je přitom první dojem po nadechnutí, kdy jsou čichové buňky nejcitlivější a nejvnímavější. Pozor, při častém přivonění dochází k snížení citlivosti čichových receptorů. Každé víno má své charakteristické aromatické látky, jež jsou dány odrůdou, fermentací a zráním vína v sudu anebo v láhvi.
  5. Posléze se přesuňte k ochutnávání. Do úst si vezměte jen asi lžíci vína (malý doušek). Víno ochutnávejte tak, že jej pěkně poválejte na jazyku tak, aby se dostalo na všechny chuťové pohárky. Vnímejte přitom základní chutě, teprve až pak nasajte trochu vzduchu, čímž uvolníte další aromatické látky, které budete vnímat už i v nose. Při ochutnávání vnímáme intenzitu chuťového vjemu bezprostředně poté, co se víno dostane no úst, pocitovou příjemnost anebo nepříjemnost, čistotu chuti (přítomnost anebo nepřítomnost typických chutí vína, a také dochuť. Jde o délku trvání chuťového vjemu po polknutí nebo jeho vyplivnutí. Víno byste neměli mít v ústech déle než pár sekund. Víno potom vyplivněte. Pakliže si chcete vychutnat prožitek až do konce, víno spolkněte a sledujte jeho dochuť a perzistenci.
  6. Chuťové pohárky neutralizujte pramenitou vodou nebo bílým pečivem.
Sdílejte tento článek:
Tento článek byl publikován:
Autory fotografií ve článku jsou: Prayitno