Vánoční obrázkové dvanáctero nejen o víně

Opět nám na dveře klepe sváteční čas. A sváteční čas se přece neobejde bez dobrého vína, bublinek či nějaké té specialitky. Proto objevujte, vychutnávejte a dopřejte si. Po celém tom dlouhém roce si to zasloužíte. 

Letošní sváteční čas je netypický – mnoho lidí je se svými blízkými, kamarády a známými v kontaktu pouze virtuálně, přes sociální média. Fotografie svátečně vyzdobených bytů a domů zevnitř i zvenku, originálních dárkových balení, vánoční atmosféry, receptů na dobré jídlo a tipy na dobré víno – existuje celý seznam zajímavých témat, na kterých se aranžérsky i fotograficky vyřádíte a které vaše blízké potěší i inspirují. Jak na to, aby vaše vánoční fotografické aranžmá vypadalo profesionálně? Abyste se u toho moc nenadřeli? Sledujte následující rady: 

1. Do každého snímku se snažte propašovat nějakou emoci, příběh nebo poselství. 

2. Nebojte se pomocí rozostření pozadí upozornit na detail. 

3. Pracujte se světlem a zkoušejte experimentovat s různými zdroji světla bez použití blesku.

4. Vánočními barvami je červená se zelenou, leč pro fotografa je mnohem důležitější bílá. Pečlivě si nastavte její vyvážení. Pokud si s tím neporadí automatické nastavení, můžete fotit do formátu RAW a fotografie upravit v postprodukci. 

5. Snová atmosféra, nebo kýč? Pečlivě hlídejte míru vkusu, vánoce to v tomto mají těžké. Jsou svátkem shonu, levných dekorací a přeplácanosti? Nebo taky klidu, míru a pohody? Určitě si vyberete správně. 

6. Vytvořte si doma svůj malý fotokoutek. V improvizovaném ateliéru můžete nafotit přípitky na Nový rok s různými členy rodiny a kamarády pro ty, které letos o svátcích nepotkáte osobně. 

7. Občas využijte sekvenční fotografování, zvlášť při rozbalování dětských dárků je nadšení a radosti celý dům plný. Proč si ten seriál neuchovat napořád?

8. Budete-li v roli fotoreportéra, připíjejte střídmě, aby se vám netřásla ruka. A také abyste neztratili zdravou autorskou sebekritiku. Než budete mít galerii hotovou, možná bude bezpečnější popíjet nealkoholické víno. Alkohol se z vína oddělí šetrným způsobem tak, aby byla zachována nepozměněná charakteristika původního vína. 

9. Aby byla vánoční fotogalerie kompletní, nesmí chybět ani sváteční prostírání a dokumentace tradičních jídel či nápojů. O to jednodušší pak budou mezigenerační hádky o tom, čím se tradičně připíjí na zdraví, jak se vaří správná rybí polévka a co nesmí chybět v bramborovém salátu. Odteď o tom bude existovat důkaz! 

10. S naaranžováním jídla a nápojů to není jednoduché. Když si ale pár pravidel nastudujete předem, ušetříte si čas a desítky nepovedených záběrů. Také je možná lepší rezignovat na pokusy o momentky v průběhu konzumace. Je to rozptylující a zároveň je téměř nemožné získat záběr, na kterém zrovna nikdo nebude mít otevřenou pusu se lžící na půl cesty. Přípitky jsou mnohem fotogeničtější. 

11. Při focení jídla a nápojů je klíčové nasvícení, vhodné pozadí a úhel pohledu. I to, jak se vám povede jídlo nastrojit na talíři. Když fotíte nápoje, například lahev vína nebo sektu, fotografie seshora vám nic neřekne. Soustřeďte se na pohled zepředu, na etiketu lahve. 

12. Na pomoc si rozhodně můžete vzít různé dekorace na výzdobu stolu nebo online editorské aplikace. Zvýšíte tím kontrast, vytáhnete výrazné barvy jídla, upravíte jas nebo ostrost. A můžete rozesílat!


Autor textu: Nina Teodorová; zdroj fotografie: pixabay.com



Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: