Odhalte kouzlo lahodného Chardonnay | DotekyVína.cz

Odhalte kouzlo lahodného Chardonnay

Ve světě vín patří Chardonnay mezi hlavní celebrity. Celosvětově jde o jednu z nejoblíbenějších odrůd bílého vína. Jak tato odrůda vznikla a v čem spočívá její hlavní kouzlo?

Nejkvalitnější kříženec

Chardonnay patří mezi odrůdy, které vznikly vzájemným křížením – v případě Chardonnay jde o odrůdy Pinot a Gouais Blanc. Kvůli tomu byla odrůda Chardonnay dlouho považována jen za specifickou odnož odrůdy Pinot. Dnes je toto víno považováno za jedno z nejkvalitnějších bílých vín vůbec a je pěstováno po celém světe.

Mnoho podob jednoho vína

Pro víno Chardonnay je typická svěží a příjemná chuť s jemnou kyselinkou. Důsledkem toho, že se Chardonnay pěstuje skutečně celosvětově, je variabilita jeho chuti. Podle toho, v jaké oblasti je toto víno pěstováno, se odvíjí i jeho finální chuťové specifika. Chardonnay pěstováno v teplých oblastech s sebou nese chuť a vůni melounu nebo bílých broskví. Zjednodušeně se dá říct, že z čím teplejší oblasti Chardonnay pochází, tím více exotickou chuť má. Chardonnay z chladnějších oblastí zase svou chutí připomíná zelená jablka a hrušky. Výjimkou není ani citrusový podtón.

Chardonnay a servírování

Chcete-li si plně vychutnat jakékoliv víno, je potřeba dbát na jeho správné servírování – to platí samozřejmě i pro Chardonnay. Ideální teplota podávaného Chardonnay je 10-12° C. U bílého vína platí, že je dobré jej nejdřív vychladit asi o 2° více – ve chvíli, kdy je servírováno do sklenic, jeho teplota rychle stoupne.

K jakých pokrmům Chardonnay podávat

Chuť sebelepšího vína lze snadno znehodnotit, když je podáváno s nevhodným pokrmem. Víno k jídlu by vždy mělo být vybíráno tak, aby se chutě vzájemně podporovaly a ladily k sobě.
Chardonnay se skvěle hodí k většině teplých předkrmů – například husí játra jsou spolu se Chardonnay labužnickým zážitkem. Mezi další pokrmy, ke kterých se Chardonnay skvěle hodí, mimo jiné patří:

  • ryby a mořské plody
  • saláty, jarní zelenina
  • vepřové maso
  • drůbeží maso
  • pizzy
  • sýry
  • smetanové omáčky

Chardonnay – archivovat nebo ne?

Chardonnay je oblíbenou odrůdou, která se na vaše stoly dostává v mnoha provedeních. Je tedy možné narazit jak na vína, která jsou určena pro běžnou spotřebu, tak na vína určena k archivaci. Kvalitní Chardonnay s kvalitní strukturou jistě stojí za to archivovat a dopřát mu další vývoj – přece jen jde o jednu z nejkvalitnějších odrůd bílého vína.

Chardonnay a jeho alternativy

Pokud se Chardonnay zařadilo mezi vaše vinné oblíbence, jistě se vám zavděčí i odrůdy Pinot Blanc, Pinot Gris nebo Pinot Noir. K dostání jsou ale i mutace samotné odrůdy Chardonnay. Mezi nejoblíbenější patří hardonnay Rosé nebo muškátové Chardonnay Blanc Musqué.

Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: