Recept na svařák je to opravdu jednoduchý a zvládne si ho doma připravit každý. Svařené víno navíc vdechne vašemu domovu atmosféru blížících se Vánoc.
Jak udělat nejlepší svařené víno?
Postačí vám pouze základní ingredience. Abyste měli to nejlepší svařené víno, které nekoupíte ani u stánku na ulici, dodržte následující tipy.
Vynikající svařák z vína v plastové láhvi nebo z krabicového vína skutečně neuděláte. Hodně lidí to má však zafixováno, ale pro svařené víno jsou prostě nevhodná. Už jen fakt, že ráno byste mohli mít bolest hlavy.
Druhým extrémem je dávat do svařáku kvalitní přívlastková vína.
Volte tedy zlatou střední cestu a použijte středně kvalitní víno ve skle. Nejvhodnější je polosladké (čím sušší víno je, tím trpčí je výsledná chuť), které nemusíte dodatečně tolik sladit.
Postup přípravy svařeného vína
Pro výslednou chuť si dobře ohlídejte teplotu vína. Nemělo by se vařit, nýbrž jen svařit. Překročit by nemělo teplotu 90°C. Dbejte i na čistotu použitého nádobí. Vařečku či naběračku v něm máčejte jen na dobu nezbytně nutnou. Podávejte teplé.
Svařené víno recept
Pokud hledáte originální recept na svařené víno, hledat ho budete marně. Žádný originální recept totiž neexistuje. Co mají všechny recepty svařeného vína společné je víno, cukr a koření.
Abyste však neodešli s prázdnou, doporučíme vám jeden recept… :)
Na přípravu zhruba 4 porcí svařáku budete potřebovat:
- 1l červeného vína
- 1-3 kousky skořice (dle chuti)
- 6-12 kusů hřebíčku (opět dle chuti)
- cca 5 polévkových lžic cukru
- kůru z citrónu nebo pomeranče
- další koření dle chuti: rozinky, muškátový květ, badyán, …
Následná příprava už je pak poměrně snadná. Víno společně s cukrem a ostatními ingrediencemi zvolna ohříváme tak dlouho, než se jeho teplota přiblíží k varu. To poznáme tak, že se na dně hrnce začnou objevovat bublinky. Pokud by se nám začalo víno vařit, začal by nám také vyprchávat alkohol a to není pro správné zahřátí žádoucí. Během přípravy svařák ochutnáváme a případně dosladíme. Poté necháme svařák zhruba 5 minut odstát. Ještě než svařák podáváme, je třeba ho procedit přes sítko a tím ho zbavíme přidaného koření. Hotové svařené víno podáváme a pijeme, dokud je teplé, protože tak je nejlepší a také nejlépe zahřeje.
Historie svařeného vína
Historie svařeného vína se táhne až do antického Říma. Jak známo, Římané víno milovali a pili ho na mnoho způsobů. Nezřídka kdy do něj přidávali i různé koření, což víme z historie vína. Dali tak vlastně vzniknout i dnešnímu svařáku. Svařené víno a recept na něj si už zkrátka něco pamatuje. Zmínky o něm najdete v nejstarších dochovaných kuchařkách. Ingredience jsou pořád stejné – červené víno a aromatické koření, jako je hřebíček, skořice, badyán, anýz. Nutno podotknout, že svařené víno se dělá i z vína bílého. Je to méně klasická varianta, ale chutná stejně dobře. O rozšíření svařeného vína po Evropě se pak postarala římská válečná tažení.
Autor textu: Nina Teodorová; zdroj fotografie: pixabay.com