Co jste (možná) nevěděli o… (víně)

Korkové zátce

  • Na zátkování lahví se používá již více než 400 let.
  • Kůra z korkového dubu má jedinečnou strukturu připomínající plástev včelího medu. Každá buňka je uzavřená a je v ní vzduch, díky níž zůstává korek vodotěsný.
  • Korek obsahuje látku suberin, který působí proti hnilobě.
  • Je nejvhodnějším materiálem na zátkování šumivých i obyčejných vín.

Šampaňském

  • Nesmí se nikdy otevírat vývrtkou, protože když zátku natlačíte do natlakované lahve, může vám doslova vybouchnout v ruce.
  • Lahev šampaňského by měla být 24 hodin před otevřením v klidu.
  • Otevírá se zabalené do utěrky, pomalým otáčením.

Chytrých vinicích, které ctí i staré tradice

  • Některé luxusní vinice v Bordeaux nebo v Napa Valley začínají připomínat vojenské základny; používají optické skenery, drony či snímače tepla. Díky nim pak lépe plánují sklizeň, prořezání či hnojení.
  • I ty nejmodernější postupy stále doplňují triky, které ověřila staletí. Například sázení ředkviček nebo hořčice mezi záhony funguje jako přírodní pesticid a sázení růží jako rychlý indikátor přítomnosti plísní.

Odhalování padělků a podvodů

  • Etikety vín zřídka na sto procent odpovídají pravdě, proto aukční domy nebo sběratelé předtím, než provedou velké investice, dvakrát měří. Pro určení stáří vína používají radiouhlíkovou metodu, pro ověření kvality magnetickou rezonanci.

O víně obecně

  • Nejstarší dosud nalezená lahev vína pochází z roku 325 a podívat se (ne ochutnat) můžete v muzeu v Německu.
  • Největší lahev, 15litrová Nebuchadnezzar, je tak těžká, že je bezpečnější, aby ji nesli raději dva lidé najednou.
  • V čase prohibice se některá vinařství udržela při životě díky tomu, že přešla na výrobu mešního vína. Nabídka předčila poptávku o více než tisíc procent, ale neptejte se nás, kam se ten rozdíl vytratil…
  • Celkem evidujeme kolem 10 000 druhů vinných hroznů. Jestliže aspirujete na nejprestižnější titul v oboru Master Sommelier, budete je muset všechny umět rozeznat. Včetně místa původu.
  • Na každou skleničku vína připadá asi 75 bobulí hroznu. Věnujte jim tichou vzpomínku, až si budete příště připíjet!

Autor textu: Nina Teodorová; zdroj fotografie: pixabay.com, zdroj: https://www.discovermagazine.com/planet-earth/20-things-you-didnt-know-about-wine

Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: