Mráz ohrožuje francouzské vinice a české sady

Francouzská oblast Bordeaux se letos potýká s nevídanými mrazy. Kvůli letošním velmi nízkým teplotám se francouzští vinaři rozhodli zapalovat balíky slámy a parafínové svíce, aby nepřišli o veškerou úrodu. Oheň prý dokáže výrazně oteplit vzduch ve vinicích. 

Mrazivé jaro (zejména duben) je velkou hrozbou pro francouzské vinaře, kteří se s ranními a nočními mrazíky už dlouho nesetkali. Zatím co v teplejším březnu přešla vinná réva do vegetačního stavu, ve kterém začala rašit pupeny, v dubnu, kdy se náhle ochladilo, hrozí révě záhuba. Kdyby tato situace nebyla řešena, s největší pravděpodobností by pupeny umrznuly. Tento problém se netýká pouze francouzských vinařů, ale i českých sadařů.

Topení je pro vinaře velice důležité, i malý plamínek dokáže zachránit celou úrodu. Proto vinaři každý večer pokládají mezi jednotlivé řádky parafínové svíčky. Bohužel při zvýšené rychlosti větru se může stát, že celá úroda shoří – proto je potřeba, aby byly svíce opravdu dobře umístěny. Nic jiného vinařům v toto období ani nezbývá.

Pro oteplení a boj s nočními mrazíky se často se používají plechovky s parafínem, které jsou vloženy mezi jednotlivé keře a nechávají se hořet. Někteří pěstitelé zahřívají své sady a vinice pálením dřeva v barelech nebo zapalováním otýpek slámy. Také jsou velmi často používány stroje na umělé vytváření mlhy. Ta zabraňuje mrazu sednout do údolí, díky čemuž je se snižuje riziko poškození rostlin. Na výrobu mlhy se používá směs 50 % vody a 50 % glycerinu. Jedna taková protopená noc přijde vinaře a sadaře na cca 25 000 Kč.

V oblasti Bordeaux se pěstují odrůdy jako je Savuignon Blanc nebo Savuignon Bris, které vyžadují opravdu teplé prostředí. Na „vytopení“ jedné takové vinice je potřeba okolo 300 – 600 parafínových svíček. Vinaři uvádějí, že správně rozložené svíce dokážou zvednout teplotu při slabém větru až o 3°C, což může být pro zachování úrody klíčové. Podle vinařů se jedná se o nejefektivnější způsob ochrany úrody proti jarním mrazíkům.

Bohužel, jak se mnozí domnívají, tak obor vinařství bude jedno z prvních odvětví, na které budou mít klimatické změny extrémní dopady. 

Autor: Marie Graclíková, Foto: Pixabay

Zdroj: ČTK



Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: