Sommelier

Sommelier je odborník, specialista na víno, ostatní nápoje a na kombinace pokrmů, nápojů. Není avšak vůbec výjimkou, vztahuje-li se tento termín v německy, či francouzsky hovořících krajinách i na odborníka na chleba.

Mezi základní činnosti sommeliera patří: nákup vína, skladování, sestava vinného lístku v návaznosti na kombinace s jídlem, práce se zákazníkem – přijímání objednávek, doporučení vína k jídlu, servis vína u stolu.

Existuje mylná představa, že sommelier většinu své pracovní doby tráví ochutnáváním vína.  Sommelier se podílí na tvorbě vinného lístku, spolupracuje se šéfkuchařem na jídelním lístku, stará se o vinný sklep restaurace, a objednává dostatečné zásoby nápojů. Nejvíce času ovšem stejně tráví „na place“ – s hosty restaurace. Samozřejmě určitou část své práce věnuje degustacím a hodnocení vín, ale vždy jde o pracovní hodnocení, tzn. o výběr vín pro nový vinný lístek.

Slovo sommelier má svůj původ ze slov:

  • Somme / Sommier v provensálského dialektu „saumalier“ – tzn. zodpovědný za zvířecí potah – doprava vína.
  • Sommé (pověřený) jeden z mnichů v klášteře, pověřený péčí o prostírání, chléb, víno a nádobí.

Povolání sommelier má počátky v 19. století, kdy vznikaly velké hotely a exkluzivní restaurace. Doporučení sommeliera pak ovlivňuje subjektivní vnímaní chuti.

Objedná-li si zákazník drahé víno, pak očekává že Sommeliér mu k němu podá také odborný výklad a patřičné doporučení. V opačném případě hrozí ztráta reputace restaurace.

V České republice existuje Asociace someliérů sdružující odborníky na víno, pořádající odborné semináře a vydává také vlastní certifikáty. Ve světě pak existuje mezinárodní organizace someliérů Association de la Sommellierie Internationale.

Autor textu: David Web; zdroj fotografie: pixabay.com



Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: