To je krásná lahev vína. Ale plastová!

Víno v plastovém kelímku nebo v plastové lahvi je téma, na které má spousta konzumentů velmi vyhraněný názor – v diskusích kolem skleničky občas hraničí s lehkou hysterií. Představa, že se jejich rty při požitku z vína dotknou plastu, je neprůstřelná. Ptát se vinařů – asi tušíte, co byste se dozvěděli. Víno a plast je pouťová kombinace, víc se o tom nebudeme bavit.

Další skupině lidí je image jedno. Dívají se na věc z praktického úhlu pohledu. Vyhovuje jim, že je lahev lehká a nerozbitná. Když vám doma v kuchyni na dlažbu spadne skleněná lahev červeného, máte na příštích pár hodin o zábavu postaráno. Když se vám to samé stane s lahví plastovou, ještě si můžete zadriblovat… Že má víno v plastové lahvi nějakou doporučenou dobu spotřeby? Nevadí, vypijeme obratem. No a pak existuje skupina lidí, která do boje sklo versus plast přináší argumenty, nad kterými se budeme muset zamyslet, i kdyby nám to bylo stokrát nepříjemné.

V roce 2018 se do oběhu ve světě dostalo zhruba 33 miliard skleněných lahví s vínem. Uhlíková stopa výroby a recyklace za pomocí ultra vysokých teplot a transportů skla, které je poměrně těžkým materiálem, je nečekaně dlouhá. A to i přesto, že jsme v posledních letech slýchali spíš opačnou argumentaci: sklo je ekologická náhrada plastu. Ano, pokud si stejnou skleněnou lahev opakovaně v průběhu dlouhého období naplňujete tekutinou. Místo toho, abyste si kupovali stále nové a nové plastové lahve. S vínem je to ovšem jiné. Koupíte jej, obratem vypijete a lahev vyhodíte. V lepším případě do tříděného odpadu.

PET lahev (slangově petka) je lahev, kterou vyrobili z polyethylentereftalátu. Vzhledem k tomu, že z povahy materiálu časem dochází k průniku vzduchu a znehodnocení vína, je maximální doporučená doba skladování vína v “petce” šest měsíců.

Oba materiály – sklo i plast – jsou recyklovatelné. Sklo se může recyklovat opakovaně bez ztráty funkce a kvality, recyklovaný polyethylen má široké využití, ale každá další recyklace kvalitu snižuje. Z tohoto materiálu se dělá například mikrovlákno, tepelně-izolační materiál, autosoučástky, koberce či nábytek.

Na otázku, jestli jsou ekologičtější lahve plastové nebo skleněné, se odpověď hledá těžko. Většina z nás by asi za většího škůdce označila plast, ale tak jednoduché to není. Do propočítávání se míchá tolik proměnných, že ani vědci a odborníci se neshodnou na jednoznačné odpovědi. Plastové lahve jsou díky výrazně menší hmotnosti šetrnější z hlediska spotřeby pohonných hmot. Jsou lépe skladovatelné.

Problémem PET lahve je hlavně to, že není sexy. A nóbl. Přičemž víno sexy i nóbl je, respektive má na tom postavenou reputaci. PET lahve pro víno nejsou dost dobré. 

Image je u vína důležitým prodejním argumentem, čemuž plastová lahev nelichotí ani náhodou.

Najdou se cesty, jak zapracovat na úrovni plastových lahví? Jelikož výhody plastu proti sklu nejsou vůbec zanedbatelné, už se na tom dávno pracuje. Na kvalitě materiálu, na problému s oxidací, na tvaru lahve, na dojmu, který plastový materiál vyvolává. Prostě aby byl výsledek co nejpodobnější sklu. Trendem je postavení skleněného i plastového balení zrovnoprávnit, bez zásahu do osobnosti vína. Minimálně do doby, než se víno začne balit do nějaké progresivní karbonové nanotrubky.

Devět z deseti lahví vína se ve světě zkonzumuje během několika hodin po zakoupení. Pokud nekupujete víno z lokálního vinařství, je velmi pravděpodobné, že až do skleničky ve vašich rukou putovalo tisíce kilometrů.

Zdroj: https://www.decanter.com/wine-news/opinion/jefford-on-monday/jefford-on-monday-trouble-with-bottles-plastic-wine-bottles-382323/

Autor textu: Nina Teodorová; zdroj fotografie: pixabay.com; 



Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: