Nápady na nové perly do rodinné kuchařky. A k tomu jeden bonus

Nákupní seznam, na kterém je napsané „červené víno“, zní hned o něco veseleji. Inspirujte se třemi oblíbenými a jednoduchými recepty, které mají červené víno mezi použitými ingrediencemi. Překvapte sebe, svoji rodinu a přidejte do své tradiční kuchařky novinky, které nezevšední. Mimochodem, využít samozřejmě můžete i zbytky vína po poslední oslavě. Jen si dejte pozor, aby bylo správně skladované – v lednici, ne déle než tři dny a uzavřené zátkou.

Sůl z červeného vína

Lahůdka k ochucení masa i netradiční dárek k vánocům, který můžete vyrobit doma, v klidu a míru tvůrčí atmosféry.

Budete potřebovat: oregano, bobkový list, lahev oblíbeného červeného vína, 300 gramů mleté mořské soli. Víno necháme na pánvi pomalu odpařit tak, aby zbyl jen hustý sirup. Do něj postupně nasypeme sůl a necháme ji vínem nasáknout. Následně nasypeme na plech a necháme za občasného promíchání schnout při pokojové teplotě. Hotovou usušenou sůl uchováváme v dobře utěsněné nádobě.

Nezapomeňte si pro podpoření kreativity nalít něco dobrého, třeba švestkové víno temně rubínové barvy. Jedinečná, sladká chuť švestek, koření a karamel vás naladí nejen tvořivě, ale i svátečně. Dopřát si jej můžete buď pořádně vychlazené nebo jako à la svařák.

Italská marináda z červeného vína

Tajemství šéfkuchaře tkví v marinádě. Na nákupní seznam si pro stvoření této lahůdky napište v první řadě červené víno (ideálně Syrah/Shiraz). Tato plná modrá odrůda s robustní strukturou a tříslem je díky kořenitosti, pepřnatosti a projevu tmavého ovoce výbornou kombinací se zvěřinou nebo steakem. Jeden a půl hrnečku vína smíchejte se třemi čajovými lžičkami balsamica, třemi lžičkami olivového oleje, jedné lžičky sušených italských bylinek, dvěmi stroužky prolisovaného česneku, trochou soli a černého pepře. Spolu s masem je vložte to uzavíratelného pytlíku a pečlivě promíchejte. Nechte na dvě až deset hodin odpočinout v lednici. A když už máte maso naložené, můžete sami sebe za odměnu naložit do vany. Výtečnou společnost vám tam udělá oblíbený aroma olej, dobrá knížka a sklenka bublinek – například Cava Brut Rosé, Cava Grimau či úžasné šumivé víno Crémant.

Pošírované hrušky s čokoládou

Čekáte návštěvu a lámete si hlavu nad dezertem? Zmrzlina je nuda, bábovku nechte babičce, lívanečky jsou příliš těžké, sachr zvládne jenom machr… Vy svým vzácným hostům připravte opravdovou lahůdku, rychlou, jednoduchou a velice impresivní. Budete k tomu potřebovat čtyři hrušky, tři hrnky červeného vína, dva hrnky vody a trochu toho nonšalantního kuchařského umění s výbornou společností

Nejdříve oloupejte kůru z pomeranče a citronu, následně hrušky. Jádřinec odstraňte, šťopku zachovejte. Příliš velké hrušky můžete podélně překrojit. Víno uveďte do varu, přidejte celou skořici a pár hřebíčků, citrusovou kůru, cukr a hrušky a pošírujte na mírném plameni. Po změknutí a vychlazení uložte na noc odpočívat do lednice. Před podáváním zahřejte, polejte zbylou šťávou anebo kvalitní čokoládou. Ozdobte mátou a višněmi.

Zatímco budou hotové hrušky odpočívat v lednici, vy si zasloužíte vyložit nohy a sladkou odměnu. I obyčejný večer se promění v malou slavnost se Sherry Canasta Cream Superior Sweet tmavě mahagonové barvy s chutí ořechů a jemným dotekem praženého cukru. 

Autor textu: Nina Teodorová; zdroj fotografie: pixabay.com; 



Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: