Pár zajímavostí o víně, díky kterým ohromíte

Dělat chytrého na téma víno zvládne na večírku každý druhý. Umíte ovšem mluvit zajímavě taky o bobulích, což je nejdůležitější složka hroznů pro výrobu vína?

  • Proč to dítě plive ty krásně zralé hrozny na to čisté triko? Přece kvůli tomu, že hrozny obsahují pecičky. Příště se v obchodě ohlížejte po bezsemenných odrůdách. Ptáte se logicky, jak se taková bezsemenná odrůda rozmnožuje? Klonováním původního keře. 
  • Hroznové víno je podle vědců na naší planetě už nějaký ten pátek. Přesněji 65 milionů let. Lidé se tu objevili snad před necelými třemi miliony let. Ale přijít na to, jak se víno pěstuje a co z toho kápne, trvalo lidstvu docela dlouho. Umíme to až posledních osm tisíc let a děkujeme území dnešní Gruzie.
  • Hroznové víno, které si v krámě koupíte do ovocného salátu nebo k sýru, není to samé, ze kterého se dělá víno. Hroznové víno z běžné produkce se k nám nejčastěji dováží z Itálie, Indie nebo Jižní Afriky. A je chemicky ošetřeno. Takže dbejte na pečlivé mytí.
  • V parních letních dnech vás určitě zaujme lahůdka jménem mražené hroznové víno. Příprava je opravdu jednoduchá: bobule stačí omýt a zamrazit. Je lepší, zdravější a dietnější než zmrzlina! V menším trsu hroznů se nachází jen 74 kalorií. 
  • Když už jsme u těch kalorií… Hroznové víno patří mezi dietní potraviny, ale s vínem jako takovým, je to složitější. Pokud zrovna držíte dietu nebo si necháváte od nutričního specialisty vypracovat jídelníček, určitě se spolu budete zamýšlet nad tím, kolik alkoholu vypijete. Aleš Lamka, mistr České republiky v kategorii Physique, si pro Televizi Seznam dal tu práci a hezky spočítal, zač je toho lahev. Pro vaši představu, tři plechovky piva nebo lahev vína obsahuje přibližně 650 kalorií. Tento příjem se v dietě musí zohlednit. 
  • Adekvátní kalorický příjem z vypité lahve vína představuje například kilo brambor, velký talíř rýže, ovesných vloček nebo těstovin, osm vajec, víc než půl kila krůtích prsou či hovězího masa, dvě kila ovoce nebo dvě a půl kila zeleniny. Kdybyste si to všechno poctivě vyskládali vedle sebe na kuchyňský pult, určitě vás to množství jídla překvapí. 
  • Kdo je na vině, že se s oblíbenou skleničkou (lahvinkou) vína dostaví i nevítané výčitky svědomí? Hlavní příčiny jsou tři. Etanol, cukr a to, co u pití sníme, aniž bychom měli hlad nebo nárok. Alkohol totiž podporuje chuť k jídlu. No a pro přehled: vína, včetně sektů, mívají od 8 do 14 % alkoholu, portská vína obsahují většinou 19 až 20 % alkoholu. A s cukrem se to má následovně: jedna sklenka vína o obsahu 175 ml má mezi 1/4 až 2 čajovými lžičkami cukru. Jedna lžička přitom obsahuje asi 4 gramy cukru.

A na závěr vám nasadíme brouka do hlavy: jak je možné, že hrozny jsou sladké, ale víno už moc ne? Odpověď je docela jednoduchá. Cukr se totiž mění v alkohol. 

Autor textu: Nina Teodorová; zdroj fotografie: pixabay.com; 



Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: