Růžové Prosecco

Již jste ochutnali růžové Prosecco? Od letošního roku tuto novinku už ochutnat můžete.Prosecco rosé má bohatší, jemnější a sametovější perlení než běžné prosecco a může se produkovat pouze pod výjimečným označením Millesimato.

Produkce růžového prosecca byla povolena italským Ministerstvem zemědělství teprve v loňském roce. Šlo o naprosto průlomové rozhodnutí, do té doby se jednalo pouze o Spumante Rosé (neboli růžové šumivé) a označení Prosecco Rosé se smí používat teprve od ledna 2021. Pravidla pro označení Prosecco Rosé DOC jsou velice přísná, ale zároveň zaručují tu nejvyšší kvalitu. Například na rozdíl od „běžného“ prosecca, musí to růžové ležet v nerezových tancích dvojnásobnou dobu, tedy minimálně 60 dní. Díky tomu je výsledné perlení ještě jemnější, sametovější a bohatší.

Označení Millesimato

Prosecco Rosé je možno produkovat pouze ve výjimečné kvalitě Millesimato, což znamená, že minimálně 85 % použitých hroznů musí pocházet ze sklizně daného roku, a především musí být té nejvyšší kvality. Ta je kromě jiného zajištěna omezením výnosů z daných vinic, kdy počet hroznů na keři je redukován. Pravidla také stanovují maximální obsah zbytkového cukru, Prosecco Rosé Millesimato se tak může vyrábět jen ve variantách Brut Nature, Extra Brut, Brut nebo Extra Dry. Se sladkým Prosecco Rosé Millesimato se tudíž nikdy nesetkáme. A ještě je nutné doplnit, že onu krásnou růžovou barvu dává šumivému vínu odrůda Pinot Noir v množství 10-15 %.

Malá vesnička, jejíž název zná celý svět

Víte, jak název Prosecco vlastně vznikl? Jméno tohoto světově oblíbeného šumivého nápoje je odvozeno od názvu vesnice Prosecco, kde se v minulosti toto víno zrodilo. Sláva Prosecca, které většina z nás miluje, tak dnes již výrazně přesahuje bývalou malou vesničku, která je nyní součástí města Terst.

Metoda Charmat

Prosecco se vyrábí metodou „Charmat“ neboli „TANK METOD“, kdy fermentované víno prochází sekundární fermentací ve velkých ocelových tancích. Díky této metodě dochází k menšímu kontaktu s kvasinkovým sedimentem neboli „kalem“ a výsledné šumivé víno má poté velmi jemné perlení.  Zároveň také umožňuje aromatickým látkám ve výsledném produktu více vyniknout a ovlivnit výslednou vůni. Metoda „Charmat“ je technologicky méně náročná než „Méthode Traditionelle“ používaná ve Francii, a proto je i cena prosecca výrazně přívětivější než cena šampaňského.

Tři úrovně perlení

Prosecco se vyrábí ve třech úrovních „perlení neboli perlage“. Nejvíce temperamentní je tzv. spumante, jemně perlivé se nazývá frizzante a existuje dokonce i tiché víno, které se nazývá tranquillo. Prosecco se vyrábí převážně z odrůdy Glera, mohou být však použity i jiné odrůdy.

DOC či DOCG

Do roku 2008 bylo Prosecco chráněno značkou DOC (Denominazione di Origine Controllata), roku 2009 pak pro ta nejlepší vína získalo nejvyšší ochranu DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) a to pro regiony Veneto a Friuli Venezia Giulia v kopcích na sever od Trevisa.

Zpříjemněte si posezení s přáteli

Oblíbené prosecco je víno mnoha okamžiků. Zpestří vám rodinné grilování či posezení s přáteli nebo narozeninovou oslavu. Je to zkrátka dokonalé osvěžení letních dní. Milovníci tohoto nápoje si od letošního roku navíc mohou vychutnat i skvělou růžovou variantu, jejímž typickým představitelem je například Prosecco Rosé Ai Galli DOC Brut Millesimato. Má elegantní světle růžovou barvu s jemným perlením a bohatou pěnou, vůni jahod a svěží chuť. Saluti. Na zdraví.

Autor a foto: EST DRINK s.r.o./BestDrink.cz 



Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: