Správná teplota vína

Každé víno potřebuje trochu jinou péči, všechna však nejvíce trpí při podchlazení nebo přehřátí.

Jak se takové chybě vyhnout a jaká je ideální teplota vína při podávání? Díky našemu přehledu bude vaše sklenka vždy chutnat jako od someliéra.

Lahve skladujte v domácí vinotéce nebo ve sklepě

Archivace lahodných vín by rozhodně neměla probíhat v ledničce. Je v ní příliš nízká teplota a víno se v ní rychle podchladí. Mnohem lepší službu vám udělá domácí vinotéka s regulací nebo sklep se stabilní teplotou. Kolísání či příliš vysoká teplota způsobují rychlejší zrání a následně i změnu chuti.

Lahve by měly být skladovány na temném místě, aby jejich obsah nepoškodilo sluneční světlo. Důležité je také vybalancovat správnou vlhkost vzduchu. Pokud je místnost moc vlhká, hrozí plísně. Pokud málo, víno bude vysychat. Ideálně byste měli víno skladovat v 65–80% vzdušné vlhkosti. Lahev musí ležet vodorovně, abyste zabránili oxidaci obsahu. Moderní domácí vinotéky všechny tyto problémy jednoduše vyřeší. Případně si můžete na lahve vína vymezit místo ve sklípku, pokud jeho teplota vínu vyhovuje.

Ideální teploty skladování a podávání pro různá vína

Podchlazená vína mívají slabou až nijakou chuť, protože se aroma nemůže plně rozvinout. Naopak příliš teplé víno vám také radost neudělá – bude chutnat hodně po alkoholu a může na jazyku dokonce nepříjemně pálit. V jaké teplotě tedy různá vína skladovat a podávat?

Víno Teplota pro archivaci (v °C) Teplota pro podávání (v °C)
Suché kvalitní víno 12 10–12
Nasládlé, kyselejší či lehké bílé víno, perlivé Víno, růžové víno a sekt 5–7 6–10
Mladé červené víno 15–16 10–13
Starší červené víno 15–18 16–18

Podávání vína – nechte mok vydýchat

Před podáváním nezapomeňte víno nechat vydýchat (otevřené jej nechte stát alespoň hodinu v pokojové teplotě). Pokud by jeho teplota při vydýchávání nechtěně poskočila nahoru, myslete na to již před otevřením lahve a trochu ji předem podchlaďte. Pak už si konečně můžete vychutnat skleničku. Nezapomeňte však na to, že i při nalévání vína se rychle mění teplota tekutiny. Po nalití se víno ve sklenici ihned oteplí klidně i o 2 °C. Z tohoto důvodu je dobré otevřenou lahev kontrolovat a snažit se její teplotu udržet v doporučovaném rozmezí. Ať vám chutná!

Autor: Redakce.



Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: