Rozhovor s ANNOVINO

ANNOVINO je rodinné vinařství se sídlem v Lednici, v samém srdci Lednicko-valtického areálu. Mezi jejich odrůdové skvosty patří zejména Ryzlink vlašský, Hibernal, Tramín nebo Pálava.

Nasbírali kameny a postavili dům

Celé vinařství sídlí v moderní budově z mušličkového vápence, který se nachází také na místních vinohradech. Je tvořený zkamenělinami živočichů prehistorických moří.

Archeologové říkají, že některé zkameněliny jsou staré až 20 milionů let. Stejný přístup zvolili i v případě nábytku – začali jej vyrábět ze starých a dosloužených sudů.

V roce 2020 navíc dostavěli i unikátní zahradu Amonit s kamennými prvky  a dětský koutek. Díky těmto všem prvkům celé vinařství působí útulně, přátelsky a moderně. 

Vinařští inovátoři?

Vinaři z Annovina se považují za vinařské inovátory. Vyrábí například tradiční lednické višňové víno nebo například Honey’s – Medové, což je unikátní kombinace vína, ovoce, a medu.

Kromě toho mají patent i na i „burčákomat“, tedy zařízení ve kterém je možné nabízet burčák a višňák (obdoba burčáku, ale z višní), který je rozmístěny v sezóně na mnoha místech v Čechách a na Moravě. Tento stroj dokáže udržet burčák v zachlazené podobě na samém začátku kvasného procesu a poskytuje tak zákazníkovi možnost určit si „vrchol“ burčáku na správnou dobu.

Do vinařství na loďce

Úplnou raritou tohoto vinařství je, že se do něj můžete dostat i na loďce. Proto se často stává, že hosté vinařství ANNOVINO si svůj pobyt ozvláštní uklidňující plavbou po řece Dyji, zakotví v malém přístavu vinařství a ukončí svůj den degustací vína.

Rozhovor s vinařstvím ANNOVINO

Společně s hlavním technologem vinařství ANNOVINO – Janem Koubkem – jsme si pro vás připravili rozhovor, kde se dozvíte velkou spoustu nových informací. Jaké víno by vám Honza doporučil a co byste o vinařství měli rozhodně vědět? To se dozvíte níže.

Co vám přijde na práci ve vinařství nejzajímavější? Co vás na této práci nejvíce baví?

Na vinařství je podle mě rozhodně nejzajímavější to, že má každý vinař rok co rok možnost z jedné odrůdy vyrobit nové, originální a jedinečné víno. Každý ročník je odlišný a vinař musí správně a zodpovědně kombinovat technologické postupy výroby vína s osobním citem a zkušenostmi, aby dokázal vždy vytěžit maximum z hroznů, které celý rok pěstuje na vinici. A to je podle mě opravdu fascinující práce.

Kouzlo této práce spočívá v tom, že vás nutí se neustále vzdělávat a pozorovat vše, co se děje kolem vás – od vinic až po sklepní hospodářství. Je proto potřeba se každým rokem se zdokonalovat.

Zkrátka víno není jen práce, ale i koníček. A vlastně v podstatě i životní styl.

Využíváte pro výrobu vín (od sběru až po lahvování) spíše moderní technologie, nebo na všechno jdete pěkně „po staru“?

Celý proces výroby vína od sklizně až po lahvování je z velké části o moderních technologiích.

Začíná to přímo na vinici, kde z cca 80 % používáme mechanizovanou sklizeň. Naše stroje šetrně zpracovávají hrozny a rovnou je zpracují – a to pomocí nově doplněných o pneumatických lisů.

Plánujeme / dokončujeme investice do moderních čerpadel, filtrů a vybavení laboratoře. Samotné lahvování a etiketace je momentálně plně automatizovaná díky balícímu speciálnímu balícímu systému a robotickému ramenu, které nám ukládá kartony na palety.

Moderní technologie jsou nedílnou součástí našeho vinařství. Klademe však velký důraz na cit a zkušenosti získané mnohaletou praxí. Dohromady dokážeme vytvořit unikátní vína, která propojují moderní techniku s poznatky tradiční výroby.

Jaké jsou vaše „Vlajkové“ odrůdy?

Mezi naše nejvíce pěstované odrůdy patří například Rulandské šedé, Hibernal, Ryzlink Vlašský, Veltlínské zelené nebo velice známá Pálava.

Které vaše víno z vašich vinic vám osobně nejvíce chutná?

Osobně mám nejradši Ryzlink vlašský z viniční trati „U červené studánky“ v Lednici. V této odrůdě a poloze vinohradu vidím velký potenciál a samotné víno nám to již několikrát dokázalo. Tato vína každoročně získávají celou řadu krásných tuzemských ale i zahraničních ocenění.

Které vaše víno by měli naši čtenáři rozhodně vyzkoušet?

To samozřejmě záleží na osobních prioritách čtenářů. 😊

Pokud máte rádi spíše sušší vína, tak rozhodně můžu doporučit například Sauvignon, nebo již zmiňovaný Ryzlink Vlašský.

Z polosuchých vín vás jistě mile překvapí například Chardonnay nebo Hibernal.

Milovníci polosladkých vín si určitě oblíbí naši Pálavu, Rulandské šedé, Hibernal nebo Tramín červený.

Pokud rádi zkoušíte nové odrůdy tak jsou pro vás jasnou volbou „nové“ interspecifické odrůdy jako například Erilon, Savilon či Souvignier gris.

Snažíte se v rámci ekologie aplikovat nějaké metody ekologického zemědělství? Pokud ano, jaké?

Co se týče naší vinice ve Valticích tak ta je momentálně v systému Integrované produkce, kde jsou již některé prvky ekologického zemědělství zahrnuty. Část našich dodavatelů hroznů momentálně přestupuje do ekologického způsobu pěstování, takže momentálně tuto problematiku řešíme.

Kde všude máte své vinice a kolik hektarů celkově obhospodařujete?

Vlastní vinici máme pouze jednu a to přibližně 4 hektary Rulandského šedého ve vinařské obci Valtice, viniční trať „U cihelny“.

Důležitá je pro nás dlouhodobá spolupráce s Mendelovou univerzitou a dalšími vinohradníky po celé Jižní Moravě. V roce 2021 jsem celkem zpracoval cca 1300 tun z cca 140 ha vinohradů.

Při zkoumání vašich stránek jsem narazila i na váš „burčákomat“.  To zní zajímavě. Využívají jej zákazníci hojně nebo se jedná o pouhý „doplněk“ prodeje?

Burčákomat je naše patentované zařízení pro úchovu a prodej burčáku v kvalitě jako přímo ve vinařství. Stručně řečeno „pojízdná lednička“.

Burčák dodáváme chlazený na samém začátku kvasu a díky nízké teplotě takto vydrží několik dnů. Proto je možné, aby si jej zákazníci vzali domů a vložili do lednice do té doby, než  si jej budu moci plně vychutnat.

Kde je možné vaše vína zakoupit? Zásobujete spíše velké obchodní řetězce po celé ČR, nebo je vaše víno možné vyzkoušet pouze u vás ve vinařství?

Naše vína lze sehnat v nejrůznějších vinotékách rozmístěných po celé České republice. Samozřejmě, nejlepší je ochutnat víno u zdroje – to je přímo v našem vinařství.

 V rámci návštěvy našeho vinařství si zákazníci velice oblíbili i prohlídku naší budovy, kde zájemcům ukazujeme i tajemství vzniku našich lednických vín. Mají možnost ochutnat i nějaké speciality!

Za rok 2021 vaše vína dostala velkou řadu nejrůznějších ocenění.  Která z cen je ta nejcennější?

Rok 2021 byl z pohledu vinařských soutěží pro nás, dá se říci, rekordní. Za tento soutěžní rok se nám podařilo získat více než 120 ocenění.

Na všech tuzemských výstavách jsme měli velký úspěch. Dokonce se nám podařilo na několika výstavách dosáhnout 100% úspěšnosti v umístění.

Například Na Grand Prix Vinex 2021 jsme obdrželi z 10 dodaných vín 10 medailí. Na soutěži Festwine dokonce 13 ocenění ze 13 vín. To stejné se nám povedlo na významné zahraniční soutěži AWC Vienna, kde jsme z 9 vín získali plný počet ocenění.

Rok 2021 byl celkem jízda a teď už jen čekáme na finální třešničku na dortu – tou jsou výsledky soutěže Salon vín České republiky 2022. Držte nám palce. 😊

Jaké služby a zážitky můžete vašim zákazníkům nabídnout?

Naše vinařství jsme v nové podobě otevřeli před 2 lety a od té doby se pyšníme dokonce několika rekordy – budova ve vinařství je postavena z mušličkového vápence, který tvoří zkameněliny. Ten pochází buď  ze samotných vinohradů, nebo je odkoupen od známých.

Letos naše vinařství představilo další ekologickou novinku. Naši „Ledničtí koníci“ – houpací koně pro malé i velké jsou vyrobený ze starých vinných sudů. Dali jsme jim jen nový plášť a účel. Mimochodem, pohoupat se na nich je nejen zábavné, ale taky antistresové… Doporučujeme je například využít při nepříjemných telefonních hovorech 😊

Naše vinařství se také vyjímá největším souborem nábytku vyrobeného ze starého sudového dřeva, díky čemuž drží český rekord.

Ale vraťme se zpět k tématu…

Především nabízíme kvalitní domácí vína a vše kolem něj. Ochutnat můžete i speciality a samozřejmě naše medailově umístěná a oceněná vína. Doporučuji ochutnat i víno višňové, což je naše specialita – víno z višní ze sadů Mendelovy univerzity. Má pěkně plnou chuť, s podtónem čokolády a višňových pecek. Nabízíme také HONEY´S – unikátní kombinaci vína, ovoce a medu.

V naší degustovně „Stará lisovna“ můžete příjemně posedět nejen v letních, ale i zimních měsících. V teplejších měsících roku můžete využít i pergolu nebo naši zahradu. Součástí vinařství je také nově otevřený Stellplatz pro karavany a obytné vozy se zázemím prostoru vinařské stodoly.

Pro mnohé je překvapením, že do našeho vinařství mohou zavítat i na koloběžce nebo na lodi – máme totiž vlastní přístav na romantické zámecké Dyji. A plavbu si můžete zpříjemnit návštěvou vinařství spojené s ochutnávkou vín. Koloběžky i lodě je samozřejmě možné si zapůjčit.

Pořádá vaše vinařství nějaké akce, na které se můžeme těšit? Pokud ano, jaké?

Patříme mezi vinařství, které baví být s milovníky vína a návštěvníky Lednicko-valtického areálu v kontaktu. Spolu s Valtickým Podzemím, které k nám patří, a které je držitelem hrdého titulu Champion TOP Vinařský cíl, pořádáme téměř 100 různých akcí ročně.

Pořádáme tradiční cimbálovky, hudební večery, Hudbobraní nebo například Noc otevřených sklepů, kde všichni neskutečně bavíme až do rána.

Pro děti jsme vytvořili akce ve spojení s dýněmi – vyhlášené dýňobraní. To pořádáme jak ve Valtickém Podzemí, tak i na jiných místech ČR.

Zkrátka, víno nás baví a rádi se společně se sklenkou vína podělíme o zábavu s ostatními. Pokud se vám nějaká akce zalíbila, navštivte naše webové stránky ANNOVINO a zjistěte něco víc.

Ovlivnila vás krize korona viru?

Ano, určitě. Měla na nás velký vliv – snížil se prodej a pracovní kapacity. Každopádně nás celá krize donutila změnit myšlení a začali jsme se spoléhat více sami na sebe.

I přes to jsme však využili situace a získaný čas jsme věnovali dobudování vinařství, přilehlé zahrady, pergoly a dohnali jsme resty, na které jsme do té doby neměli čas. Zkrátka ve všem špatném se vždy najde něco dobrého.

Chtěli byste něco vzkázat vašim věrným i potencionálním zákazníkům?

Určitě se neváhejte zastavit k nám do Lednic na skleničku vína. Budu se těšit na osobní setkání!

Autor: Honza Koubek a Marie Graclíková, Foto: Annovino



Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: