Spárujte sklenku lahodného vína s ještě lahodnějším pokrmem a vaše chuťové pohárky se rozvlní v rytmu tanga.
Španělsko a dovolená k sobě pasují stejně dokonale, jako Cabernet Sauvignon ke steaku. Třísloviny v něm obsažené totiž změkčují tuk, a tím se z masa uvolní více chuti. Čím ale naplnit sklenku, chcete-li prozkoumat lahůdky španělských vinic, které se rozlohou řadí na první místo v evropských zemích?
Dělení vín podle barvy
Nejznámější, a dle světového hodnocení také nejlahodnější, jsou vína z oblasti Rioja. Milovníci výrazných chutí a červených vín si na své přijdou právě tady. Opravdovým klenotem je Tempranillo. Kromě povidel a višní v něm najdete tón i vanilky a jde o odrůdu skoro až černých hroznů. Garnacha je její podobně známá i chutná sestřenice. Dalším zvučným klenotem je pak víno z odrůdy Syrah, s plnou a robustní chutí. Pokud byste chtěli něco jemnějšího a s menším obsahem alkoholu, pohlédněte se po produktech z podoblasti Rioja Alta.
Pro sklenku bílého hledejte prémiové Txakoli – lehce perlivé, velmi suché s vysokou aciditou. Má nižší obsah alkoholu, takže pokud vám zachutná, nebude to mít takové následky a pravděpodobně vás po něm nebude bolet hlava.Na tenhle konkrétní kousek jsou místní velmi pyšní, a tak jej určitě neváhejte vyzkoušet. Dalšími skvosty jsou třeba odrůdy Godello s ovocným aroma a krémovou chutí či Verdejo, které s sebou nese vůni bylinek a mladé trávy. Obecně patří španělská vína mezi spíše cukernatější a do ovocna, to pro příznivé klimatické podmínky.
Dělení vín podle typu
I tak se můžete rozhodnout. Nehledejte ale rozdělení, na která jsme zvyklí u nás. Označení jako přívlastkové nebo jakostní se ve Španělsku nenosí. Naproti tomu dělení dle doby zrání přináší hned 5 kategorií, ze kterých lze vybírat:
- Joven – víno, které si koupíte už rok po sklizni.
- Crianza – víno zrající minimálně 6 až 12 měsíců v dubovém sudu a minimálně dalších 18 měsíců v lahvi. Bílá zrají kratší dobu, červená déle.
- Sin Crianza – víno, které vůbec nezraje v sudu.
- Reserva – víno zrající minimálně 3 roky. Z toho alespoň 12 měsíců v sudu a zbytek času již v lahvi.
- Gran Reserva – víno zraje minimálně 5 let, z čehož se dva roky školí v dubovém sudu a následně dozrává v lahvi.
Tip redakce: Chcete si ve Španělsku užít opravdu nádherný moment? V městečku Laguardia najděte nějaký z místních malebných obchůdků se zeleninou a ovocem a kupte si hrozny. Najděte vyhlídkové místo a vychutnejte si jejich sladkou chuť u nádherného pohledu na vinici. Samozřejmě se sklenkou něčeho dobrého z místní produkce na spláchnutí.
Salud! (Španělsky Na zdraví!)
Autor a foto: Skrz.cz