Degustační faux pas

Chystáte se na degustaci vína? A chcete se tam cítit dobře?

Ochutnat znamenitá vína během degustace vín v prvotřídní vinotéce. Poslouchat sommeliera, který vám bude o vínech zasvěceně vyprávět. Mít svět vynikajících vín na dosah ruky. A cítit se na takové akci dobře, i když se nepovažujete za odborníka.

Těšíte se na svojí první seriózní degustační akci a nejste si úplně pevní v kramflecích? Degustace jsou výbornou příležitostí, jak si udělat přehled v nabídce, jak nekupovat zajíce v pytli nebo jak vyrazit na originální rande. 99% lidí, kteří s vámi přijdou na degustaci vína to ale dělá špatně. Nechcete k nim patřit? Pak sledujte tyto dobré rady:

Nikdy, nikdy, nechoďte na degustační akci navoněni parfémem či kolínskou. Vaše čichové smysly tím nejen zmatete, ale přímo omráčíte. Jak můžete vychutnávat víno, když vám po patře putuje vůně růží, santalového dřeva nebo skořice?

Chystáte se na degustaci a máte chuť na žvýkačku? Odolejte. I kdyby to bylo dvě hodiny předem.  Asi je nasnadě, že to samé platí pro mentolové zubní pasty, ústní vody, větrové bonbóny a spol. Jestliže si nemůžete pomoct a něco žvýkat potřebujete, dejte si kousek chleba.

Na degustaci byste se neměli vydat hladoví. Jednak vám víno rychleji stoupne do hlavy, jednak se na degustacích standardně nepodává jídlo, jen decentní občerstvení.

V průběhu ochutnávky si neváhejte dělat poznámky. Tak, abyste se v nich vyznali i později. Můžete si psát vlastní hodnocení a jednotlivým vínům přiřadit skóre. Dejte si na hodnocení vždy trochu času, nepište překotně.

I kdybyste měli sebechytřejší postřeh či připomínku a okamžitě ji potřebovali sdílet se svým doprovodem, raději mlčte. Šeptat si mezi sebou v průběhu výkladu ani skákat do řeči hostitelovi se nepatří. 

Pokud máte na jazyku negativní komentář, nekřičte jej do éteru. Počkejte si, až vás someliér k projevení názoru vyzve. Upřímnost a hodnocení se cení, ale pozor, neplést s buranstvím. Slušné je neovlivňovat názor ostatních, ani jim nekazit zážitek. I kdybyste stokrát měli pravdu!

Nikdy si sami nenalévejte.

Skleničku držte za stopku. Otisky prstů na skle nejsou moc elegantní, navíc byste rukou mohli měnit teplotu vína.

Nedopíjejte do dna. V průběhu degustace je naprosto v pořádku nedopitou skleničku odložit, vylít nebo víno vyplivnout. Neznamená to, že vám nechutná, jen se nechcete opít. Lepší zůstat v obraze než pod ním. 

Nepoptávejte „něco výjimečného“ – protože vinař považuje veškerou svojí produkci za výjimečnou. Tak abyste ho neurazili.

Nesmlouvejte o ceně.

Nebojte se experimentovat. Záleží od typu akce, ale pokud jste na velké vinařské akci, můžete zkusit například víno, které víte, že vám chutná, ale z jiné oblasti. Předsudky nechte doma.

Ptejte se. Klidně naivní dotazy. Navíc k vínu patří příběh, kontext. Nechte se překvapit.

Autor textu: Nina Teodorová; zdroj fotografie: pixabay.com; zdroj: https://www.wineofthemonthclub.com/category/wine-tasting-donts

Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: