Jak servírovat šampaňské | Doteky vína

Jak servírovat šampaňské

Víte, že se všeobecně říká že Češi neumí pít šampaňské? Mezi naše hlavní prohřešky při jeho servírování patří jeho přechlazení. Dalším nešvarem je pak příliš rychlé nalévání a užívání nevhodných sklenic. Šampaňské vážně nepatří do fléten!

Správná teplota šampaňského

Šampaňské se má správně servírovat při teplotě 8 – 12 stupni Celsia, bohužel tomu tak často není. Povětšinou je podáváno velmi podchlazené. Mnoho restaurací jej podává vychlazené dokonce na 4 stupně Celsia, což je absolutně nevhodné. Takové chladné šampaňské pak nemůže chutnat dobře, ani kdyby bylo sebelepší. O moc lépe na tom není ani s vůní, protože na povrch vylézá alkohol. Nejlepší způsob servírování spočívá v umístění láhve asi na 30 minut do kbelíku, jenž je do poloviny naplněn vodou a ledem. Samozřejmě, že šampaňské také můžete uložit i do chladničky. Optimální teplota se řídí druhem šampaňského a jeho stářím, ale všeobecně odborníci udávají 9 stupňů Celsia, přičemž se tato teplota má postupně navyšovat spolu s jeho stářím. Ta nejstarší šampaňská vína vyžadují teplotu 14 stupňů Celsia.

Sklenice na šampaňské

Dalším velkým a velmi podceňovaným prohřeškem je příliš rychlé nalévání šampaňského do sklenice. Šampaňské tímto způsobem ztratí své perlení. Stejným nešvarem je i nalévání šampaňského do sklenic misek nebo do fléten. Šampaňské patří do sklenic ve tvaru tulipánu. Jen v takových sklenicích se totiž může šampaňské rozvinout a uvolnit aroma.

Jak správně servírovat šampaňské víno

Ke správnému servírování potřebujete příručník (bílý látkový ubrousek), číšnický nůž, podšálek na korek, skleničky na šampaňské, degustační sklenku a nádobu na led s podstavcem, případně s podložkou (dezertní talíř s ubrouskem).

Šampaňské má být uchováváno na chladném a tmavém místě o správné teplotě. Do jedné ruky vezměte příručník, druhou rukou z kýble s ledem vytáhněte láhev a vložte ji do ruky s příručníkem tak, aby byla vidět etiketa šampaňského a servírujte. Nejprve nechte přečíst etiketu, a pak ji umístěte zpět do nádoby s ledem. Jednou rukou držte láhev za vrch tak, abyste tou druhou naříznout nožem kapsli obalující korek. Kapsli odřízněte a odložte na připravený podšálek. Láhev opět vyjměte z nádoby a osušte ji příručníkem. Kvůli bezpečnosti držte láhev ve 45 stupňovém úhlu směrem od hostů. Jednou rukou držte láhev za hrdlo, a to tak, abyste palcem zabezpečovali korkový špunt. Druhou rukou pak uvolněte drátěný košíček, jenž špunt zajišťuje. Košíček také položte na talířek vedle kapsle. Jednou rukou držte láhev za dno a druhou za špunt. Láhev otevřete tak, že špunt otáčíte jedním směrem, zároveň s láhví, kterou točíte tím druhým. Pokud jste vše udělali správně, otevření šampaňského by nemělo být téměř slyšet. Po vyjmutí korku jej zkontrolujte zrakem i čichem. Zkontrolovat jej mohou i hosté. Pravé šampaňské má na špuntu uvedeného výrobce, označení oblasti a podobně. Pokud je vše v pořádku, můžete pokračovat v podávání. Dle objemu skleniček nalévejte do jedné poloviny. Skleničky s šampaňským nejprve podávejte dámám, pak význačným osobám a podobně. Ve finále láhev vraťte zpět do nádoby. Podšálek s korkovým špuntem, košíčkem a kapslí nechte na stole, uklízí se až posléze spolu s prázdnými sklenicemi.

Sdílejte tento článek:
Tento článek byl publikován:
Autory fotografií ve článku jsou: Els Voeten