Víno + jídlo = informace pro ty, kteří v tom chtějí mít pořádek

Proč je důležité udělat si pořádek v tom, co si k jakému talíři nalít do sklenky a co si k jaké sklence naložit na talíř? Protože až si v tom uděláte jasno, můžete začít experimentovat. A to je teprve ten správný odvaz!

Začněme tedy šesti základními pravidly. Šest kvůli tomu, že pokryjí to podstatné a ještě pořád se dají zapamatovat. Až budete postávat s plným košíkem před regálem s víny, děti vám budou skákat po hlavě, kolem půjde krásná blondýna a poprosí vás o radu, ani ve stresu nesáhnete vedle. Nebo alespoň ne zásadně vedle.

  1. Červené víno s červeným masem, bíle víno s bílým masem. Lehké jídlo s lehkým vínem, hutné jídlo s plným vínem.
  2. Slané jídlo – sladké nebo polosladké víno, lehčí. Ke slanému jídlu se nehodí těžká vína s vyšším obsahem alkoholu, víno by vám doslova zhořklo na jazyku. Mastné jídlo – zkrátíme to, Cabernet Sauvignon je výbornou volbou.
  3. Kořeněné a aromatické jídlo – plná a výrazná aromatická vína, sladké jídlo – sladší víno = sladký život!
  4. Když máte kolem masa omáčku, párujte víno spíš s tou omáčkou než s masem.
  5. Jídelní stůl není ring. Víno by nemělo být ve vyšší kategorii než jídlo a naopak. Mohou se doplňovat, lehce provokovat a podněcovat fantazii.
  6. Víno by vždycky mělo být kyselejší než jídlo.

Na talíři můžeme najít jídlo mastné, sladké, kyselé, slané, hořké, kořeněné – nebo jejich kombinace. Mezi konvenčních pět základních chutí patří sladká, kyselá, hořká, slaná a umami. U vína jsou naše chuťové pohárky citlivé především na tyto tři vjemy – sladkost, kyselost a hořkost. Každá z chutí se identifikuje v jiné části jazyka – sladká na špičce, slaná v přední části jazyka, kyselá v prostřední části a hořká až u kořene. To jsou faktory, které se zohledňují při degustaci vína. Mimochodem, věděli jste, že čich vám o víně prozradí víc než chuťové pohárky? Proto je poloviční požitek, pokud máte rýmu!

Párování správného pokrmu se správným vínem záleží na rovnováze základních chutí. Poté, co pochopíte, jak jsou tyto základní chutě kompatibilní nebo se vzájemně vytloukají, budete schopní plánovat vynikající kombinace. Na papíře se chutě do různých kategorií rozdělí jednoduše, ale v praxi se v rámci jídla samozřejmě odehrává celý koncert chutí a jejich kombinací. Pro zjednodušení se tedy doporučuje řídit se tou chutí, která je ze všech nejdominantnější.

Kdybychom se na problém podívali z opačné strany – to znamená jdete na návštěvu, máte koupené víno, ale ještě byste košík pro hostitele rádi doplnili o nějaké dobrůtky. Jak si poradit? K šumivému vínu přineste čerstvé, slané a kyselé sýry a uzeniny. K lehkému bílému vínu pořiďte jemné sýry, ústřice, mušle a ryby. Plným bílým vínům to bude slušet s jemnými sýry, drůbežím masem a kořenovou zeleninou. Aromatická bílá vína skvěle doprovodí ořechy, mandle, čerstvé bylinky, rajčata, lilek a paprika. Růžovému vínu svědčí chilli a feferonky, lehkému červenému uzeniny a houby, plným červeným vínům tmavá masa a tvrdé sýry a dezertním vínům třeba jemné sýry a slanina. 

Autor textu: Nina Teodorová; zdroj fotografie: pixabay.com; zdroj: https://www.wineofthemonthclub.com/category/holiday-food-pairings

Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: