Jak chutná víno z Vesmíru?

Francouzští vědci a vinaři zveřejnili výsledky unikátního experimentu, při kterém vyslali několik lahví vína a šlahouny vinné révy na rok na oběžnou dráhu. Po jeho návratu prý víno značně změnilo své vlastnosti.

Do vesmíru bylo vysláno celkem 12 lahví z vinařství Château Petrus, které strávily celý rok po boků astronautů. Hodnota jedné lahve před vysláním byla za 5000 eur (131 000 Kč), nyní však dosáhly zatím nevyčíslitelné hodnoty. Astronauti se s nákladem vín vrátili v lednu po ročním pobytu na mezinárodní stanici ISS.

Kromě lahví exkluzivního vína bylo do vesmíru vysláno i 320 šlahounů vinné révy odrůd Merlot a Cabernet Sauvignon.

Účel výzkumu

Cílem tohoto dlouhodobého a speciálního výzkumu bylo zjistit, jakým způsobem se dá zlepšit odolnost rostlin v pozemských podmínkách a pomoci tak jejich růstu při vysokých klimatických změnách.

Účelem je také zjistit, jak se šlahouny vinné révy potýkají s různými typy nemocí a zda-li je odlišné vesmírné podmínky nějak poznamenaly. Vědci a vinaři od tohoto experimentu také očekávají, že pomocí výzkumů založených na této vesmírné cestě lépe porozumí procesu fermentace, stárnutí a perlivosti vín.

Znalci a degustace

Celkově vesmírné víno hodnotilo 12 specialistů, kteří ochutnali a porovnávali jak víno z oběžné dráhy, tak víno, které nikdy neopustilo planetu Zemi.

Znalkyně vín Jane Anstonová při degustaci vín zmínila, že jsou obě vína naprosto výtečná. Víno z vesmíru má však, dle jejich slov, plnější a více květinovou chuť, než víno ze Země. Zemské víno se ji zdá mladší a méně vyzrálé.

“Víno, které zůstalo na Zemi, je podle mě stále trochu uzavřenější, mladší a má více tříslovin. Oproti tomu víno z vesmíru bylo vyzrálejší, tříslovina povolila a do popředí vystoupily spíše květinové vůně,” uvedla Ansonová.

I přes to, že 12 degustátorů okusilo naprosto stejná vína, se ve svých názorech a poznatcích neshodují. Každý ze znalců ve víně zaznamenal trochu jiné aroma a chuť. Zatímco někteří pozorovali tmavě oranžové odlesky barvy, ostatní spatřili zcela jiné vlastnosti.

Vědecká analýza

Zatím není zcela jasné, proč víno změnilo svůj charakter. Vědci a vinařští experti se tímto tématem budou intenzivně zabývat ještě několik následujících měsíců.

“Víno je náchylné na spoustu faktorů. Ať už je to teplota, vlhkost či tlak. Samozřejmě ve vesmíru je i radiace a další záření, které tady na zemi nemáme. Každého by asi zajímalo, jak víno z vesmíru chutná. Já bych za to dal cokoliv, abych to mohl ochutnat,” uvedl pro televizi Nova český vinař Jiří Maděřič.

Vědci se pomocí chemické a biologické analýzy snaží zjistit, jak přirozeně urychlit proces zrání vína právě na základě vesmírných vín.

Lahve vína z vesmíru rychleji dozrávaly a jinak tomu nebylo ani u rostlinek vinné révy. Ta i přes omezené množství světla a vody rostla rychleji, než tady na Zemi.

Všichni doufají, že šlahouny vinné révy, které pobývaly ve vesmíru, budou mít jiné vlastnosti, než obyčejné šlahouny, které zůstaly na Zemi. Předpokládá se, že pokud se vlastnosti této révy opravdu pozmění, budou se moci pěstovat odolnější a silnější odrůdy vín a dalších plodin. Pokud budou výzkumy vypovídat o výrazných změnách ve vlastnostech vína, mohlo by se ze sazeniček z oběžné dráhy pěstovat tzv. vesmírné víno.

Celý projekt byl financován soukromými investory. I přes to ale nebylo nikdy zveřejněno, kolik celý tento netypický výzkum stál.

Autor: Marie Graclíková, Foto: Pixabay.com



Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: