Tramín červený

Tramín červený neboli TČ je velmi známou a populární odrůdou pro výrobu bílých vín. Svým výrazným a plným aroma s příjemně nasládlou kořenovitou chutí si získal své příznivce po celém světě. Jedná se o odrůdu s vyššími nároky na pěstování a je proto vhodná zejména pro zkušenější vinaře. Díky velmi dobré cenové dostupnosti a vysoké kvalitě se jedná o vína vhodná jak pro každodenní konzumaci, tak svátečnější příležitosti.

Jedná se o starobylou odrůdu révy vinné, která je i přes svůj název pěstována k výrobě bílých vín. Své pojmenování „tramín červený“  dostala odrůda na základě barvy slupky, která je červená až červenofialová. To je důvod, proč si většina lidí myslí, že se tramín červený řadí mezi vína červená.

Historie

Jde o jednu z nejstarších známých moštových odrůd, která se podílela na vzniku mnoha evropských druhů vín a dodnes je velmi oblíbená při šlechtění nových odrůd.

Původ Tramínu je kvůli svému stáří neznámý a zatím se jej nepodařilo dohledat. I přes to se však ampfelografové (vědci zabývající se původem a vlastnostmi vinné révy)  shodují, že TČ vznikl nejspíše křížením révy lesní s nějakou starobylou rostlinou pěstovanou Římany.

Poslední rakouské průzkumy ukazují, že Tramín červený opravdu vznikl volným křížením révy lesní. Následní kříženci se silně podíleli na tvorbě většiny dnes pěstovaných evropských odrůd.

Zjistilo se, že Římané nazývali Tramín jménem Vitis aminea. Předpokládá se, že Tramín pochází z italské oblasti jižní Tyrole, kde se nachází město Tramin. Je však také možné, že se odrůda rozšířila z Maďarska, Rakouska nebo jižní Evropy.

Záznamy z italského městečka Tramin dokumentují výskyt této odrůdy už v 15. století, avšak některé publikace uvádějí, že se zde tato odrůda vyskytovala už na přelomu 9 a 10 století.

V německé oblasti zvané Falc je výskyt tramínu červeného zaznamenán až od 16 století, kam se pravděpodobně rozšířil právě z Itálie. Právě v této oblasti se i po 400 letech dosud tato odrůda pravidelně pěstuje.

Do české státní odrůdové knihy byla odrůda zapsána už v roce 1941 a ve stejné roce byla registrována i na Slovensku. 

Charakteristika

Réva tramínu červeného

Tramín červený patří do západoevropských odrůd, které se vyznačují menšími hrozny a bobulemi. Celkově tato rostlina méně plodí a má menší réví (zdřevnatělý výhonek, který po 2 letech začíná plodit). I přes svou menší velikost réví dobře vyzrává a je více odolné vůči mrazu.

  • Tramín Červený je keř menšího až středního vzrůstu a je velmi hustě olistěný.
  • Listy jsou tmavě zelené, okrouhlé a mají krabatý (hrbolatý) povrch.
  • Hrozny jsou menší, husté a mají přibližný tvar rovnostranného trojúhelníku.

Bobule dorůstají menších velikostí, mají oválný tvar a červenou až šedočervenou barvu. Jejich dužina je masitá a má velmi tlustou slupku.

Chuť a aroma

Většina vín tramínu červeného se pohybuje ve velké škále přírodní cukernatosti. Proto existují jak Tramíny sladké, tak suché. Sladkost vína je velice ovlivněna přírodním cukrem, který ovlivňuje  výslednou chuť a aroma – nesmí být nijak doslazováno. Jedná se většinou o vína polosuchá až polosladká a jsou velice populární pro svůj optimální obsah cukru a zajímavé kořenité chuti.

Typickou vlastností pro TČ je bohatá chuť a výrazní omamující vůně, která je u vyšších stupňů přívlastkových vín doprovázena sladce medovou chutí rozinek. V základu se dá jeho aroma přirovnat  k čajové růži, kterou doprovází ještě další vůně jako je skořice, květy pomerančů, plody citrusů, exotické ovoce, fialka , zázvor nebo vůně květů zimolez.

Tramín je snadno rozpoznatelný v chuti, aroma i barvě, která je zelenožlutá až zlatožlutá a velmi intenzivní. Vlastnosti vína také závisí na tom, z jak velké sklizně hrozny pochází a jaké vyzrálosti při sklizni dosáhly. Většinou platí, že z čím menší vinice víno pochází, tím silnější a výraznější chutí disponuje.

Tramín červený obsahuje menší procento kyselinek a vyšší procento alkoholu. Experti říkají, že víno má vyšší viskozitu neboli vnitřní tření látek, které se u vín zjišťují pomocí krouživého pohybu po okrajích sklenice – zůstanou-li na okrajích sklenice výrazné oblouky, pak je viskozita vína vysoká. Má také vyšší olejnatost, která se zjišťuje mnutím prstů namočených ve víně o sebe.

Pěstování

Pěstovat Tramín červený je poměrně složitou záležitostí. Pro svůj růst potřebuje velmi kvalitní a hlubokou půdu, která má dostatek všech živin a poskytuje dostatečný prostor pro růst kořenů. Pěstuje se nejčastěji v polohách, kde je zajištěno teplé prostředí. I přes to se jedná o odrůdu silně mrazuvzdornou, kterou jarní mrazíky vůbec nepoškodí.

Ve vápenatých a mělkých půdách se Tramín projevuje velmi pomalým růstem, degenerací nebo chlorózou (nemoc, která postihuje rostliny, které rostou v nevhodném prostředí, projevuje se odbarvením listů). Při růstu v lehkých půdách víno zcela mění své vlastnosti, což se odráží jak na chuti, tak aroma.

Díky tlusté slupce hrozny netrpí na hnilobu ani jiné parazitické nemoci. Avšak často se setkává s padlím révovým, které napadá listy a plody a vytváří bílý poprašek. I přes to, že se jedná o poměrně odolnou odrůdu vůči nemocím se často stává, že kvůli nesprávně zvolenému podloží celá rostlina zahyne.

V České republice se tramíny pěstují nejčastěji v oblastech jako jsou Velké Pavlovice, Mikulovice, Bzenec, Čáslavsko, Mělnicko nebo Mostecko. Kvůli vysokým teplotním nárokům na růst se Tramín červený pěstuje pouze na 2 % českých vinic.

Ve světě se jedná o taktéž velice populární odrůdu. Nejčastěji ji naleznete v zemích jako jsou:

  • Německo (oblasti Falc a Bádensko)
  • Rakousko (především ve Štýrsku)
  • Itálie (provincie Bolzáno)
  • Slovensko
  • Washington
  • Maďarsko
  • Švýcarsko
  • Rumunsko

Významní kříženci Tramínu červeného

Tramín je jednou z nejstarších známých pěstovaných odrůd a proto se podílel na vzniku mnoha dnes velmi populárních druhů vína. Stojí za zrodem například Ryzlinku rýnského, Sauvignonu, Vetlínského zeleného, Sylvánského zeleného a dalších. Všechny tyto odrůdy se postupem času staly velmi populárními i přes to, že se křížily mezi sebou samovolně, bez lidského zásahu.

Tramín červený se používá i při speciálním šlechtění, pomocí kterého byly vyšlechtěny tyto odrůdy:

Stolování

Tramín červený se hodí spíše pro slavnostní příležitosti právě kvůli své plné chuti a výraznému aroma. Podává se při teplotě 14-16 °C a vhodně vychlazený se hodí jako sklenice aperitivu nebo přípitek k ukončení stolování.

Vinaři doporučují každé víno konzumovat zvlášť, bez jídla. I přes to se však tramín červený velmi často popíjí v kombinaci se sladkými i slanými pokrmy.

K Tramínu se výborně hodí slané pokrmy, jako například paštika z husích jater nebo jiné druhy pomazánek. Suchý tramín je vinaři doporučován zejména k cibulovému koláči, uzené makrele a dalším rybám. Tramíny sladkých výběru nejlépe vyniknou s dezerty a zákusky. Sladké tramíny jsou také skvělé v kombinaci s modrým plesnivým sýrem, ovčím nebo také kozím sýrem. Sladkost vína se vzájemně doplňuje se slaností sýrů a dodává vínu zbrusu nový charakter.

Díky svému kořeněnému aroma se tramín jako jedno z mála vín hodí také k pestřejším a více kořeněným jídlům, jako je asijská kuchyně nebo sladké úpravy masa.

Autor: Marie Graclíková, Foto: PixaBay.com



Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: