Víte, že se všeobecně říká že Češi neumí pít šampaňské? Mezi naše hlavní prohřešky při jeho servírování patří jeho přechlazení. Dalším nešvarem je pak příliš rychlé nalévání a užívání nevhodných sklenic. Šampaňské vážně nepatří do fléten!
Správná teplota šampaňského
Šampaňské se má správně servírovat při teplotě 8 – 12 stupni Celsia, bohužel tomu tak často není. Povětšinou je podáváno velmi podchlazené. Mnoho restaurací jej podává vychlazené dokonce na 4 stupně Celsia, což je absolutně nevhodné. Takové chladné šampaňské pak nemůže chutnat dobře, ani kdyby bylo sebelepší. O moc lépe na tom není ani s vůní, protože na povrch vylézá alkohol. Nejlepší způsob servírování spočívá v umístění láhve asi na 30 minut do kbelíku, jenž je do poloviny naplněn vodou a ledem. Samozřejmě, že šampaňské také můžete uložit i do chladničky. Optimální teplota se řídí druhem šampaňského a jeho stářím, ale všeobecně odborníci udávají 9 stupňů Celsia, přičemž se tato teplota má postupně navyšovat spolu s jeho stářím. Ta nejstarší šampaňská vína vyžadují teplotu 14 stupňů Celsia.
Sklenice na šampaňské
Dalším velkým a velmi podceňovaným prohřeškem je příliš rychlé nalévání šampaňského do sklenice. Šampaňské tímto způsobem ztratí své perlení. Stejným nešvarem je i nalévání šampaňského do sklenic misek nebo do fléten. Šampaňské patří do sklenic ve tvaru tulipánu. Jen v takových sklenicích se totiž může šampaňské rozvinout a uvolnit aroma.
Jak správně servírovat šampaňské víno
Ke správnému servírování potřebujete příručník (bílý látkový ubrousek), číšnický nůž, podšálek na korek, skleničky na šampaňské, degustační sklenku a nádobu na led s podstavcem, případně s podložkou (dezertní talíř s ubrouskem).
Šampaňské má být uchováváno na chladném a tmavém místě o správné teplotě. Do jedné ruky vezměte příručník, druhou rukou z kýble s ledem vytáhněte láhev a vložte ji do ruky s příručníkem tak, aby byla vidět etiketa šampaňského a servírujte. Nejprve nechte přečíst etiketu, a pak ji umístěte zpět do nádoby s ledem. Jednou rukou držte láhev za vrch tak, abyste tou druhou naříznout nožem kapsli obalující korek. Kapsli odřízněte a odložte na připravený podšálek. Láhev opět vyjměte z nádoby a osušte ji příručníkem. Kvůli bezpečnosti držte láhev ve 45 stupňovém úhlu směrem od hostů. Jednou rukou držte láhev za hrdlo, a to tak, abyste palcem zabezpečovali korkový špunt. Druhou rukou pak uvolněte drátěný košíček, jenž špunt zajišťuje. Košíček také položte na talířek vedle kapsle. Jednou rukou držte láhev za dno a druhou za špunt. Láhev otevřete tak, že špunt otáčíte jedním směrem, zároveň s láhví, kterou točíte tím druhým. Pokud jste vše udělali správně, otevření šampaňského by nemělo být téměř slyšet. Po vyjmutí korku jej zkontrolujte zrakem i čichem. Zkontrolovat jej mohou i hosté. Pravé šampaňské má na špuntu uvedeného výrobce, označení oblasti a podobně. Pokud je vše v pořádku, můžete pokračovat v podávání. Dle objemu skleniček nalévejte do jedné poloviny. Skleničky s šampaňským nejprve podávejte dámám, pak význačným osobám a podobně. Ve finále láhev vraťte zpět do nádoby. Podšálek s korkovým špuntem, košíčkem a kapslí nechte na stole, uklízí se až posléze spolu s prázdnými sklenicemi.
Autor textu: Lukáš Uher; zdroj fotografie: pixabay.com