Vývrtka na víno – pomocník do každé domácnosti

Vývrtka neboli otvírák na víno je pro milovníky vína jedním z nejdůležitějších nástrojů v domácnosti vůbec. Jedná se o ruční nástroj, který slouží k odstraňování korkových nebo plastových zátek ze skleněných lahví vína. Jde o nepostradatelného pomocníka jak pro amatérské konzumenty, tak pro enology. Existuje celá řada nejrůznějších druhů otvíráků, které se svým způsobem dost liší.

Historie

Otvíráky takové, jaké známe dnes, jsou poněkud novodobou záležitostí. Úplně první nástroj, který byl použit pro otevření zazátkovaného vína, pochází teprve z 18. století.

Tehdy vinaři začali poprvé zátkovat vína do skleněných lahví různými špunty, které měly zajišťovat, aby víno neoxidovalo (nedostal se k němu vzduch) a nezačalo kvasit. Prodloužili tak několikanásobně délku trvanlivosti vín.

Jednalo se tedy o velký technologický pokrok ve vinařském průmyslu. Od počátku tohoto vynálezu se nemuselo víno vypít ihned po výrobě, ale bylo možné jej uchovávat i delší dobu a nechat zrát.

Z tohoto sezónního nápoje se najednou stal celoroční nápoj s dlouhodobou trvanlivostí. Bohužel to mělo za následek to, že vína byla mnohdy tak silně zakorkována, že nebylo možné zátku žádným způsobem vyndat ven.

Proto vinaři začali přemýšlet nad tím, jak tento korek dostat z lahve ven – a tak vznikaly tak první otvíráky.

První oficiální patent na otvírák

Úplně první oficiální otvírák na víno si patentoval britský reverend Samuel Henshall roku 1795. I přes to, že si jako první nechal vývrtku patentovat, nebyl jeho prvním vynálezcem. Prvního vynálezce tohoto kuchyňského pomocníka bohužel dodnes neznáme.

O pár let později se z Anglie vývrtka rozšířila do celého zbytku Evropy. V ostatních zemích světa byly postupně patentovány otvíráky mnoha druhů a využívajících různých způsobů. To je důvod, proč dnes máme na výběr opravdu širokou škálu nejrůznějších vývrtek.

Starší významy slova vývrtka

Ještě před tím, než byl v ČR pojem vývrtka zaveden jako otvírák na víno, nesl pojem vývrtka jiný význam. Koncem 19. století bylo toto slovo používáno jako ekvivalent dnešního šroubováku.

Během roku 1913 byla vývrtka také označení pro dámské sukně se spirálovitým volánem.

Druhy vývrtek

Existuje opravdu velké množství nejrůznějších otvíráků na víno. Každý z nich se používá pro jiné příležitosti a funguje na trochu jiném principu.

Klasická vývrtka

Klasická vývrtka byla ještě do nedávna nejčastějším typem otvíráků v domácnostech. Je složena z dřevěné úchytky a kovové spirálovité vývrtky. Jedná se o jeden z nejoblíbenějších otvíráků hlavně pro svou cenovou dostupnost a opravdu dlouhou životnost.

Jak použít klasickou vývrtku?

Vrták pouze zatlačíte otáčivým směrem do špuntu a tahem nahoru jej vytáhnete ven.

Nevýhodou této vývrtky je to, že při tahu špuntu směrem od lahve vzniká opravdu silný podtlak, který je potřeba přemoci. To znamená, že na otevření vína pomocí této vývrtky je potřeba větší síla v rukou, což by mohlo být pro některé osoby problém.

Jedná se však o nejklasičtější způsob otevírání vín. Navíc díky své malé velikosti v domácnosti nezabere příliš mnoho místa.

Číšnická vývrtka

Číšnická vývrtka našla své uplatnění zejména v restauracích a kavárnách. Jedná se o klasickou vývrtku spojenou s malým vysouvacím nožíkem, který slouží k ořezání plastového vnějšího obalu. V domácnostech se až tak moc nepoužívá.

Dvoukrokové číšnické vývrtky

Existují také dvoukrokové číšnické vývrtky, které obsahují speciální část, za kterou otvírák opřete o hrdlo lahve5. Následný tah je poté jednodušší a není při něm potřeba takové síly.

Tato vývrtka vznikla proto, aby číšník měl veškeré potřebné nástroje pro otevírání vín před zákazníkem vždy u sebe. Aby nemusel složitě odcházet do kuchyně pro ostatní nástroje a urychlil tak servírování vína, byla vymyšlena tato všestranná vývrtka pro číšníky.

Páková vývrtka

Páková vývrtka není příliš běžná ani v domácnostech, ani v restauracích. Setkáme se s nimi v některých vinařstvích. Funguje na zcela jiném principu, než zbytek otvíráků na víno. Na první pohled se liší svým designem a svou robustnou konstrukcí.

Jak použít pákovou vývrtku?

Páku položíte okolo hrdla skleněné láhve a zatlačíte směrem dolů. Vývrtka se do korku automaticky zavrtá a při zpětném navrácení páky do původní pozice je korek venku.

Jedná se o jeden z nejsnadnějších způsobů otevírání vína. Navíc díky svému inovativnímu designu a modernímu vzhledu působí nadčasově.

Křidélková vývrtka

Dnes již v domácnostech nejpoužívanější vývrtkou jsou vývrtky křidélkové. Její použití je mnohem jednodušší a na vytažení korku z lahve není potřeba příliš velké síly.

Tento druh vývrtky využívá tzv. křidélek, které ulehčují veškerou práci. Po zavrtání vývrtky do korku se tato křidélka postupně zvedají a jakmile se nachází v nejvyšším bodě, stačí je pouze sklopit opět dolů. Jejich sklopením do původní polohy se korek nadzvedne a vytáhne ven.

Díky tomuto mechanismu si tento otvírák oblíbily zejména ženy, které se nerady trápí s klasickou vývrtkou. Díky jeho nízké ceně a snadné manipulaci se objevuje ve většině domácností i přes to, že není tak dobře skladná, jako například číšnická nebo klasická vývrtka.

Elektrická vývrtka

Elektrický otvírák na víno je mnohem dražší, ale o to zajímavější možností, jak si poradit s lahvemi vína.

Tento otvírák má výhodu, že pouze s pomocí stisknutí jednoho tlačítka je po starostech. Stačí pouze vývrtku podržet nad hrdlem lahve a otvírák se o vše ostatní postará sám.

Elektrická vývrtka s měřením teploty vína

Existují dokonce elektrické vývrtky se speciálními funkcemi, jako je měření teploty servírovaného vína pomocí infračerveného světla. Jedná se opravdu o velice zajímavý a neobvyklý dárek pro blízké, který udělá určitě velkou parádu.

Existují jak elektrické otvíráky na baterie, tak na dobíjení. Jejich výdrž bývá udávána na počet lahví. Mezi největší nevýhody zde patří vysoká cena a potřeba dobíjení.

Lamelový otvírák

Jedná se o speciální druh otvíráku, který se používá pro otevírání archivních a velice starých vín. Na rozdíl od ostatních vývrtek se nezavrtává ani jinak nezasahuje do struktury korku. Využívá pouze tlaku.

Na archivní vína se starými korky totiž není možné použít klasický otvírák s vývrtkou. Starý korek bývá mnohdy křehký a má tendenci se drolit. Proto by narušení jeho struktury vrtáním mohlo způsobit znečištění vína malými kousíčky korku.

Jak vybrat vývrtku?

Hlavní roli při výběru vývrtky většinou hraje cena. Mezi nejlevnější otvíráky na víno patří klasické a křídlové vývrtky. Obě jsou velice populární zejména pro domácí použití.

Pokud máte raději klasický způsob otevírání vín silou, pak je pro vás klasická nebo číšnická vývrtka ta pravá. Jestliže preferujete pohodlí a snazší zacházení za dobrou cenu, určitě zvolte vývrtku křidélkovou.

Pokud jste zastánci moderních technologií a nevadí vám si připlatit, pak zvolte vývrtku elektrickou nebo pákovou. Obě poslouží velice dobře.

Materiál

Nejdůležitější pro výběr správného otvíráku je materiál vývrtky. Mnohdy se totiž stává, že levné a měkké kovy se po pár použitích zkroutí a celý otvírák je najednou nepoužitelný. Proto vybírejte otvíráky z nerezové oceli, chromu nebo slitin zinku.

Spirála vrtáku by měla být tenká, ostrá a dlouhá – to proto, aby vrták snadno a bez větších potíží prošel korkem.

Autor: Marie Graclíková, Foto: Pixabay



Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: