DotekyVina.cz
Lesní vína | Doteky vína

Lesní vína

Lesní vína patří ke speciální kategorii vín, která jsou označována také i za vína ovocná anebo medová. Možná vám takovéto označení nic neřekne, ale dozajista je vám známý pojem medovina,  jen jste nejspíš netušili, že medovina ve skutečnosti patří do kategorie vín.

Co je medovina

Lesní medové víno patří do přírodních vín, které se vyrábí bez chemických přísad přírodním kvašením, bez dolihování, bez doslazování cukrem a výroby za studena. Produkuje se z lesního medu za užití speciálních kvasinek.  Medové víno je chutný produkt, který má navíc i léčivé účinky. Kvalitní přírodní medové víno patří do vyšší kategorie než běžně dostupné medoviny. Medové víno patří k tradičním nápojům severských zemí, čili míst, kde se nedaří vinné révě. Česká republika díky své geografické poloze je tedy nejen zemí piva, vína, jablečného vína, ale rovněž také i kvalitní a chutné medoviny – lesního medového vína.

Historie lesního medového vína

Historie medového vína u nás sahá dokonce do mnohem hlubších dějin, než výroba piva a vína. Faktem ale je, že s rozmachem výroby právě těchto nápojů bylo lesní víno poněkud odsunuto do ústraní. Je to zajímavé, protože v zahraničí se výroba tohoto vína stále těší velké oblibě. Technologie výroby medového vína není nikterak složitá a je i poměrně nenáročná na podmínky. Jediným problémem tohoto vína bylo, že med býval nedostatkovým zbožím. I proto se lidé porozhlédli po jiných surovinách a do popředí se dostalo víno, pivo, a pak také i rýžové produkty a jim podobné. Naštěstí lidé i po staletích na medové víno zcela nezanevřeli. By co je nutno říct, že v posledních sto letech se opět toto víno dostává do popředí. Může za to bezesporu i průmyslový rozvoj, který na přelomu 18. a 19. století přinesl i celou řadu technologií díky nimž bylo pochopeno kvašení alkoholu. Přineslo to pokrok ve výrobě kvašených nápojů a přenesení na průmyslovou úroveň, čímž se staly ještě více dostupné. Medové víno svou tradiční přírodní výrobou naopak získalo na ještě větší exkluzivitě.

Pozor, není však medové víno, jako medové víno. Běžná medovina je dnes velmi často ochucována a dolihována, a tak se může stát, že je v konečném výsledku nápoj přeslazený. Může za to částečně i legislativa, která předepisuje, aby medovina obsahovala minimálně 40gramů zbytkových cukrů na jeden litr, což pak významně ovlivňuje nabídku sortimentu.

Rozdělení lesního medového vína

  • Mead (Honey Wine – dry, sweet) – nápoj vyrobený pouze z medu a vody
  • Metheglin – medovina obohacená o byliny a koření (muškátový oříšek, zázvor, vanilka, skořice)
  • Cyser – Cider, jenž je obohacen o med
  • Pyment – nápoj, který se skládá ze směsi medu a místo vody se přidává hroznový mošt
  • Melomela medovina, která se skládá z medu a ovocné šťávy z rozličných druhů ovoce, jako hroznové víno a jižní ovoce
  • Hippocrass představuje kombinaci Pymentu a koření
  • Medové pivo vzniká z rychlým kvašením medoviny s nižším obsahem alkoholu a je určeno k rychlé spotřebě
  • Míchané nápoje – medové víno se míchá kupříkladu se skotskou anebo třeba s vodkou

Autor textu: Lukáš Uher; zdroj fotografie: pixabay.com



Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: