Sommelierské kurzy | Doteky vína

Sommelierské kurzy

Chcete potěšit milovníka vína? Darujte mu sommelierský kurz. V dnešní době existuje celá řada kvalitních sommelierských kurzů, které nabízí vzdělání na různé úrovni. Pro naprosté začátečníky jsou nejvhodnější kurzy, kde získají základy sommelierství, jež jsou určené pro širokou veřejnost.

Co se na kurzu zájemci naučí?

Sommelierské kurzy nadšence seznámí se zásadami servírování vína, s jeho přípravou před jeho podáváním, parametry degustace, snoubení pokrmů s jednotlivými druhy vín, historií pěstování vinné révy, základními odrůdami vinné révy, které se objevují v gastronomii, vinařskými oblastmi ve světě, světovými druhy vín a v neposlední řadě i praktickými ukázkami servírování vína.

Pozor, po absolvování takovéhoto kurzu neznamená, že se z vás rázem stane profesionální odborník. K tomu, aby se z vás stal skutečný certifikovaný odborník, potřebujete mnoho let zkušeností a studia na odborném typu školy.

Víte tedy, kdo je vlastně sommelier?

Sommelier = gastronomický odborník, jenž se vyzná nejen ve víně, ale i v ostatních nápojích a pokrmech, jež umí snoubit dohromady. Slovo sommelier pochází z provensálského saumalier, což byl buď muž zodpovědný za dopravu vína anebo také jeden z mnichů v klášteře, jenž byl zodpovědný za péči o prostírání a servírování jídla a vína. V češtině bychom sommeliera mohli označit i za sklepmistra. Profesionální znalec vína také zodpovídá za nákup, uskladnění a následný prodej vín. Dále také sommelier komunikuje s kolegy v oboru i se samotnými zákazníky, jimž musí být schopen vše jasně a srozumitelně vysvětlit, proč zrovna toto víno a ne jiné. Sommelier také musí dodržovat dress code, čili bílá košile s motýlkem, sommelierská zástěra, černé kalhoty a krátké černé sako, tzv. Spencer. Sommeliera prostě musíte poznat na první pohled.

Jak se stát skutečným profesionálním somelierem?

V České republice existuje již celá řada sommelierských kurzů různých úrovní. Mnoho z nich pořádá i Národní vinařské centrum sídlící ve Valticích na Moravě. Zajímavou možnost skýtají i moderní technologie, které umožňují domácí studium, bez nutnosti cestování, pouze s pomocí internetu – e-learningové aplikace. Součástí takovéto výuky jsou dokonce i praktické testy. V rámci takového kurzu je nutné absolvovat závěrečný test, jehož zvládnutí vás odešle na druhou, praktickou, dvoudenní část, které se musíte zúčastnit osobně v předem stanoveném termínu.

Uplatnění sommeliera

Povolání sommeliera je aktuálně poměrně velmi žádané povolání, a proto pokud se rozhodnete absolvovat nějaký z certifikovaných kurzů, jistě máte dost vysokou šanci uplatnit se nejen na zdejším trhu práce. Zájem o víno totiž v posledních letech neustále stoupá, spolu se zvýšenou pozorností o informace týkající se vína, které jsou čím dál žádanější.

Sommelier zvyšuje úroveň nejen restauračního zařízení, ale působí i na poli specializovaných obchodů, které se prodejem vína zabývají. Práce je lákavá i proto, že není všední, stereotypní, ale je pestrá a zábavná. Sommelier nemá na starost pouze vinný sklep v restauraci, ale do jeho pracovní náplně patří i sestavování vinných a jídelních lístků i finančních plánů pro nákup vhodných potravin. Také byste měli vědět, že se zdárným ukončením kurzu, vzdělávání nekončí. Sommelier se musí vzdělávat trvale. Dobrý sommelier si neustále všímá aktuálních trendů v oblasti jídla, potravin i nápojů, které s víny souvisí. Absolvují i různé semináře, školení a soutěže. Sommelier může investovat do vína a jeho správnou péčí, jeho hodnotu zvyšuje nebo alespoň udržuje.

Kurzy sommeliera

Ceny kurzů se pohybují od 2000 – 5000 Kč, vše se odvíjí od typu kurzu. Objednat si můžete rovnou i celé balíčky, které obsahují hned několik na sebe navazujících kurzů. Ty pak stojí okolo 4000 – 5000 Kč. Pro úplné sommelierské vzdělání je zapotřebí absolvovat vícero kurzů. Přihlásit se do takovýchto kurzů můžete již dneska z pohodlí domova, za využití internetu. Kurzy se nekonají pouze na jihu Moravy ale i v dalších městech, jako například v Praze, Ostravě nebo třeba v Českých Budějovicích.

Sdílejte tento článek:
Tento článek byl publikován:
Autory fotografií ve článku jsou: Associazione Italiana Sommelier - Verona