Pět perliček o víně

Perlička první: o teplotě

Už jste jistě slyšeli o tom, že červené víno se má podávat v pokojové teplotě, zatímco bílé víno vychlazené. Existuje na to spousta názorů, vesměs se shodují v jednom: teplé víno se pít nedá, ať má barvu jakoukoliv. Pro pořádek si řekněme, co to je pokojová teplota a co znamená mít víno vychlazené. Pokojová teplota je teplota uzavřené místnosti, kterou lidé považují za komfortní. Reprezentuje teplotu obvyklou v podmínkách, v jakých lidé žijí. Není ovšem přesně stanovena a její hodnoty se obvykle pohybují v rozsahu od 18 do 24 °C. O vychlazeném víně mluvíme tehdy, máme-li lahev o teplotě od 5 stupňů Celsia (šumivá vína) nebo 7 stupňů (růžová vína). Bílým vínům, lépe než lednice, svědčí sklep. Ne ten obvyklý, pod řadovkou, ale ten fotogenický na Moravě. Když to s teplotou vína přeženeme směrem dolů, obereme se o ty nejjemnější chuťové nuance. Když to přeženeme směrem nahoru, bude víno chutnat mdle. Chcete z toho závěr? Co byste řekli na následující názor: pokud je víno kvalitní, je ideální servírovací teplotou něco mezi vychlazením a pokojovkou, takže se pohybujeme někde kolem 11 stupňů.

Perlička druhá: o PET lahvi

Jsou lidé, kterým se při spojení víno + PET lahev v kapse zježí otvírák na víno. A jsou rovněž tací, co si s tím nelámou hlavu. I když se trochu snaží, aby je při cestě domů s tou PET lahví stočeného vína nikdo neviděl. Levné a snadno dostupné PET nosiče propůjčené vínu jsou v mnoha situacích šikovnou pomůckou. Snob nesnob, musí se ovšem dodat, jak s nimi naložit, aby nebyla škoda větší než užitek. Sudová vína je určitě snazší transportovat v PETce než v sudu, protože PETka se vejde do ruky i do lednice. Když už vám nevadí ji použít, je víceméně jedno, co si do ní necháte natočit. Chuť totiž samotný plast neovlivní, pokud budete respektovat lhůtu spotřeby, která se při správném skladování pohybuje od: okamžitá spotřeba – po maximálně týden.

Perlička třetí: o korku a o šroubku

Nevzali byste šroubovací lahev s vínem do ruky? Budiž. A jak dlouho máte víno s korkovým uzávěrem po otevření v lednici? Někdy dlouho? A skladujete ho, jak se patří, naležato, aby korek nevyschl a víno neoxidovalo? Ne?! Tak vidíte – a na to je dobrý šroubovací uzávěr. Víno můžete nechat stát. V minulosti nad šroubovacím uzávěrem kroutilo nos mnohem více odborníků než dnes. Šroubovací uzávěry jsou díky novým technologiím o poznání spolehlivější než korkové, pokud tedy dojde ke konzumaci přibližně do roka až dvou po naplnění lahve.

Perlička čtvrtá: šampaňské pouze výjimečně?

Ale no tak. A co je to výjimečná příležitost? Kdo to určuje? Kde najdeme jejich seznam? A proč bychom se měli přizpůsobovat tomu, co jiní považují za výjimečné, když to pro nás nemusí mít žádnou váhu? Šampaňské si nezaslouží, abychom si jej dopřáli pouze výjimečně! Je totiž tak dokonalé. Má právo objevovat se v našich životech co nejčastěji, respektive alespoň o něco častěji než párkrát za život. Když nemáte po ruce žádnou výjimečnou příležitost pro otevření šampaňského, podívejte se na to opačně: otevření šampaňského je samo o sobě výjimečná příležitost! Co se párování s jídlem týče, patří k nejuniverzálnějším vínům vůbec.

Perlička pátá: na velikosti záleží

To se tak jednou Italové a Francouzi předháněli s celým světem o to, kdo udělá elegantnější obal na víno. Díky tomu vynalezli tmavé, těžké lahve. Na první pohled luxusní obaly měly vyvolávat dojem luxusního obsahu. Této teorie se ujali marketéři a s úspěchem ji zavedli do praxe – jen s tím, že ne vždy byl obsah opravdu tak luxusní jako jeho obal. Robustní lahve doprovázené robustními cenovkami se výborně vyjímají v reklamách, na pultech i v ruce zákazníků, kteří nakupují očima. To jim stačí jako dost důkazů, že kupují kvalitu. Bohužel to zdaleka nebývá pravda. Vysokou cenu mohou způsobit například přemrštěné náklady na dopravu, nikoli šlechetný původ vína. Udělejte laskavost svému zápěstí i peněžence: co ušetříte na váze, investujte do skutečné kvality.

Autor textu: Nina Teodorová; zdroj fotografie: pixabay.com;

Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: