Co jste ještě nevěděli o víně

Možná jste si mysleli, že o víně víte všechno. A možná vás ještě něco překvapí. Tak se schválně vsadíme: kolik z níže uvedených faktů slyšíte poprvé? Nezapomeňte si je uložit do takzvané párty paměti. Až budete příště ve společnosti bojovat s nedostatkem témat ke konverzaci, máte odkud tahat rozumy. 

Víno je sofistikovaným nápojem s dlouhou tradicí. Byly časy a místa, kde vzhledem k (ne)kvalitě vody, což pochopitelně přinášelo riziko nakažení se salmonelou nebo cholerou, bylo bezpečnější pít víno, které prošlo fermentací. Jeho výroba vyžaduje znalosti, vášeň i štěstí. Hrozny révy vinné patří k nejvíce pěstovanému ovoci na světě. Existuje přes 60 druhů hroznů a až 10 tisíc odrůd. Z jedné tuny hroznů je přibližně 720 lahví vína. 

Ne všechna vína jsou automaticky veganská. Z látek živočišného původu se jako tradiční čiřidla ve víně mohou nacházet stopové prvky mléčných produktů, vajec, želatiny, chitosanu i rybích bílkovin. 

Věděli jste, že oblíbenou značku čokolády Kit Kat lze na některých místech světa sehnat ve velmi zajímavých chuťových edicích? Umíte si tuto pochoutku představit s příchutí zeleného čaje nebo wasabi? A ano, existuje také s příchutí vína. S čímpak ji ti Japonci párují? 

Připíjení na zdraví zavedli žoviální Řekové v časech rozkvětu vzájemného trávení. Hostitel si dal první sklenku na důkaz, že vypitím vína drahého hosta neotráví. K ohrožení na životě docházelo i jiným způsobem – například ve starověkém Římě mohl za nedovolené popíjení vína usmrtit manžel svoji ženu, v Babylonu zase – dle kodexu Hammurabiho – mohli podvádějícího vinaře utopit v řece. 

Nejstarší lahev světa je opravdu, ale opravdu stará. V občance by měla datum narození rok 325. Byla nalezena v roce 1867 v rámci vykopávek kdesi v Římě. Kdo se jí chce poklonit, musí do muzea v německém Špýru (Speyer). Ochutnat ani dotknout se z pochopitelných důvodů nelze. 

Zajímalo vás někdy, jak moc utrpěl trh s vínem v čase prohibice? Pokud se můžeme poučit ze situace v Americe v období od 17. ledna 1920 do 5. prosince 1933, pak „utrpěl“ nárustem produkce o 700 %. Nicméně se zároveň zvedla i kriminalita, mortalita a daňové úniky. 

Sběratele fóbií by mohla k obohacení své sbírky inspirovat Oenophobia, což je strach z vína (z řeckého „oeno“ – víno a  „phobia“ – strach). Po krátké anketě v redakci jsme zjistili, že něco tomu podobného většina kolegů výrazně pociťuje ve chvíli, kdy dojde víno a všechny obchody kolem již mají zavřeno. Jinak podle nás na světě nemůže existovat nikdo, kdo by touto fobií trpěl opravdu. 

Ženy jsou prý díky lépe vyvinutým smyslům lepší someliéři než muži. Ale o něco méně vydrží – kvůli menšímu množství enzymu alkoholdehydrogenázy potřebných ke vstřebávání alkoholu. V případě ochutnávek vína se to řeší například společensky nejen tolerovaným, ale přímo žádoucím vyplivování ochutnávaného vína do předem připravené nádoby. Dopřejete si požitek z většího množství druhů vína, aniž byste se nespolečensky opili.

Než Sir Kenelm Digby v 17. století upgradoval uchovávání vína do tmavězelených lahví, které vynalezl, muselo se víno spokojit s kdečím. Například v biblických dobách se víno obvykle uchovávalo v kožených vacích z kůží domácích zvířat, především koz. Čím mladší víno, tím novější musel být mech. Staré ztvrdlé mechy by totiž mladé víno v kvasu roztrhaly. Máte-li kolem sebe opravdového milovníka vína, můžete mu takový mech pořídit k narozeninám či pod vánoční stromeček. Tato stylová láhev se i dnes vyrábí z kvalitní kozí kůže, jen s přidáním silné latexové podšívky.

Autor textu: Nina Teodorová; zdroj fotografie:  DeposithPhoto.com

zdroj: https://www.newsweek.com/amplify/30-fascinating-facts-about-wine-that-you-never-knew



Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: