Vinařův rok: Co vše předchází sklence plné vína?

Než se víno dostane na váš stůl, má za sebou dlouhou cestu a náročný proces. Nejvíce práce v něm odvádí vinař, který se o révu stará, každý den se strachuje, aby bylo správné počasí, a nakonec se zavře na dlouhé hodiny do sklepa. Jak probíhá vinařský rok?

Vlastnit vinici není jen tak

Někteří milovníci vína si možná čas od času povzdechnou: „Mít tak vlastní vinici a vyrábět si vlastní víno!“ Nic však není tak růžové (nebo bílé či červené), jak se na první pohled zdá. Než vyrazíte do banky žádat o půjčku na koupi prosluněného pozemku kdesi na Moravě, přečtěte si, jak ve skutečnosti probíhá proces výroby vína.

Rok na vinici

Zima

V zimě je již po sklizni, a tak má vinař chvíli času se volně nadechnout. Při kontrolních obchůzkách vinohradu však nezahálí – nejen že sleduje stav révy, ale také si detailně prohlíží a opravuje stojky, vodicí dráty a další součásti vinice. Během února či března pak nastane období prořezávání a úpravy vedení révy.

Jaro

Na jaře začne vinař ještě úporněji sledovat meteorologické předpovědi. V dubnu réva raší, během května nakvétá. Mráz by ji o květy připravil a vinaři by způsobil obrovské škody. Ten denně prochází vinici a napravuje nedodělky – jeden hektar vinice si během roku žádá více než 750 pracovních hodin.

Léto

Během června a července vinař na dovolenou určitě nevyrazí – začínají mu opravdové sezónní práce na vinici. Těší se z dešťů, které poskytují vláhu, a zbavuje rostliny přebytečných listů, aby nestínily zrajícím hroznům. Sluneční svit v nich pomáhá vytvářet cukr a typickou vůni, při dozrávání se pak kuličky zbarvují do tónů charakteristických pro danou odrůdu.

Na konci léta vinař otočí a déšť pozoruje s čím dál výraznější nevolí. Rostliny totiž už tolik vody nepotřebují a vlhké počasí nahrává plísním. Musí tedy vyrazit na vinici s preventivním postřikem, který nedá mikroorganismům šanci. Pak už jen vyčkává na ten správný čas pro sběr – když se opozdí, úrodu zlikvidují ptáci nebo choroby.

Podzim

Po sklizení hroznů nastávají sklepní práce. Jde o druhou nejvytíženější část sezóny, kdy si vinař ani na chvilku neoddechne. Hrozny se odstopkují, lisují, následně kvasí a dokvášejí – během každého kroku je nutné kontrolovat správný technologický postup. Vzniká burčák a o trochu později přicházejí na trh nová vína.

Teď již víte, že vinař se většinu roku nezastaví – a to jen proto, aby vám mohl na podzim představit výsledky své celoroční práce a vy jste si je mohli naplno vychutnat.

Zdroj fotografií: Moneta



Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: