Sudová vína | Doteky vína

Sudová vína

Stále více lidí přichází na chuť sudovému vínu. Míst, kde se dá víno stáčené do PET lahví pořídit, neustále přibývá. Snad v každém městě – malém i větším – najdete jedno takové, kde vám bez problému víno stočí. Někdo sice sudová vína zarytě odmítá, odsuzuje a přirovnává k patokům, o kterých nikdy nevíte, co jsou vlastně zač. A kde je pravda? Někdo zase na sudovky dopustit nedá. Chutnají skvěle a ve většině případů se dají sehnat za přátelské ceny. Inu, asi je to věc názoru.

Nejčastější požadavky na sudová vína?

Pokud byste se zeptali majitele obchůdku se stáčeným vínem, jaké jsou nejčastější požadavky na stáčená vína, odpověděl by vám: Sladká chuť a nízká cena. Ano, právě s těmito požadavky na jazyku vchází většina zákazníků mezi dveře. Nezáleží ani tak na druhu. Tramín nebo Pálava? Hlavně ať mi to chutná a nestojí mě to balík.

Sudová vína? Sázka na loterii!

Odpůrci sudových vín se drží toho názoru, že je nákup stáčeného vína jasná sázka na loterii. Proč? Nikdy totiž nevíte, co si vlastně domů odnesete a hlavně – jak to bude chutnat. Ovšem existují výjimky potvrzující pravidlo. I stáčená vína mohou být chutná a kvalitní. Netřeba sudovky ihned odsuzovat jen proto, že nejsou v lahvích, na kterých je poutavá nálepka. Zkrátka: Kdo má chuť dát si stáčené víno, nechť si jej dá.

 

Široká nabídka – vybere si každý

Sudových vín je opravdu nespočet. Samozřejmě záleží na velikosti vinotéky, ve které si chcete vínko pořídit. Někde mají na výběr jen pár druhů, jinde vás zase oslní nabídka až stovky druhů, mezi kterými je radost vybírat. Záleží jak, kdy a kde. Často jsou mezi stáčenými víny k dostání i takové odrůdy, které do sudů rozhodně nepatří. Co to pro vás znamená? Inu věc velice jednoduchou: Nemusí se jednat o víno pravé, nýbrž falšované. A věřte že zrovna u nás se vína falšují velice často.

A jakému vínu, najdete-li ho v sudu, se rozhodně vyhnout? Rozhodně Pálavě. Moravská polosladká Pálava je nejčastěji falšovaným druhem vína. Proč? Lidem zkrátka chutná a je hodně vyhledávaná. Ovšem ve stáčené formě si buďte jisti, že si domů Pálavu neodnesete. Vaším úlovkem se stane smíchanina Muškátu moravského a Müller Thurgau, v tom ještě horším případě bude víno smíchané s aromatickou směsí.

Sdílejte tento článek:
Tento článek byl publikován:
Autory fotografií ve článku jsou: Michael Coghlan