Nealkoholické víno | Doteky vína

Nealkoholické víno

Když se koncem sedmdesátých let u nás objevilo nealkoholické pivo, to bylo úšklebků. Po roce 1989 však nastal zlom a nealkoholické pivo začalo vyrábět mnohem více pivovarů. Dnes jej nabízí zcela běžně restaurace a jednotlivé pivovary se doslova předhánějí s výrobou nealkoholického piva těch nejrůznějších chutí. Nealko pivo dnes zakoupíte téměř všude. Nealkoholické víno je oproti pivu teprve na startovací čáře. Lidé o něm moc nevědí, restaurace je nepodávají, ale existuje a nutno říct, že zatímco Čechy ponechalo v neznalosti, svět české nealkoholické víno zaujalo.

Nealkoholické víno v Česku

Čeští pravověrní vinaři však nad ním doposud zarputile ohrnují nos. Faktem ale je, že stejně jak tomu bylo i s nealkoholickým pivem, i nealko víno má svou budoucnost. Prodejnost této vinařské novinky navíc neustále narůstá, a tak se dá očekávat, že i nealkoholické víno jednou zaujme hrdý post vedle nealkoholického piva. Nyní s ním začínají laškovat i zavedená vinařství. České dealkoholizované víno mělo premiéru na českém trhu již v roce 2003, ale i po 11 letech jej naleznete stále jen ve specializovaných prodejnách a rozhodně ne v restauracích. Pozor, těmi prodejnami nemyslíme ani tak kamenné vinotéky, ale spíše specializované eshopy. V Česku se v současné době prodává nejen české nealkoholické víno, ale i nealko víno původem z Německa a ze Španělska. Cena za láhev tohoto vína se pohybuje okolo 140 korun, což se rovná ceně kvalitnějších vín. Jejich cena je tedy prozatím celkem vysoká. Cenu můžeme srovnat s cenou vína za pozdní sběr, což v Česku také příliš tomuto vínu nenahrává. Zajímavé ale je, že zatímco lidé v Česku o tomto víně ještě příliš nevědí, žádané je v arabském světě mezi šejky. Ty jeho kvalitu naopak umí ocenit i zaplatit.

Něco málo faktů o nealkoholickém víně

Nealkoholické víno se vyrábí z tzv. tichého vína odstraněním alkoholu ve vakuové komoře. Tento proces dokáže uchovat většinu chuťových charakteristik a jedinečných zdravotních účinků, jaké víno má. Je proto vskutku skvělou alternativou pro všechny řidiče, těhotné, kojící i ty, kteří alkoholu prostě neholdují nebo jej nepijí z náboženského či jiného přesvědčení.  Takovéto víno je dokonce vhodné i pro ty, jež si hlídají svá kila a snaží se zhubnout. Víno rozhodně neudělá hanbu ať už v rámci běžného večera, tak i na slavnostní tabuli anebo svatbě.  Díky šetrnému procesu nealkoholické víno nepřišlo o své látky pozitivně působící na lidský organismus. S jeho konzumací tedy nadále, tak jako u běžného vína, snižujete hladinu cholesterolu, podporujete krevní a srdeční systém, preventivně působíte proti vzniku infarktu myokardu, kornatění cév a mozkové mrtvici. Toto víno pak na rozdíl od klasického alkoholického vína, obsahuje pouze 1/3 kalorií. Nealko víno je proto vhodným nápojem i v rámci držení redukční diety.

Kdy vlastně vzniklo nealkoholické víno?

O pivě víme, že první snahy o nealkoholické pivo začaly ve světě po druhé světové válce. Je zajímavé, že první nealkoholické víno ve skutečnosti vzniklo mnohem dříve, než pivo, ale to je v průběhu času paradoxně předběhlo. Vůbec první nealkoholické víno vytvořilo vinařství Carl Jung v Německu, přičemž si je již v roce 1908 patentovalo. V době prohibice bylo nealkoholické víno velmi oblíbené v USA. Dnes se toto nealkoholické víno vyváží nejen do Spojených států, ale i do Švédska, Norska a Dánska. V USA a v Kanadě dnes snad nenaleznete již žádnou restauraci, která by toto víno nenabízela.

 

Sdílejte tento článek:
Tento článek byl publikován:
Autory fotografií ve článku jsou: Ale Brown