Dnes (14.litopadu) je světový den diabetiků

Čtrnáctého listopadu je Světový den diabetiků. Nechce se nám úplně napsat, že se slaví. Kdo by slavil, že je diabetik? Položme si otázku jinak: můžu slavit, když jsem diabetik? Třeba nějakou dobrou skleničkou suchého vína? Mít trošku povědomí o tom, co to znamená víno + cukrovka, je užitečné nejen tehdy, je-li člověk sám pacientem. Ale také tehdy, má-li někoho s touto diagnózou ve své rodině nebo okolí.

Diabetes je metabolická porucha, vztahující se ke schopnosti vytvářet či využívat hormon inzulin. Ten řídí přesun krevního cukru k orgánům a tkáním našeho těla a jeho využívání. Diabetik musí být pod trvalým odborným dohledem praktického lékaře, diabetologa i očního lékaře.

Margit Slimáková, známá propagátorka zdravého životního stylu, ve své knize „Velmi osobní kniha o zdraví“ věnuje alkoholu jeden a půl stránky. Asi tušíte, že žádnou zelenou k pití alkoholu nedává. Tématu pití v kontextu s rozvojem cukrovky druhého typu se věnuje jeden krátký, ale dobře cílený odstavec. Pointa je zase nasnadě: vysoké množství alkoholu rozvoj cukrovky jednoznačně podporuje, takže stopka! Odstavec však začíná větou: „Zajímavou roli hraje alkohol v rozvoji cukrovky druhého typu. Malé množství alkoholu zvyšuje citlivost k inzulinu a poskytuje mírný ochranný efekt.“

Než bychom se tu začali dohadovat nad subjektivnímu pojmy a dojmy, co je ještě malé množství alkoholu a co je množství větší, pojďme se raději soustředit na to, čemu by diabetici měli věnovat pozornost. Předně by neměli ztrácet kontrolu nad svým chováním. Diabetik pod vlivem totiž ztrácí zábrany a jí, co by neměl. A víc, než by měl. Alkoholické nápoje obecně posilují nežádoucí účinky léků na diabetes. Vůbec se nesmí požívat společně s lékem metforminem. Úplný zákaz by měli respektovat i diabetici s těžkým postižením periferních nervů, postižením zraku v důsledky diabetu a vysokým krevním tlakem.

Pijete-li větší množství alkoholu,  zaměstnáte vlastní játra jeho odbouráváním a ony nevyrobí cukr. To může vést až k hypoglykémii, při které si člověk nedokáže sám pomoci a která přímo ohrožuje život. Předchází jí zmatené chování a nesrozumitelná řeč. Příznaky typické pro opilost a tudíž pro ostatní lehce zaměnitelné. Diabetikům se doporučuje mít u sebe zdroj cukru, například glukózový bonbón. Dobré je také někoho ze svých spolustolujících obeznámit s tím, že jste diabetik – zvlášť pokud vás neznají. S alkoholem, který neobsahuje cukr, je potřeba současně jíst. A naopak alkohol, který cukr obsahuje, by měl diabetik započítávat do bolusové dávky inzulinu a sacharidy v něm korigovat. Před spaním po oslavě je nutné si hladinu glykémie vždy zkontrolovat.

Při vyšetření u diabetologa si nehrajte na svatého a přiznejte barvu. Jestliže vás v ordinaci postihuje záhadná ztráta paměti, klidně si přibližně šest týdnů před termínem pište do zápisníčku, kolik alkoholu konzumujete. Váš lékař potřebuje pravdivé informace ze dvou důvodů. Prvním je interakce alkoholů s předepsanými léky a druhým je stavba vašeho stravovacího plánu. Alkohol totiž představuje kalorický příjem navíc. Kromě toho řada vín obsahuje zbytkový cukr. Když budete u regálu s víny váhat, pro které lahvi sáhnout, vyberte suché víno. Suchá bílá vína obsahují do 5 g/l cukru, což na hladinu glykémie nemá téměř žádný vliv. Přepočítané na skleničky – 2 až 3 deci suchého bílého vína u jinak dobře vyrovnaného diabetika nevadí. Občas.

Autor textu: Nina Teodorová; zdroj fotografie: depositphotos.com; 



Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: