Jak se vyznat ve sklenicích na víno | Doteky vína

Jak se vyznat ve sklenicích na víno

Podle vinařů za rok Češi vypijí více než 20 litrů vína na osobu. Bohužel i přes tuto skutečnost na rozdíl od pití piva příliš nedbají, z čeho víno pijí. Výhradně z vinných sklenic pije pouze každý třetí a každý pátý podle všeho nerozezná rozdíl mezi skleničkami na bílé a červené víno. A přitom správně vybrané sklenice dokáží podtrhnout nejen atmosféru, ale velmi výrazně může ovlivnit i jeho chuť. No jo, ale jak si vybrat tu správnou sklenici z tak ohromné nabídky těch nejrůznějších sklenic, jaké tu v současné době na trhu máme? Zkusme se na to podívat blíže.

Jak by taková sklenice na víno měla vypadat

Sklenice na víno by měla být vyrobena z kvalitního čirého skla. Ty nejlepší sklenice jsou vyrobeny z křišťálového skla bez příměsi (bez olova). Čiré a transparentní sklo totiž nezkresluje barevnost vína. Chybět by neměla ani vysoká stopka, za níž můžete sklenici na víno pohodlně uchopit, aniž byste sahali na číši. Moderní sklenice na víno se vyrábí bez stopky. Pozor si dávejte na silné sklo, které je známkou nedostatečné technologie. Barevné sklo pak často maskuje nižší třídu sklenic.

Sklenice pro bílé víno

Výběr správné sklenice ovlivňuje to, jak se rozvine aroma servírovaného vína. Vůně je přitom důležitá, představuje totiž dveře do vína. Bez správně rozvinutého aroma vám víno příliš chutnat nebude. Bílé víno se obvykle podává v menších sklenicích, než je určeno pro červené víno. Pozor, ale ani to neplatí automaticky. Menší kalich s kratší stopkou ve tvaru tulipánu, který se směrem nahoru zužuje, umožňuje koncentrovanější aromatický vjem. Průměr kalichu by měl mít přibližně 46 mm. Ryzlink, Veltlín, Sylván anebo Neuburské víno se podává v 3,5 centilitrových sklenicích kónického tvaru. Víno se však nalévá pouze do 2/3, aby se mohlo pořádně rozvinout aroma.

Sklenice na červené víno

Ještě více aromatickému vínu, čili červenému vínu prospívá ještě větší sklenice, a to o objemu 4,5 centilitru, v níž se aroma může krásně rozvinout a vy si ji můžete vychutnat v dostatečné vzdálenosti od hladiny vína. Pro obzvláště aromatická vína typu pinot noir je vhodné užít sklenici z tenkého čirého skla s širokým kalichem ve tvaru koule. Sklenice pro červené víno mají mít kratší nožku, přičemž sklenici držte ve vrchní části. Tato sklenice by měla mít průměr alespoň 60 mm.

Sklenice na šumivé víno

Šumivé víno patří ze zásady do flétny. Šampusky jsou sice velice oblíbené, ale pro šumivé víno absolutně nevhodné, jelikož v nich dochází k příliš rychlé ztrátě oxidu uhličitého, jenž pro skutečný prožitek z dobrého šumivého vína je nezbytný.

Sklenice na šumivé víno 100 – 250 ml flétna
Sklenice na sladká bílá vína 150 – 250 ml tulipán
Sklenice na bílé suché víno 150 – 400 ml tulipán
Sklenice na suché bílé víno burgundského typu 250 – 500 ml balón
Sklenice na bílá sladká vína brotrytického typu (speciální ušlechtilá plíseň) 100 -150 ml tulipán
Sklenice na víno s vysokou cukernatostí – portské, sherry 100 – 190 ml tulipán
Sklenice na růžové víno 150 – 400 ml tulipán
Sklenice na mladé červené víno 250 – 500 ml tulipán
Sklenice na červené zralé víno 350 – 700 ml tulipán
Sklenice na červené víno burgundského typu 350 – 1000 ml Balón

Vězte, že i když je sklenice velká  - 350 ml, nenalévá se celá, ale jen cca 80 ml.

Začátečnické chyby

Amatér a neznalec vína se pozná tak, že sklenici vína nedrží za stopku (dvěma nebo třemi prsty), ale má ji v dlani anebo ji drží za kalich a pěkně po ní ťape.

Sdílejte tento článek:
Tento článek byl publikován:
Autory fotografií ve článku jsou: Angelo Amboldi