Recept na víno z bezinek | Doteky vína

Recept na víno z bezinek

Plody černého bezu obvykle dozrávají od července do září. Nyní tedy nastala optimální doba pro to, aby jste si vyrobili své domácí víno z bezinek. Je to relativně snadné a díky našemu receptu to zvládne každý :-)

Ingredience k výrobě vína z černého bezu

  • zralé plody černého bezu: 2 litry (myšleno jako nijak nerozmačkané bezové kuličky)
  • studená pitná voda: 4 litry
  • cukr: 2 kg
  • droždí/vinné kvasinky: 50 g
  • celý pepř: 3 kuličky/zrnka
  • nové koření: 5 kuliček/zrnek
  • hřebíček: 3 kusy

Postup při výrobě bezinkového vína

Nejprve natrhané plody černého rybízu důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Do společného hrnce dáme černý bez (2 litry), vodu (4 litry) a koření (pepř, nové koření a hřebíček). Obsah hrnce přivedeme k varu a vaříme jej 30 minut. Poté vzniklou tekutinu přelijeme přes drobné sítko nebo pláténko (vhodně může posloužit i stará a jemná záclona), přidáme 2 kilogramy cukru a opět necháme vařit (tentokrát 10 minut).

Po rozpuštění cukru odstavíme hrnec ze sporáku a necháme jej přirozeně zchladnout (nedáváme do lednice, ani jej nijak neochlazujeme). Když má tekutina v hrnci teplotu zhruba 40 stupňů (není nutné přesně dodržet teplotu, stačí hrubým odhadem určit, kdy je voda vlažná), vmícháme do ní 50 gramů droždí (nebo ekvivalent vinných kvasinek).

Takto necháme nádobu stát nejprve jeden den, poté její obsah promícháme a opět necháme 24 hodin odstát. Po 48 hodinách od přidání kvasnic, pak vše scedíme a nalijeme do velké sklenice, která bude v konečném výsledku naplněná jen ze 3/4 (není podmínka, ale spíše doporučení). Sklenici důkladně ovážeme celofánem nebo ji ještě lépe zašpuntujeme kvasným uzávěrem (k sehnání v některých vinotékách a drogériích).

Sklenici poté uložíme na teplé místo (zhruba 18 – 21 °C) a necháme ji několik týdnu (mnohdy až do Vánoc) odstát. Poté co bezinkové víno získá čirý vzhled a jiskru, tak jej přelijeme do menších lahví, které jsme před tím důkladně vymyli.

Výroba bezinkového vína není opravdu nijak složitá, ale vyžaduje určitou trpělivost.  Za tu však bude odměněni lahodným vínem s ovocnou příchutí černého bezu.

Sdílejte tento článek:
Tento článek byl publikován:
Autory fotografií ve článku jsou: Andy Rogers