Zázraky v kuchyni jednoduše a rychle – vaření s vínem

Zůstalo vám v lednici deci vína nebo dvě? A vy se zrovna nacházíte v situaci, kdy stojíte v kuchyni a očekává se od vás nějaký kulinářský zázrak? Tak my vám k němu dneska dopomůžeme. A rovnou si připravte ten zbytek vína…

Začneme výčtem několika polévek, které můžete klidně připravovat podle kuchařky vaší babičky. Jen ve chvíli, kdy se nebude dívat, přidáte to zbytkové víno. Tak například cibulačka, ta je pro víno přímo stvořená. Nebo minestrone s červeným vínem. Dýňová polévka s bílým vínem. Zelná polévka s vínem. Hovězí vývar s vínem. Marně lovíme v paměti recept na polévku, která by se nedala osvěžit nějakým vínem. Snad jen hrachová, že?

Začněme jednoduše a velmi kreativně bramborami, protože ty má doma většinou každý. Nakrájejte je na plátky a ve větší mělké pečící míse promíchejte s jakoukoliv zeleninou, masem nebo houbami. Lehce pokapejte kvalitním olivovým olejem. K vašemu výtvoru pak pečlivě přimíchejte tři zázračné ingredience, které zaručují dokonalý výsledek: prolisovaný česnek, čerstvý tymián a červené víno.

Následující zázrak vám nezabere ani čtyři položky nákupního seznamu a přece z něj kamarádi, kteří se sejdou ke sledování fotbalového zápasu nebo na partičku pokeru, spadnou na zadek. Šťouchané brambory s klobáskami, rajčaty a dušeným fenyklem na červeném víně. K tomu snad ani nepotřebujete recept, ale pro jistotu: na cibulce a na oleji nejdříve lehce osmahneme, pak za přidání dvou deci vína pomalu dusíme nakrájený fenykl a celá rajčata z konzervy. Opatrně přidáváme vroucí vodu tak, aby vznikla omáčka příjemné konzistence. Když už se nám zdá, že omáčka je hotová a fenykl měkký, vložíme klobásy, necháme je chvilku v lázni prohřát a nasáknout chuť a vůni omáčky.

A teď příloha k pečenému masu: podzimní, barevná, svátečně vonící a levná, jen za pár babek. Budete potřebovat tence nastrouhané červené zelí a červená jablka, dobrou slaninu, hnědý cukr, špetku skořice a trochu toho červeného vína, které vám zůstalo po oslavě včerejší večeře. Na pánev poskládejte výše uvedené ingredience a za občasného míchání pomalu poduste do změknutí zelí. A někam si tento recept odložte, je výborný jako příloha ke grilovanému masu, až zase bude sezona.

Chilli con carne milují skoro všichni. I přesto, že je to jídlo tisíce tváří, v našich zeměpisných šířkách se hřeší na chilli con carne z konzervy. Recept na chilli con carne je dlouhý, ten vám nabízet nebudeme, přidáme ale dobrou radu: až v receptu narazíte na přípravu omáčky, přidejte červené nebo bílé víno. Až se dostanou na řadu fazole, nechte spolu s nimi do hrnce vklouznout i dva kousky kvalitní hořké čokolády. Nebo silné espreso. Část masa nahraďte šunkou pastrami. Místo klasického čili a černého koření můžete vyzkoušet indické koření garam masala. A místo do talířů servírujte do chleba s pořádně křupavou kůrkou.

Tipy a triky na využití zbylého vína z lednice zakončí recepty na jednohubky. Nasázet na prkénko sýr, klobásu a zavařené okurky, to je úroveň čtvrté cenové. Místo toho zkuste tyto tři lahůdky. První: nakrájejte chorizzo na tenké plátky, dejte jej na pánev podusit na česneku, přidejte červené víno, bobkový list. Podávejte s ciabattou. Druhá: sýrové fondue s červený vínem. Třetí: nakrájené plátky chleba předem namočené ve víně spolu se sýrem obalíme v rozšlehaném vajíčku a zprudka opékáme na oleji. Jakákoliv čerstvá zelenina k tomu a máme vystaráno. A co k tomu budete pít? To už je na vás.

Autor textu: Nina Teodorová; zdroj fotografie: depositphotos.com; 



Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: