Růžové víno | Doteky vína

Růžové víno

Ještě před několika lety byl výběr vína omezen a milovníci tohoto nápoje se dělili na příznivce vína červeného a bílého. Ovšem v dnešní době je tomu jinak a do podvědomí příznivců vína vstupuje i úplně nový druh – víno růžové. Je typické pro svou oranžovou až růžovou barvu, která mnohdy přechází až do fialových odstínů. Spousta lidí se mylně domnívá, že růžové víno vzniká smícháním vína bílého s červeným, ale není tomu tak. Růžové víno je totiž vyráběno z modrých hroznů při procesu krátkého nakvašení rmutu.

Známý výrok zastávající pravdu

Možná jste se během svého vinařského života setkali s výrokem: „Růžové víno sice začíná svůj život jako víno červené, ale následně jej žije jako víno bílé“. Nabízí se otázka: „Je tento výrok výplodem něčí bujné fantazie, nebo v sobě skrývá pravdu?“. Věřte nebo ne, ale tento výrok je založen na pravdě. Růžové víno se opravdu vyrábí obdobně jako víno červené, ale díky kvašení má ve finále vlastnosti podobající se vínu bílému. Spoustě lidí přijde růžové víno mnohem svěžejší než zbylé dva druhy vín, za což může především vysoký obsah kyselin. I z tohoto důvodu se růžová vína chladí a nejvhodnější jsou především v teplých letních měsících.

Výroba růžového vína

Růžové víno se vyrábí z pověstných modrých hroznů a prochází procesem velmi krátkého kvašení rmutu. Rmut představuje rozdrcené hrozny s třapinami a slupkami, jenž se nechává nakvasit pouze několik málo hodin. Díky tomuto procesu se získá potřebné množství barviva. Následně je od slupek odděleno a výroba pokračuje stejným způsobem jako při výrobě vína bílého.

Typická chuť pro růžové víno

Růžová vína představují velmi osvěžující nápoj s ovocným charakterem a vysokým obsahem kyselin. Rozhodně není určeno k archivaci. Nejideálnější doba spotřeby tohoto druhu vína se odhaduje přibližně na dva roky po sklizni. Chcete-li si na růžovém víně opravdu pochutnat, rozhodně si nekupujte tekutinu uloženou v čiré lahvi, jenž byla skladována na světle. Ptáte se proč? Díky nesprávnému skladování by se ve víně mohly projevit nežádoucí aromatické tóny, v některých případech i nechtěné pachy, které by se mohly výrazným způsobem podepsat na celkové chuti vína a učinit ho tak doslova nepitelným.

Sdílejte tento článek:
Tento článek byl publikován:
Autory fotografií ve článku jsou: Signe Karin