Rozhovor s vinařstvím Sonberk

Vinařství Sonberk – vinařství, které si zakládá na výrobě vysoce kvalitních moravských vín. Na trhu se pohybují od roku 2003 a od té doby udělali velkou spoustu práce. Díky mnoha letem zkušeností a skvělému podnebí dnes hrají významnou roli v českém vinařském průmyslu a produkují vína té nejlepší kvality.

Historie vinařství Sonberk

I přes to, že vinařství Sonberk vzniklo teprve v roce 2003, má za sebou už opravdu dlouhou historii.

Vinařství Sonberk těží z staleté tradice pěstování révy v okolí pálavských vrchů. V okolí Popic, kde vinařství sídlí, se vinná réva pěstuje už od dob pobytu římských legií na našem území – od 2. století našeho letopočtu.

Pěstování révy na trati Sonnenberg

Přímo na vinohradech Sonberku se vinná réva pěstuje už od 13. století. Díky teplému počasí a směřování vinic směrem na jih měla vinná réva k vždy dispozici velkou spoustu slunečního svitu, díky kterému byla tato trať pojmenována jako „Sonnenberg“.

Úpatí Sonnenbergu získalo tak dobrou pověst, že si tato vína vyžádal v 16. století sám Ludvík Jagellonský. Ten si ke 2. dni v srpnu roku 1522 zažádal o lahodný mok, který dokáže nabídnout pouze Sonnenberg.

Další zmínka o této oblasti pochází z 18. století. Tehdy vznikl první apelační systém na Moravě, který posuzuje kvalitu hroznů na základě zeměpisné polohy pěstování hroznů. Gregor Wolný – autor tohoto spisu – označil Popice mezi 5 nejlépe hodnocených vinic na Moravě.

Vinohrady

Vinohrady vinařství Sonberk se nachází naproti pálavským kopcům u vesnice Popice. Rozkládají se celkově na 40 hektarech sprašové půdy, která byla podrobena mnoha geologickým průzkumům.

Díky tomu, že vinařství nechává na každém keři dozrát vždy maximálně 1,5 kilogramů hroznů, zaručují, že keř rozvrhne své síly na produkci bobulí rovnoměrně.

Udržitelnost

Vinařství Sonberk se snaží o co nejudržitelnější způsob pěstování révy. Proto jsou vinice prolnuty lučními pásy lákající hmyz, ovocnými stromy nebo záhony s levandulí. Chovají také včely, díky kterým produkují skvělý domácí med.

Budova vinařství

Budova vinařství svým vzhledem i interiérem připomíná spíše moderní a inovativní dům, než budovu, ve které se vyrábí víno. Vybavení i konstrukce budovy je navrženo tak, aby v ní bylo možné zpracovávat hrozny co nejefektivněji a nejpřirozenější možnou cestou.  

Zajímavostí této budovy je, že díky své charakteristické dvojité vlnité střeše, pod kterou proudí vzduch, vinařství suší hrozny na tvorbu tzv. slámového vína. Využívají tuto budovu opravdu na maximum.

Rozhovor s vinařstvím Sonberk

Rozhovor nám poskytla paní Dagmar Fialová, ředitelka obchodu a marketingu vinařství Sonberk.

Baví vás práce ve vinařství? Pokud ano, proč?

Práce ve vinařství mě nejen baví, ale taky životně naplňuje.

Postupem času jsem zjistila, že mi dělá radost, dělat lidem radost. A to se u nás na Slunečném kopci opravdu děje… K Sonberku jsem vzhlížela od studií a jsem ráda, že se mi podařilo právě tady plnit svůj profesní sen, na krásném místě, s úžasným týmem lidí a hlavně se skvělým vínem.

V čem je vaše vinařství jedinečné? Proč bychom si měli koupit víno zrovna od vás?

Vinařství Sonberk je unikátní mozaikou všeho, co souvisí s vínem – máme starobylou vinařskou polohu, zdravou vinici, hrozny pěstované k přírodě co nejšetrnějším způsobem, krásný výhled na Pálavu, nadčasovou moderní architekturu a k tomu zaměstnáváme lidi, kterým srdce tluče pro víno celý jejich život. Koupit víno od nás znamená odnést si kousek této mozaiky s sebou domů.

Používáte pro sklizeň hroznů nějakou speciální techniku, nebo vše sbíráte ručně?

Tak jako si zakládáme na udržitelném přístupu k půdě a rostlinám, stejně šetrně přistupujeme i k hroznům jako surovině.

Všechny hrozny sbíráme výhradně ručně a do malých bedýnek, abychom předešli rozmačkání bobulí a jejich oxidaci. Je to stejné, jako když si nakrájíte jablko – nechcete čekat až zhnědne, chcete ho jíst čerstvé.

Snažíte se v rámci ekologie aplikovat nějaké metody ekologického zemědělství? Pokud ano, jaké?

Na celé ploše našich pozemků hospodaříme výhradně udržitelným způsobem. Náš vinohrad je obhospodařovaný v rámci tzv. integrované zemědělské produkce, což je z hlediska nároků a povolených ošetření podstupeň biologického zemědělství.

Pět hektarů ovocného sadu máme certifikovaných přímo jako bio.

Stali jste se absolutním vítězem soutěže Vinařstvím roku 2020 a získali jste bronz v soutěži Vinař roku 2021. Co si myslíte, že stálo za vaší výhrou? Hodláte své prvenství obhájit i v následujících letech?

Práce. Jak individuální, tak týmová. Chuť objevovat, inovovat, posouvat se kupředu a inspirovat. Ač jsou tyhle dvě soutěže založené na jiných statutech a tudíž jiných způsobech hodnocení, společné mají to, že v nich hodnotí profesní špičky z našeho oboru, které si nekompromisně zakládají na kvalitě.

Vaše vinice se nachází naproti pálavským kopcům. Proč zakladatelé vinařství Sonberk zvolili právě tuto lokalitu a ne přímo pálavské vrchy?

Sonberk vznikl na velké, a do té doby v Česku neslýchané, myšlence – být prvním domácím chateau vinařstvím hospodařícím ve vlastním vinařském domě uprostřed vlastní jednolité vinice.

V poloze Sonberk se povedlo – a to od vícero původních vlastníků –  vykoupit dostatečně velký a kvalitní pozemek, aby tento plán byl smysluplný organizačně i ekonomicky.

Vaše hlavní budova je v něčem speciální. Povíte nám v čem? Co vedlo majitele postavit tak inovativní budovu přímo uprostřed vinohradu?

Budova vinařství byla postavena na základě návrhu předního českého architekta Josefa Pleskota, který vycházel z funkčních požadavků –  budova byla koncipovaná jako místo, kde je možné odvíjet všechny s vínem související procesy –  od příjmu hroznů, přes jejich zpracování, výrobu vína, lahvování, skladování až po samotnou expedici.

Nachází se zde také administrativní a reprezentativní prostory sloužící k prezentaci, prodeji a neposlední řadě ke konzumaci vína.

Sonberk je zkrátka velká střecha, pod kterou víno může žít celý svůj život. A když už mluvím o střeše – i ta je na Sonberku speciální. Na Sonberku totiž máme dvě střechy – a mezi nimi prostor na sušení hroznů určených pro produkci slámového vína.

Jaké odrůdy nejčastěji pěstujete? Které vaše víno z vašich vinic vám nejvíce chutná?

Naše vlajkové odrůdy jsou Ryzlink rýnský a Pálava, z modrých hroznů pouze Merlot. A chutnají –  a to nejen nám –  všechny tři.

Kterou odrůdu by měli vaši zákazníci, kteří s vínem začínají, za každou cenu vyzkoušet?

Budu se opakovat, ale Ryzlink, Pálavu a Merlot.

Ryzlink pro úžasnou mineralitu, kterou získává díky sprašovému podloží.

Pálavu, protože ji jako jedni z mála umíme připravit i suchou, a to tak, že jsme za ni získali ocenění Nejlepší suché bílé aromatické víno na světě v soutěži Decanter World Wine Awards.

A Merlot zkrátka proto, že je z nejlepší části našeho vinohradu a rádi právě jím ukazujeme, že i na Moravě se dá vyrobit velké červené víno.

A možná ještě Sauvignon, protože ten poslední roky připravujeme hravou formou – má krásné odrůdové aroma a stejně tak i chuť.

Budete pořádat nějakou akci, které by se mohli naši čtenáři zúčastnit? Na co se můžou těšit?

Aktuálně bude vše záviset od epidemiologické situace. Předběžně počítáme s tím, že i v listopadu budeme mít vinařství otevřeno každý den včetně víkendů a státního svátku v čase 10:00 –  18:00. Je to doba, kdy k nám můžou hosté volně přijít, degustovat víno a dopřát si k němu drobné občerstvení, či po předchozí domluvě absolvovat řízenou degustaci a komentovanou prohlídku budovy.

A mám zde také pozvánku na akce mimo Sonberk –  v pátek 19.11.2021 probíhá degustace ve vsetínské Vinotéce u Pavláčků, 25. 11.2021 degustace v brněnské Vinné galerii a 27.11.2021 Zámecká slavnost vína v Českém Krumlově.

Snažíme se myslet optimisticky, a tak připravujeme také Glasstasting se sklenicemi Riedel, kdy se budou vybraná vína degustovat z různých skleniček, proto nás sledujte, když situace dovolí, bude to skvělá akce.

Jaké akce jste organizovali? Na které jste nejpyšnější?

Ve spolupráci s Hudbou na vinicích máme za sebou další kulturní léto plné open-air koncertů českých interpretů. Letní koncerty mají na Sonberku mnohaletou tradici a rozhodně v nich chceme pokračovat.

Baví nás ale i menší akce – workshopy, přednášky, lekce jógy. Rádi otevíráme vinařství novým obzorům a lidem. A rádi se necháme inspirovat – budeme vděční za tipy na akce, které bychom mohli v budoucnu uspořádat.

Věnujeme se také charitativním akcím – v říjnu jsme v Praze slavnostně pokřtili Slaný kalendář Herberta Slavíka, a podpořili jsme tak aktivity Klubu cystické fibrózy.

Zásobujete spíše velké obchodní řetězce, nebo je možné vaše vína ochutnat pouze u vás ve vinařství?

Do řetězců téměř nedodáváme –  za prvé nemáme kapacitu, která by byla schopná zaplnit regály, za druhé našemu vínu s minimem síry dlouhodobý pobyt při pokojové teplotě pod ostrým světlem neonů nesvědčí a za třetí preferujeme osobnější vztah mezi prodávajícím a kupujícím, ideálně s možností kupované víno předem ochutnat. Tak jak to děláme u nás na vinařství.

Jak jste zvládli krizi korona viru?

Nebylo to jednoduché, ale máme fantastické zákazníky, kteří na nás nezapomněli, a i když nemohli cestovat anebo si víno vychutnat v restauraci, nakoupili na našem e-shopu.

Na oplátku jsme se snažili podporovat kolegy a kamarády z gastra pravidelnou komunikací jejich témat –  zvali jsme naše zákazníky do jejich výdejních okýnek a e-shopů, obesílali jsme newsletterem nebo informovali přes sociální sítě.

Chtěli byste něco vzkázat vašim věrným i potencionálním zákazníkům?

Aby si ještě dnes otevřeli dobrou lahev s někým, koho mají rádi. Anebo –  ještě lépe –  aby tuto osobu či osoby pozvali k nám na Sonberk a založili tak třeba novou rodinnou tradici cest za vínem. Je přece tolik co objevovat!

Je zde ještě něco, co byste chtěli zmínit?

Pokud vás tento rozhovor bavil, budeme rádi, když s námi zůstanete ve spojení – přidejte si nás na Facebooku, Instagramu či Twitteru, anebo se přihlaste do našeho Sonberského Klubu, který vám garantuje klubové výhody a pravidelný newsletter s novinkami.

A děkujeme moc za pozvání k rozhovoru a za přízeň.

My také děkujeme!

Autor: Marie Graclíková, Foto: Vinařství Sonberk



Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: