Etiketa – Pijte víno jako odborník

Víno patří mezi nejoblíbenější alkoholické nápoje na světě. Jeho konzumace se stala součástí jak běžného života, tak slavnostních událostí. Pije se na večírcích, rodinných oslavách, firemních srazech ale i doma u televize. S jeho konzumací se však pojí i mnoho pravidel dle etikety.

Jedná se o různorodý nápoj vhodný pro mnoho příležitostí. Navíc díky své pověsti dokáže poskytnout pocit exkluzivity a slavnostního pití. Jak ale víno pít správně tak, abychom nepůsobili nezdvořile či nevychovaně?

Jednoduché zásady pro vychutnání si vína naplno

Každé víno má jiné vlastnosti, jinou chuť a aroma. Proto je potřeba mít alespoň základní znalosti toho, jak si jakékoliv víno užít na maximum. Je důležité dbát jak na etiketu pití vína ve společnosti, tak na správnou techniku konzumace vína samotného, abychom si jej plně užili.

Nebudeme mluvit o bezduchém popíjení nekvalitního vína pouze za účelem opilosti. Budeme se soustředit na to, jak si z konzumace vína udělat rituál a jak si jej co nejvíce vychutnat. Po zapamatování si následujících rad budete působit při konzumaci vína jako odborníci.

Víno vždy objednává hostitel

Ať už jste v restauraci, na oslavě, nebo ve vinárně, víno vždy objednává hostitel.

Ten si dle základů etikety musí pečlivě prostudovat nápojový lístek a nabídku vína a dle svých znalostí vybrat víno pro všechny. Jestliže se hostitel příliš dobře ve víně nevyzná, může o radu požádat obsluhu, která mu doporučí nejvhodnější víno pro danou událost.

Jestliže u stolu sedí i odborník/znalec nebo profesionální degustátor vína či someliér, může o radu požádat i jej. Tato osoba by však nikdy neměla víno vybírat sama. Měla by vždy požádat o svolení hostitele a výběr vína zkonzultovat s ním.

Pakliže hostitel dbá i na názory ostatních sedících u stolu, může svůj výběr zkonzultovat i s nimi a případně svůj výběr pozměnit dle preferencí ostatních spoluúčastníků.

Tip pro hostitele – vybírejte dle ročního období a události

Je vhodné jako hostitel vybírat vína i dle ročního období a prostředí, ve kterém víno budeme konzumovat.

 Pokud se rozhodneme navštívit podnik/vinárnu v zimě, je vhodné volit vína plnější, hutnější a více výrazná. Mezi taková patří zejména vína červená.

Naopak, pokud víno budeme konzumovat v létě či parném počasí, je vhodné vybrat vína bílá nebo růžová, která jsou lehčí, mají jemnější ovocnou chuť a nejsou příliš aromatické. Můžeme zvolit také kvalitní šumivé sekty.

Jestliže se jedná o slavnostní události, je vhodné objednat víno dražší. Pokud se ve víně nevyznáte, určitě nesáhnete vedle. Dražší vína jsou vždy zákonitě kvalitnější a mají zajímavější chuť a aroma. Platí zde tedy: Čím dražší, tím kvalitnější.

Pokud se ale chystáte koupit víno pro posezení s přáteli u vás doma, je možné koupit víno lacinější, které bude svou cenou a kvalitou zajišťovat ten správný průměr.

Víno vždy ochutnává hostitel

Láhev a víno, kterou hostitel zvolil, by měl vždy jako první ochutnat právě on. Zjistí tak, zda je víno v pořádku a je možné jej podávat dál, či je nějakým nedopatřením zkažené. Svým výběrem totiž nese hostitel zodpovědnost za kvalitu vína a jeho chuť.

Pokud u stolu sedí i znalec vín, může hostitel tuto funkci přenechat jemu. Znalci vín už totiž i při pouhém přivonění si pozná mnohé nedostatky vína a může víno reklamovat.

Některé restaurace nabízí i možnost ochutnávky someliérem, který zvolené víno vyzkouší ještě před hostem. Hostiteli tak nehrozí žádné faux pas z toho, že vybral víno nekvalitní. Mnohdy se totiž může stát, že hostitel ani hosté víno nekvalitní od těch nejlepších ani nepoznají. Je proto degustaci vhodné nechat na někom zkušenějším, pokud se tato možnost naskytuje.

Ženy jako první a významné osoby

Podle etikety stolování mají vždy jako první dostat víno ženy a významné osoby. Jestliže u stolu nikdo takový nesedí, jako první je víno naléváno hostiteli a až poté zbytku společnosti. Výjimkou jsou starší osoby, kterým by mělo být víno servírováno ještě před samotným hostitelem.

Pokud je však víno konzumováno v domácím prostředí a hostitel zároveň víno sám ostatním hostům nalévá, měl by jej sám sobě dát až jako poslednímu. Doma tedy hostitel (pokud zároveň servíruje) dostane svou číši až na konec.

Sklenice

Není sklenice jako sklenice. U vín je potřeba rozlišovat odrůdu a podle ní zvolit nejvhodnější tvar a druh skla, do kterého bude víno naservírováno. Je proto vhodné mít doma alespoň 3 druhy vinných sklenic pro správné servírování. Všechny by však měly být z čirého skla, aby šla plnohodnotně poznat barva vína.

Červená vína

Červená vína se podávají ve vysokých otevřených sklenicích se širokým hrdlem. Tyto sklenice bývají často nazývány jako cibule nebo balón.

Bílá vína

Zatímco aromatická a sladká bílá vína podáváme ve stejných sklenicích, jako vína červená, bílá lehká vína je vhodné nalévat do užších tulipánových sklenic. Ty svým zúžením hrdla koncentrují aroma vína.  

Šumivá vína a šampaňské

Šumivá vína (sekty) a šampaňské se podává ve vysokých štíhlých sklenicích se zúženým hrdlem. Nazývány jsou také jako flétny nebo píšťaly. Vysoká sklenice udržuje nízkou teplotu vína a dává prostor šumění.

Růžová vína

Růžová vína se nalévají stejně jako vína bílá do vyšších sklenic se širším tělem a zúženým hrdlem.

Portská a dezertní vína

Tato vína se řadí mezi velice sladká a podávají se proto v nejmenších sklenicích. Jedná se o sklenice polovičního rozměru oproti sklenicím ostatním. Má krátkou stopku a mírně zúžené hrdlo.

Držení sklenice

Každá sklenice by se měla chytat za stopku – nikoliv za hrdlo. Má to několik vysvětlení. Úchytem za stopku předejdeme nežádanému zteplání vína vlivem teploty našich prstů. Teplání vína naopak nastává při opakovaném držení sklenice celou dlaní za hrdlo.

Sklenice se chytnutím za stopku navíc nezamastí potem z konečků prstů. Proto se na ni nebudou vyskytovat šmouhy a sklenice tak nebude kazit celkový dojem z vína.

U červených vín je možné víno držet i za samotnou číši. To protože červenému vínu nevadí menší teplotní výkyvy způsobené ohřátím rukou. I přesto je však vhodné i červená vína chytat za stopku.

Kolik vína nalít?

Víno by mělo být naléváno maximálně do 1/3 objemu sklenice.  Není vhodné nalévat více ani v domácím prostředí. Je to považováno za neslušné, a navíc by mohla přeplněná sklenice vína začít brzy oxidovat a tím ztrácet svůj potenciál.

Při přeplnění sklenice se z vína v případě šumivých a perlivých vín mohou zbytečně vytratit bublinky a víno tak může ztratit na šarmu.  Je proto lepší vždy nalévat vína méně a případně požádat o ještě jednu skleničku.

Ideální teplota

Ideální teplota všech se u různých vín mění. Správné vychlazení dokáže výrazně zlepšit požitek z vína, ale i naopak jej úplně potlačit. Je proto velmi důležité vědět, jak kterou odrůdu vychladit.

Červená vína se většinou podávají v teplotním rozmezí od 13 do 18 °C. Teplota červených vín by neměla překračovat hodnotu 20 °C ani se dotýkat 10 °C. Při obou případech platí to, že ve víně nepůjde cítit jeho pravé aroma.

Vína bílá se podávají chlazená v rozmezí od 7 do 13 °C. Nízká teplota podtrhne svěžest vína. Je dobré se při chlazení vína řídit následující tabulkou.  Také je ale potřeba vždy kromě samotného druhu vína rozlišovat i odrůdu vína.

Druh vína Doporučená teplota
Šumivé a šampaňské víno Od 5 do 8 °C
Bílá sladší vína Od 8 do 12 °C
Bílá suchá vína Od 9 do 11 °C
Růžová vína Od 10 do 13 °C
Červená lehčí vína Od 12 do 15 °C
Červená plnější vína Od 15 do 18 °C

Vychutnávání si všemi smysly

Vůbec nejdůležitějším bodem etikety je vychutnávání si vína. Víno nepijeme proto, abychom dosáhli opilosti, ale proto, abychom si užili jeho speciální chuť a aroma. Jedná se o společenské pití, které je potřeba vychutnávat všemi smysly. Tento nápoj symbolizuje noblesu a požitkářství. Je proto nutné se dle toho i chovat.

Barva, chuť a aroma

Nejprve se na víno podíváme znaleckým očkem. Přezkoumáme správnost jeho barvy a zda má víno jiskru neboli čistotu (termín v enologii, který říká, že pokud na sklenici vína pohlédneme proti světelnému zdroji, víno začne „jiskřit“).

Poté, co ověříme jiskru vína, začneme s vínem uvnitř sklenice točit kolem své osy tak, aby se na okrajích vytvořily prstence (kapičky stékající po sklenici dolů). Pomalé stékání vína tvořící „slzy“ značí, že víno obsahuje vyšší procento alkoholu, zbytkového cukru nebo extrahovaných látek.

Rozvířením také uvolníme vůni vína. Je proto možné si k vínu přivonět a rozpoznat tak jeho buket (termín vyjadřující vůni vína). U mnohých vín lze nalézt ovocné, dřevité či jiné aroma.

Až poté, co si k vínu přivoníme a okem zjistíme jeho základní vlastnosti, jej můžeme ochutnat. Malým jemným douškem víno dostaneme do úst, kde jej poválíme na jazyku i horním patře. Vynikne tak jeho plná chuť. Pakliže je víno dobré a chutné, můžete se pomalu pustit do jeho konzumace.

Méně je někdy více – pití s mírou

Pakliže ochutnáváte zcela nové víno, které vám opravdu zachutnalo, je vhodné se při jeho konzumaci držet zkrátka. Každé víno má jiné procento alkoholu a jiné vstřebávání se do organismu.

Proto je potřeba víno konzumovat v menší míře než obvykle. Některá těžší vína totiž dokážou omámit smysly mnohem rychleji, než bychom očekávali.

Dolévání vína

V rámci plného požitku z kvalitního vína bychom víno dolévat nikdy neměli. Avšak v rámci etikety a slušného chování je možné udělat výjimku.

Víno doléváme, pokud vidíme, že sklenice hosta je již téměř prázdná.  Pokud se zde stále trocha vína vyskytuje, je vhodné se hosta zeptat, zda chce nápoj dolít, či nikoliv. Rozhodně bychom jej neměli nutit. Nicméně dolévání vína je vždy lepší než nechat hosta s prázdnou sklenicí.

Kdysi platilo pravidlo, že červené víno se nedolévá. To však už není pravda a je možné dolévat i jej. Záleží však na teplotě vychlazeného vína i na teplotě vína ve sklenici. Rozhodně bychom neměli míchat vína, která jsou teplotně diametrálně odlišná.

Proto je lepší vína dolévat podle intuice. Vždy však se svolením hosta.

Autor: Marie Graclíková, Foto: Pixabay



Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: