Skladování vína | Doteky vína

Skladování vína

Každý milovník vína se nespokojí s jednou jedinou lahví vína, ale obvykle se mu nějaké postupně nashromáždí. Víte však, jak víno správně skladovat? Pokud investujete dost peněz do dobrého a kvalitního vína, byla by bezesporu velká škoda, kdyby se zkazilo.

Nutno říct, že vám brzy nebude stačit kapacita běžné lednice a vystavování vína v kuchyni je sice pěkné, ale nemůžeme je označit za skladování. Víno v kuchyni a jinde efektivně vystavené je sice fajn, ale rozhodně vám tak nevydrží několik měsíců, natož několik let. Pakliže se začínáte zamýšlet, jak to tedy se skladováním vína vyřešit, můžeme vám doporučit, abyste se svými úvahami začali už v obchodě. Již při nákupu je totiž nutno uvažovat, zda je vůbec dané víno vhodné skladovat. Výrobci totiž záměrně vyrábí a distribuují vína v takovém stavu, aby byla přístupná co nejdříve, přitom kladou důraz na svěžest a čistotu použitých odrůd. Vína jsou to levná a jejich krása spočívá v jejich mladosti a svěžesti. U těchto vín platí, čím mladší, tím lepší a s věkem se jejich kvalita nezlepšuje.

Jaké víno není vhodné skladovat

Všeobecně jsou ke skladování nevhodná lehká bílá vína, stolní vína a všechna jiná vína, která nejsou balená jinak než v láhvi s kvalitním korkem. Rozhodně se ke skladování nehodí vína zakoupená v supermarketech, a pak také vína ze špatných ročníků, vína s vysokým obsahem kyselin a vína nemocná či jinak neharmonická.

Jak poznat víno vhodné ke skladování?

Vína vhodná pro skladování se poznají již podle kategorie a oblasti původu. Zárukou jsou i vína pocházející od prověřených renomovaných vinařů. Vhodná vína pro skladování pochází  z osvědčených vinic a poloh. Ke skladování se hodí také vína z dobrých ročníků, harmonická vína s vyrovnanými hladinami kyselin i cukrů, s dostatkem tříslovin, vyšším alkoholem. Samozřejmostí u vín, která jsou určena pro skladování, by mělo být uzavření kvalitním, dostatečně dlouhým korkem.

Kde skladovat víno

Nejlepší by bylo, kdybyste víno skladovali ve vinném sklípku, jenomže jen málokdo si takovéto skladování může dovolit. Alternativou může být sklep ve vašem domě. Splňuje totiž základní podmínky skladování vína, a to tma a chlad. Ideální místnost pro skladování vína by neměla mít okna ani žádné jiné otvory, kudy by do místnosti přicházelo denní světlo. Pozor, ani zářivky nejsou vhodné. Svítit by se zde mělo doopravdy jen minimálně. Světlo totiž může negativně změnit barvu vína, chuť i vůni. Vlhko vínu ale dělá dobře. Pakliže sklep nemáte, uložte víno na místo s nejstabilnější teplotou, daleko od nějakého zdroje tepla. Vhodným místem rozhodně není ani garáž a místa vedle kotlů anebo ústředního topení. Pro skladování v domácnostech proto bývá nejvhodnějším místem příborník. Vhodným řešením může být i vinotéka či kvalitní vinný kabinet. Pamatujte si také, že ideální orientace místa k uskladnění vína je sever. V případě, že jste skutečně velkými milovníky vína a sbírání lahví vína je pro vás de facto vášní a ohromným koníčkem, možná oceníte možnost skladování v profesionálních úschovnách, kde se o vaše víno postarají přesně, jak je potřeba. Víno neskladujte s dalšími aromatickými potravinami. Láhve vína skladujte v ležaté poloze v regálech, které nevodí teplo, a to tak, aby se korek dotýkal vína.

Teplota skladování vína

Víno skladujte ve stabilní teplotě ideálně se pohybující v rozmezí 9 – 18 °C podle typu vína. Málokdo si to uvědomuje, ale ještě více důležitým než teplota místnosti, je skutečnost, že by teplota měla být stabilní a neměnná. Maximální výkyv teplot by neměl přesáhnout 2 °C. Vínu nesvědčí ani podchlazení, ale ani přehřátí. To vše totiž může negativně ovlivnit aroma. Teplo urychluje stárnutí. Při nízkých teplotách zas může vzniknout vinný kámen. Důležitá je i vlhkost, která se optimálně pohybuje okolo 65%.

Sdílejte tento článek:
Tento článek byl publikován:
Autory fotografií ve článku jsou: Scott Brenner