Zweigeltrebe – modré víno

Zweigeltrebe neboli oficiálně Zweigeltrebe Blau je velmi populární modrá moštová odrůda révy vinné. Odrůda byla vyšlechtěna křížením Frankovky a Svatovavřineckého, které se stejně jako Zweigeltrebe využívají k výrobě červených vín. 

Historie 

Jedná se o poměrně mladou odrůdu, která byla vyšlechtěna roku 1922 rakouským ředitelem vinařské školy Fritzem Zweigeltem. Bývalý ředitel vinařského ústavu v rakouském městě Klosternburg v rámci zlepšování kvality vína začal s křížením mnoha odrůd, které měly zlepšit chuťové vlastnosti vína a jeho odolnost.

Díky těmto pokusům křížením Svatovavřineckého (anglicky St. Laurent) a Frankovky (Blaufränkisch) vznikla nejrozšířenější a mezi vinaři nejpopulárnější odrůda na výrobu červených vín – Zweigeltrabe. Do zbytku Rakouska a později i do světa se Zweigeltrebe dostal do podvědomí vinařů a do prvních vinic o něco později.

O rozšíření této odrůdy se zasloužil ve své době velmi vážený a známý vinař Dr. Lenz Moser, díky kterému se dnes jedná o jednu z vůbec nejoblíbenějších a nejvíce pěstovaných modrých moštových odrůd na světě. V pomyslném žebříčku pěstování se nad Zweigeltrebe nachází pouze jeho rodičovské odrůdy Frankovka a Svatovavřinecké. 

Pěstování ve světě 

Odrůda Zweigeltrebe je kvůli své historii nejvíce pěstována v Rakousku, kde zaujímá téměř 15 % všech vinic. Nejčastěji se pěstuje v regionech, jako je Dolní Rakousko nebo v oblasti Neusidlersee, která se nachází blízko maďarských hranic. 

Zatím co v Rakousku je touto plodinou osázeno cca 6 tisíc hektarů, v sousedních zemích jsou čísla o něco nižší. V Maďarsku se Zweigeltrabe pěstuje na cca 2 tisících hektarech a v Německu na 2500 hektarech. Tuto odrůdu lze najít i ve Švýcarsku, na Slovensku, v Chorvatsku, Srbsku a u nás, v České republice. 

Díky své poměrně silné mrazuvzdornosti se tato odrůda začala pěstovat i v Anglii, Kanadě (v provincii Otntário a Britské Kolumbii) a poslední roky se uchytila i v Belgii

České republice a na Slovensku se odrůda Zweigeltrabe začala pěstovat až v druhé polovině 60. let minulého století. Dnes se pěstuje zejména na Moravě. 

Díky svým velmi dobrým vlastnostem byla tato odrůda v roce 1980 zapsána do Státní odrůdové knihy České republiky. Téhož roku byla registrována i na Slovensku. V České republice je nejvíce zastoupena v oblastech, jako jsou: 

  • Mostecko 
  • Strážnicko 
  • Mutěnicko 
  • Brněnsko 

V oblasti Čáslavska se ji jako jedné z velmi mála vinařských odrůd příliš nedaří. 

V ČR se jedná o poměrně oblíbenou odrůdu pěstovanou k výrobě červených vín. Celkově je odrůdou Zweigeltrebe osázeno cca 5 % všech vinic (asi 800 Ha). Na Slovensku tato odrůda zabírá pouze cca 0,5 % veškeré obsazenosti slovenských vinic.   

I přes to, že Zweigeltrabe ze začátku kvůli šlechtění nevzbuzoval důvěru, dnes se jedná o velice oblíbenou odrůdu, která se pěstuje skrz zeměmi. Dnes je známo celkem 5 registrovaných klonů této odrůdy. 

Název 

Nejprve byla tato odrůda pojmenována jako „Rotburger“. Tento název měl znázorňovat barvu hroznů (rot – červená) v kombinaci s původem „burger“ (od oblasti Klosterneuburg).  Roku 1975 byl tento název změněn na „Zweigeltrabe“ na počest šlechtitele (v Rakousku se této odrůdě říká Zweigelt). 

Původní název „Rotburger“ byl často zaměňován s další modrou odrůdu „Rotberger“, která je německým křížencem Ryzlinku rýnského a Trolínského. To byl důvod, proč došlo k přejmenování této odrůdy na současný název. 

Mezi další často používané názvy patří například Zeigel, Cveigelt, Zweigeltova réva, Klosterneuburg nebo Blauer Zweigelt.

Popis révy Zweigeltrabe 

Jedná se o středně pozdní odrůdu, která se často používá k výrobě kvalitních přívlastkových vín. Zweigeltrabe je stejně, jako například Ryzlink rýnský,pnoucí se liána, která na pevné podstavě dorůstá i několika metrů. 

Kmen je široký několik centimetrů a je zbarvený do světle hnědé barvy s trhanými pruhy na borce (vnější kůře). Díky silným a velkým úponkům má rostlina možnost pnout se a neomezeně růst po pevných předmětech. 

Roste středně bujně až bujně a má vzpřímené letorosty (nově rostoucí části rostliny připomínající větvičky). Letorosty  odrůdy Zweigeltrabe jsou pochmýřené a mají červenohnědou barvu s bronzovým nádechem. 

Mladé uzavřené lístky jsou zbarveny do světle zelené barvy s načervenalými okraji a středně hustým ochlupením. Dorostlé listy mají hnědavou barvu s bronzovým nádechem a řapík (žilnatina na listu) je načervenalý. Jsou středně velké až velké a mají ledvinovitý tvar. Rub listu je hladký, zatímco na vrchní části je charakter listu spíše slabě až středně puchýřnatý. 

Květy této odrůdy jsou žlutozelené barvy a jsou samosprašné (k rozmnožování nepotřebují opylovače – pyl rostliny se přenáší větrem). 

Hrozny jsou středně velké (cca 15 cm na délku) a váží většinou 150-200 gramů. Při dobrých klimatických podmínkách je hrozen velmi hustě obsypán bobulemi. V suchých a nepříznivých půdách se počet bobulí na hroznu razantně snižuje. 

Bobule jsou menšího vzrůstu (1,7 cm a 1,5 g) a mají kulatý až oválný tvar. Středně silná a odolná slupka má modročernou barvu a slabě voskovaný povrch. Dužnina bobulí této odrůdy je velice šťavnatá, bezbarvá a plná chuti. Semena uvnitř bobulí jsou středně velká a mají výraznou hnědou barvu. 

Pro větší kvalitu výsledného vína vinaři u této odrůdy často uměle snižují výnosy na keř prostříháváním. Díky tomu jsou zbylé bobule více vyživeny a získají plnější chuť.

Pěstování 

Zweigeltrabe je odrůda odolná vůči nízkým teplotám až do -24 °C.  I přes svou mrazuvzdornost špatně snáší jarní mrazíky, které dřevo této révy často nenávratně poškozují. Pro optimální růst je potřeba těžké práce vinařů v podobě regulace výnosů, které jsou každoročně velmi vysoké.

Pro dosažení kvality je potřeba některé hrozny z keře během zrání zredukovat.  Problémem při neregulování bývá nerovnoměrné dozrávání hroznů a jejich snížená kvalita. 

Průměrná výnosnost se pohybuje mezi 10-16 tunami/hektar při průměrné cukernatosti 16-20 °NM (normovaného moštoměru – hlavní ukazatel obsahu přírodního cukru v alkoholických nápojích, udává podíl cukru na 1 litr vody). Obsah kyselinek ve víně se pohybuje okolo 7-9 gramy/litr. 

První rašení odrůdy Zweigeltrebe probíhá v období 2. poloviny dubna. Kvetení začíná v 2. polovině května. Květy jsou velmi odolné a špatné počasí na ně nemá vliv. Hrozny dozrávají koncem září a sběr probíhá od začátku října do 2. poloviny stejného měsíce. 

Choroby a škůdci 

Zweigeltrebe je poměrně odolná odrůda vůči plísni révové (plasmopara viticola) a středně odolná vůči padlí révovému (Uncinula necator). Mezi další choroby a škůdce patří plíseň šedá, která je u některých vinařů velmi vítaná, jelikož díky ní můžou vyrábět tzv. ledová vína. 

V 90. letech 20. století přišli vinaři na to, že je tato odrůda silně náchylná na fytoplazmózu, která způsobuje vadnutí hroznů a keřů. Tu způsoboval zejména malý obsah draslíku v půdě, přetížení keře nebo dokonce i stres. 

Půdy a poloha pro pěstování 

Pro pěstování Zweigeltrabe jsou vhodné okrajové vinařské oblasti. Odrůda nemá zvlášť speciální požadavky na polohu ani kvalitu půdy. Jsou pro ni vhodné svahy a středně hluboké půdy s vyšším obsahem draslíku, ale nevadí ji ani vápenaté a mokré půdy. Naopak nesnáší suchá stanoviště

Charakteristika vína Zweigeltrebe 

Barva a chuť vín Zweigeltrabe může připomínat Svatovavřinecké víno.

Barva je rubínově červená s bronzovými odlesky a vůně jemná a synchronizovaná. V chuti vyzrálých vín lze hledat náznaky višní, třešní, švestek a dalších peckovin.

U mladých vín je chuť spíše trpká, hrubší a drsná, avšak po vyzrání se přeměňuje na jemnou harmonickou chuť s jemnými tříslovinami (způsobují trpkost) a pevnou řízností. 

Při vyšších výnosech jsou vína méně výrazná, slabší a kyselejší. U mladých vín se aroma snadno mění a získává kvalitnější vlastnosti – to však platí pouze u metody Barique, tedy při zrání v dřevěných sudech. 

Po roce zrání v dřevěných sudech se vína stávají hebkými, zaoblenými a disponují sametovou chutí. V chuti těchto vín je možné najít ostružiny, peckoviny, višně nebo lesní ovoce.  

Tato vína jsou vhodná ke scelování (míchání vín) a středně dlouhé archivaci. 

Stolování 

Červená vína Zweigeltrabe se skvěle hodí k masitým kořeněným pokrmům, jako jsou hovězí steaky, kořeněné omáčky, tučné sýry nebo i těstoviny.

Velmi dobře chutnají i v kombinaci s bifteky, silnými vývary, bažantem nebo i se speciální karamelovo-švestkovou omáčkou

Jedna láhev kvalitního vína Zweigeltrebe je možné zakoupit od 130,-. 

Autor a zdroj: Marie Graclíková, Foto: Pixabay



Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: