Bílé víno nebo klaret – naučíme vás rozdíl

Přírodní suché víno vyráběné z bílých hroznů, někdy i určitých modrých odrůd. V tomto případě neplatí pravidlo: Čím starší víno, tím lepší a výraznější chuť i vůně. Bílá vína se vyrábí především pro okamžitou spotřebu, kde je dobré držet se výroku: Čím mladší bílé víno, tím lepší. Samozřejmě existují i výjimky potvrzující veškerá pravidla. Proto se i některá bílá vína dají skladovat a konzumovat až po několika letech.

Výroba bílého vína

Když se vyrábí bílé víno, je rmut ihned lisován a kvasí se pouze výsledný mošt. Bílé víno se vyrábí i z červených hroznů, v takovém případě ho nazýváme klaret. Takto vyrobená vína jsou typická pro svůj vodový odstín, který bývá na okrajích skleniček při konzumaci až mírně našedlý. Nenechte se zmást – pojem klaret označuje i některé druhy červených vín. Zkrátka klaret v sobě zahrnuje všechna vína, která byla vyrobena z červených hroznů na Moravě.

Podávání

Ne vždycky je vhodné řídit se pravidlem: Bílá vína se musí podávat chlazená. Rozhodně to neplatí pro všechny druhy. Jemnější druhy bílého vína byste měli chladit jen velice málo, nasládlá bílá vína se mohou podávat chladnější stejně tak i kyselejší druhy. Kyselost vína se pomocí chladu zastře a není tolik cítit – což ocení především ti, kteří kyselým vínům příliš neholdují. Co se týče jakostních bílých vín, nejideálnější teplota pro jejich podávání je teplota sklepu – 10-12°C. Budete-li podávat bílé víno s teplotou pod 10°C, nedosáhnete harmonické chuti, nedojde k uvolnění vonných látek, víno vám bude připadat fádní a naprosto bez chuti i vůně.

Snoubení jídla s bílým vínem

Zvláště při příjemných příležitostech strávených s rodinou či přáteli bývá kromě výborného vína podáváno i jídlo, které se ale musí skvěle kloubit s druhem vína. Ke každému vínu se hodí jiný pokrm a výjimkou není ani víno bílé. Nechcete-li na oslavě či společné večeři zažít nepříjemné faux pas, podávejte k bílému vínu především světlé masodrůbeží a rybí. Stejně tak se bílé víno výborně hodí k sýrům nebo světlým omáčkám. I zeleninové saláty jdou ruku v ruce s tímto druhem vína, nemusíte se ho stydět připojit i k méně výrazným předkrmům, které svou chutí příliš neosloví.

Autor textu: Lukáš Uher; zdroj fotografie: pixabay.com



Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: