DotekyVina.cz
Letmá exkurze do procesu výroby vína | Doteky vína

Letmá exkurze do procesu výroby vína

Pokud jste zavítali na tento web, pak milujete víno alespoň z poloviny tak, jako my. Víte ale, jak se taková kvalitní a chutná vína vyrábí?

Základem jsou kvalitní hrozny

Aby vzniklo opravdu kvalitní víno, je potřeba sbírat jen ty nejlepší hrozny v dobrém stavu a v co nejvhodnější období.

Sběr

Pravidlem bývá, že hrozny těch nejdražších a nejlepších vín jsou sbírány ke konci listopadu, aby nemusely být uměle doslazovány. Avšak se sběrem hroznů pro obyčejná vína se začíná už v říjnu.

Obecné pravidlo říká : Čím později proběhne sběr, tím bude mít víno více cukru. Proto jsou pozdní sběry většinou sladší. 

Odzrňování

Bobule hroznů se musí odzrnit, aby mohly být dále lisovány. Avšak není to jen tak. Aby víno nebylo trpké a hořké, snaží se výrobci nepoškodit zrna, která  drsnou chuť pouze zvýrazňují. Po odzrnění vzniká tzv. “rmut” (šťáva a bobule), který se dále zpracovává.

Lisování

Lisování je jednou z nejdůležitějších částí výroby vína.

Nejprve se oddělí rmut od moštu. Jako první odtéká nejkvalitnější víno (tzv. “samotok”), poté “hlavní podíl”, ze kterého je vyrobena většina vín a nakonec “dotažek”, který je nejméně kvalitní.

Lisování probíhá v průměru 2-3x, přičemž se výlisnost pohybuje někde v rozmezí 60-80 % z rmutu.

Fermentace neboli kvašení

Díky kvasinkám, které přeměňují cukr z vína na alkohol si můžeme užívat výbornou chuť nejen vín, ale většiny alkoholických nápojů.

Kvašení probíhá při nízkých teplotách (do 20°C), aby si víno zachovalo více aromatických látek a kvasinky nezahynuly. Po 2-3 měsících kvašení vzniká nám velmi známý, sladký nápoj “burčák, který má cca 2 % alkoholu. Ten se nechává ještě chvíli kvasit až dokud se nepřemění veškerý cukr na alkohol.

Školení vína

Pokud vám tento pojem nic neříká, jedná se o finální úpravu vína před prodejem. 

Má několik fází, mezi které patří:

  • Síření (stabilizace vína)
  • Čiření (odkalení, pročištění aby bylo víno čiré)
  • Filtrace (odstranění mikroorganismů a křemeliny/celulózových vláken z čiření)
  • Zrání (metoda Barique, nalévání do skleněných lahví, kde vína dozrávají)
  • Jablečná fermentace (přeměna kyseliny jablečné na kyselinu mléčnou)
  • Scelování (finální úprava chuti a barvy)

Po tomto celém procesu je už víno plně připravené ke konzumaci třeba právě u vás doma.

Autor: Marie Graclíková, Foto: Pixybuy.com



Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: