DotekyVina.cz
Geniální nápady k využití zbytků vína | Doteky vína

Geniální nápady k využití zbytků vína

Určitě už se vám někdy stalo, že jste měli večer chuť na jednu nebo dvě sklenky vína, ale při pomyšlení na vyhození zbytku lahve vás chuť opět přešla. Občas si v tomto případě můžete na pomoc přizvat své přátele, v některých situacích pak lahev můžete přijmout jako výzvu i sami. Někdy je však chuť opravdu jen na dvě deci. Dají se zbytky vína nějak využít? Odpověď zní ano! 

Ledové kostky z vína

Zbytky nedopitého vína můžete jednoduše vlít do plastových formiček na led a uskladnit je v mrazáku. Víno pak můžete využít v budoucnu při vaření vynikajících receptů. Ledové kostky z vína je možné využít i při výrobě koktejlů. Pokud máte formičky na led v různých tvarech, osvěžíte jimi sangríu k nepoznání.

Domácí vinný ocet 

Všichni se shodneme na tom, že domácí výrobky jsou vždy lepší než ty kupované. Věděli jste, že ze zbytků vína můžete vyrobit i domácí vinný ocet? Použít k tomu můžete jak víno bílé, tak červené. Tento ocet pak bude mít ve vaší kuchyni široké uplatnění. K jeho výrobě budete potřebovat:

  • 3 díly vína
  • 1 díl octa
  • Skleněná nádobka

Nápoj v nádobce nechte vyzrát na suchém místě po dobu zhruba jednoho měsíce. Tento domácí vinný ocet můžete použít jako zálivku do salátu nebo při výrobě marinády.

Vínové batikování 

Vlastníte tričko, které je tak nudné, že jej nenosíte ani na doma? Máme ve zvyku občas své oblečení vínem omylem polít. Proč jej tedy rovnou nevyužít k oživení starého oblečení? Stačí, když vezmete staré bílé tričko, zamotáte jej do kuličky a obmotáte gumičkami. Červené víno pak přiveďte k varu, stáhněte teplotu a tričko ponořte do něj. Nechte jej ležet minimálně 4 hodiny, poté tričko vytáhněte a vysušte. Nakonec jej krátce properte rukou v teplé vodě. Voilà, nový kus oblečení je na světě!

Recepty s vínem

Zbytky vína můžete využít ihned k přípravě oběda nebo večeře. Víno dodá i obyčejnému receptu správný šmrnc. Skvěle se hodí do polévek nebo masových marinád. Bílé víno je vynikající v pokrmech s mořskými plody, červené zase při dušení masa. Můžete se pustit do delikátního coq au vin. italského rizota nebo můžete vymyslet něco zcela nového. U receptů s vínem se fantazii meze nekladou.

Autor: Lucie Šimonová, Foto: Pixybuy.com



Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: