Domácí víno

Pokud jste milovníkem dobrého vína a rádi si vychutnáváte různé odrůdy a druhy, jistě jste někdy přemýšleli nad tím, jestli byste mohli vyrobit víno vlastní. Neváhejte a pusťte se do toho. Výroba domácího vína vám přiblíží celý proces jeho vzniku a při degustaci si užijete mnoho zábavy.

Z čeho všeho se dá vyrobit domácí víno

Klasické víno se vyrábí z vinné révy, z bílých i červených odrůd. Ta se vylisuje, nechá projít procesem kvašení a poté se stáčí do lahví. Na výrobu vín však lze použít jakékoliv ovoce, rybíz, třešně, višně, angrešt, špendlíky, švestky, jahody, meruňky, bezinky, maliny i tropické druhy. Můžete si udělat víno banánové, pomerančové, mangové, ananasové, melounové. Jaké vás jen napadne, zkvasit jde skoro všechno. Pokud chcete kvasit jablka nebo hrušky, budete z toho mít víno také, ale bude to chutnat spíše jako cider. Nevadí, i tak je to dobré. Ovoce můžete směle kombinovat a vytvářet různé chutě.

Zkvasit jde nejen ovoce, ale také zelenina. Na některých místech ve světě je oblíbené víno z řepy. Můžete zkusit i jiné druhy zeleniny, ale nemusíte se dočkat valné chuti. Nebo možná objevíte něco skvělého.

Samostatnou kapitolou jsou vína bylinková. Můžete si udělat víno z jedné bylinky, ale lepší jsou směsi. Když si namícháte správnou chuť bylin, tak dosáhnete ve výsledku chuti podobné bylinným likérům. Základem je, aby vám chutnal samotný nálev. Pokud vám odvar z bylin chutnat nebude, nebude vám chutnat ani víno z nich vyrobené.

Můžete zkusit také vína z květů. Růžové víno z okvětních plátků růží, bezové nebo levandulové. Ta jsou velmi jemná a lehce aromatická, vhodná pro letní popíjení.

Příprava vína

Ovoce by se mělo správně nejprve vylisovat. Kdo má však doma v bytě vlastní lis na ovoce? Postačí, když ovoce odšťavníte v odšťavňovači nebo pořádně vymačkáte a vyvaříte. Předtím, než bude ovoce kvasit, měla by šťáva projít varem. Takže výslednou tekutinu, kterou jste vymačkali, krátce povařte.

Aby se zamezilo množení bakterií ve víně, měli byste přidat pár kapek citronu nebo kyseliny citronové, podle množství tekutiny.

Víno nemusíte dělat jen ze šťávy, je dobré do něj přidat i slupky nebo květy, podle toho z čeho jej děláte, které uvolní barviva v nich obsažená a víno bude mít sytější barvu. Poznáte tak také lépe, v jaké fázi kvašení se nachází, podle toho, jestli jsou slupky na povrchu tekutiny nebo klesly dolů. Nikdy však nepřidávejte semínka, mohla by způsobit hořkost vína.

Pokud máte pocit, že jste nezískali moc šťávy, můžete přidat vodu. Ovoce by mělo být vždy vyzrálé, aby bylo sladké. Z nezralého ovoce byste měli hodně kyselé víno. Když se vám zdá šťáva málo sladká, přidejte cukr. Ten tam však být nemusí, záleží na tom, jak sladké chcete víno ve výsledku mít.

Poté co ovocná šťáva vychladne, nalijte ji i se slupkami do demižonu a přisypte vinné kvasinky. Ty se dají sehnat ve vinotéce nebo specializovaných eshopech na vinné produkty. Šťáva musí být vždy vychladlá, aby zvýšená teplota kvasinky nezahubila. Zazátkujte kvasnou zátkou.

Proces kvašení

Proces kvašení vína má dva stupně. Prvním je hlavní kvašení, kdy po jednom až dvou dni, záleží na teplotě místnosti, šťáva prudce bublá. V té chvíli je potřeba, aby víno bylo dobře zazátkované, zátku nevystrčilo a nevybublalo z demižonu. Hlavní kvašení probíhá méně divoce v chladnějším prostředí. Pokud máte sklep je dobré víno umístit tam. V průběhu celého kvasícího procesu je lepší, když je víno v chladnějším prostředí, příliš prudké kvašení může způsobit větší kyselost vína. Tento proces trvá asi 3 týdny. Že je hlavní kvašení u konce poznáte podle ovoce klesajícího z povrchu tekutiny na dno demižonu.

Další částí kvašení vína je dokvašovaní. To trvá přibližně 3 měsíce a víno v té době můžete popíjet jako burčák nebo jej nechat ležet a celý proces dojít do konce. Po třech měsících jej můžete uzavřít stočit do lahví a uschovat v chladu. Mezi hlavním kvašením a dokvašováním je potřeba víno přecedit nebo přelít hadičkou, tak abyste odstranili slupky vína a usazeniny. To samé opakujte při stáčení do lahví.

Školení vína

I když jste se snažili a udělali jste vše, jak jste měli, stejně se vám víno zdá příliš kyselé. Vinaři provádějí proces zvaný školení vína. Přidávají do vína různé přísady, které upravují jeho kyselost a chuť. Bývají to kultury mléčných kvasinek, uhličitan vápenatý, kyselina citronová a další látky, které seženete ve vinařských eshopech. Provádí se také namražování vína, filtrace a různé metody na odstranění kalů, které se usazují na dně lahve.

Když se vám i přes veškerou snahu zdá víno příliš kyselé, určitě jej nevylívejte, můžete si vyrobit skvělý ocet, tak, že necháte víno na vzduchu, aby se v něm vytvořily octové bakterie.

Recept na domácí švestkové víno

Ingredience:

  • 1 kg švestek
  • 300 g cukru
  • 1 litr vody
  • pár kapek citronové šťávy
  • vinné kvasinky

Postup:

  1. Ovoce vypeckujte, odšťavněte a poté i se šťávou uvařte v hrnci s vodou. Při vaření přidejte cukr a citronovou šťávu.
  2. Nechte vychladnout a přelijte do demižonu. Nasypte vinné kvasinky a uzavřete kvasnou zátkou.
  3. Nechte kvasit 3 týdny, dokud ovoce neklesne na dno nádoby, poté přefiltrujte hadičkou nebo přes sítko a nechte kvasit další 3 měsíce. V té době můžete už přidat látky na úpravu kyselosti vína. Někdy je lepší, když jsou ve víně přítomny již v průběhu kvašení.
  4. Po třech měsících víno stočte do lahví a můžete konzumovat nebo jej uložte do chladu.

Domácí víno se hodí k různým pokrmům, k rybám, těstovinám, červenému masu, letním salátům, sýrům i ke sladkým dezertům. Bylinná vína jsou vhodná i jako prevence proti chorobám žaludku i respiračním v zimě. Popíjet jej můžete také v koktejlech s ovocnými džusy nebo ve vinných střicích. Oslníte s nimi i na party nebo si udělejte degustační večírek s přáteli.

Autor: Brusinka, Foto:Pixabay.com



Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: