DotekyVina.cz
Šumivá vína a sekty | Doteky vína

Sekty a šumivá vína

Láhev plná lahodných bublinek by rozhodně neměla chybět ve výbavě při slavnostní či jinak výjimečné události. Ještě před tím, než necháte špunt vyletět z lahve, byste se měli zamyslet nad tím, co vlastně pijete. Nejsou bublinky jako bublinky. Většina lidí všechny bublinkové produkty hází, jak se říká do jednoho pytle. Mezi jednotlivými lahvemi mnohdy nevidí sebemenší rozdíl, k čemuž možná přispívá i fakt, že v jakémkoli obchodě naleznete všechny druhy po kupě v jednom regále. Pravdou ale zůstává, že se tyto výrobky liší – a to technologií i kvalitou.

Není víno jako víno

Na trhu je k dostání opravdu slušný výběr. Spousta lidí však tato vína vůbec nerozlišuje, pro ně to jsou zkrátka lahve plné bublinek, které šumí, když se otevřou. Co se kvality, chuti, výroby a samozřejmě i ceny týče – jsou mezi nimi markantní rozdíly.

Šumivá vína

Co si budeme povídat – nejčastěji si pravděpodobně kupujeme šumivé víno. Bublinky, které obsahuje, vznikly přirozenou formou. Do skupiny šumivých vín se řadí i sekty, kde legislativa udává vyšší jakost hroznů. Ptáte se: Jak vybrat šumivé víno? Věřte, že výběr tohoto druhu je stejně tak složitý a pro mnohé z nás náročný, jako vybrat si klasické tiché víno. Většina lidí se i v tomto případě řídí především chutí nebo tím, zda mají radši sekt sušší nebo sladší. Hodně lidí má pocit, že jsou sekty méně sladké než tichá vína. Ve skutečnosti za onu méně nasládlou chuť mohou především ony bublinky. Je to úplně stejné, jako když si smícháte šťávu s vodou, nebo ji přimícháte do sodovky.

Sekty

Klasický sekt je vyráběn takovým způsobem, kdy se do vína přidá cukr a kvasinky, které onen cukr tzv. požírají a tím pádem ho přeměňují na alkohol. Zároveň vzniká i oxid uhličitý, díky kterému víno následně šumí. Drtivá většina vyráběných sektů pak kvasí v tancích a mrtvé – někdo říká upité k smrti – kvasinky se jednoduše odfiltrují. Vedle toho ještě existují sekty, jež kvasí tradiční metodou. Co to znamená? Tyto sekty kvasí v lahvích, díky čemuž je celý proces náročnější a samozřejmě i dražší. Minimální doba pro kvašení je 9 měsíců. Samozřejmě sekty od lepších výrobců se nechávají kvasit klidně dva až tři roky. Mrtvé kvasinky se v tomto případě odfiltrovat nedají, proto se musí pomalu setřást do hrdla lahve, následně se tlakem odstřelí a obsah lahve je doplněn sektem a sladkým dozážním likérem.

Autor textu: Lukáš Uher; zdroj fotografie: pixabay.com



Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován:
Zavřít reklamu