Ovocné víno | Doteky vína

Ovocné víno

I když je i klasické víno vyrobené z hroznů, což je ovoce, přeci jen tato vína od ovocných rozlišujeme. Ovocná vína nejsou žádnou náhražkou běžných vín, ale představují zcela samostatnou kategorii.

Tato vína vznikají alkoholovým kvašením šťávy ovoce, vyjma hroznové révy, kterou je možno před kvašením upravit přídavkem vody a cukru. Ovocná vína je možno dále rozlišit ještě na dezertní a likérová.

  • Likérové ovocné víno je vyrobeno z nekvašené šťávy ovoce nebo šťávy z plodů černého bezu, s přidáním lihu (destilátu) a cukru.
  • Pod dezertními víny se skrývají ovocná vína s přidáním koření anebo výluhů z koření.

Oficiálně za ovocné víno může být označeno i to víno, jež je vyrobeno z květin a bylin. Velmi zajímavým takovým představitelem posledních let je kupříkladu levandulové víno, které se vyrábí kupříkladu v Mikulově. Toto víno má světle fialovou barvu, výraznou vůni levandule a uklidňující účinky. Chuť tohoto vína je ovocná, kořenitá s dochutí levandulového medu.

Ovocná vína v České republice

Česká republika dříve ovocná vína vyráběla poměrně hojně. Ostatně, právě tato vína byla u nás hodně oblíbená, protože se prodávala za nižší cenu, než klasická vína. Ovocné víno navíc můžete vyrobit de facto z čehokoliv, a tak si mnoho domácností tento typ vín vyráběly i samy.

Mezi nejvíce oblíbená domácí ovocná vína určitě patřila rybízová, pak bezová a šípková vína. Ve vinařsky celkem netradičních městech, jako třeba Jindřichův Hradec, Olomouc anebo Bruntál, se pak vyrábělo jablečné víno. Vyprodukovalo se ho hodně a stejně hodně se jej také tehdy prodalo. Není se čemu divit, vždyť tehdejší “jabčák” patřil k těm nejlevnějším druhům vína. Dnes se s ním střetáváme v poněkud jiné podobě, za mnohem více peněz, pod označením Cider. I toto je rovněž kvašené víno, avšak s větším puncem elegance.

V posledních letech Česká republika ale opět podlehla kouzlu jablečného vína a pije ho stejně jako Evropa ve velkém. Ne neprávem je Cider také označován za nejoblíbenější nápoj Evropy.

Ovocná vína jsou velmi oblíbená v oblastech, kde je chladné podnebí na to, aby pěstovali vinnou révu, jako třeba v Severní Americe, ve Skandinávii, v Africe, v Indii a na Filipínách.

Z čeho všeho se vyrábí ovocná vína

Ovocná vína se vyrábí také i z hrušek, meruněk, ostružin, borůvek, kešu oříšků, třešní, brusinek, moruší, Goji, angreštů, lit-chi, kiwi, manga, mišpulí, broskví, švestky, malin, jeřabin, ananasu, granátového jablka, jahod, banánů, rajčat, z melounu, sladké cibule, mrkve, pažitky, citrónové trávy, brambor, rebarbory, pampelišky, levandule, ibišku, fíkovníku, břízy, javoru a třeba také z mateřídoušky.

Sdílejte tento článek:
Tento článek byl publikován:
Autory fotografií ve článku jsou: Matt Kowal