Svatomartinské víno

Svatomartinská vína jsou neodmyslitelnou součástí každoročních svatomartinských hodů a slavností po celé České republice. Jedná se o speciální mladá vína s osobitou ovocnou chutí a aroma. Tradice Svatomartinských vín sahá několik stovek let do minulosti, a i dnes úzce souvisí s příchodem zimy.  

Každoročně, přesně 11.11 v 11:11 hodin se oficiálně spouští prodej Svatomartinského vína. Tento den slaví svátek svatý Martin, na jehož počest se otvírají a konzumují první lahve tohoto vína. Oslavuje se tak příchod zimy, první sníh a pravidelná posvícení. 

Historie Svatomartinského vína 

Svatomartinské se stejně jako drtivá většina ostatních druhů vín začalo vyrábět na Moravě. Tradice tohoto moku je zaznamenána už v 7. století našeho letopočtu, kdy se toto víno začalo každoročně konzumovat a otevírat na den svatého Martina.  

Pro mnoho dělníků a pracovníků to byla jedna z mála příležitostí, kdy si mohli odpočinout a přestat pracovat. To je nejspíš důvodem, proč se tyto oslavy uchytily natolik, že se prolínají i do 21. století.  

Vítání nového Svatomartinského vína bylo jako slavnost ve spojitosti se svatým Martinem pojato až za doby vlády císaře Josefa II (2. Polovina 18 století), kdy se na jeho dvoře začalo popíjet nové víno z celoroční úrody.  

Díky tomuto zvyku si víno získalo pojmenování „Svatomartinské víno“, které se nesmí otevřít dříve, než 11. listopadu. Začátkem listopadu totiž vinařům, kteří pracovali u větších sedláků, končila služba a začali ochutnávat nejnovější úrodu. 

Ochutnávky Svatomartinského vždy probíhaly mezi klidným adventem a předvánočním půstem, kdy už se úrodě nemohlo nic stát a obyvatelé se mohli připravit na zaslouženou odpočinkovou zimu. Jednalo se tak vždy o bujaré oslavy a bohaté hodování, kde nesmělo chybět maso, mléčné výrobky ani tehdejší tradiční pochutiny, jako jsou svatomartinské rohlíčky. Díky tomu vznikl i pojem „Svatomartinská husa“, která při hodování nesměla chybět. 

Nedávná historie

Svatomartinské víno se řadí mezi mladá vína. První mladé víno se vyrobilo v moravských Valticích, kde si jej vinaři pojmenovali Moravíno Noveau v roce 1993.  

V roce 2005 se vinařský fond rozhodl dát značku „Svatomartinské víno“ oficiálně na trh. V tomto roce se k jeho výrobě přihlásilo 31 vinařství a na trh bylo uvedeno přes 125 000 lahví.  

K porovnání, v roce 2015 se počet firem zvýšil na 113 a počet lahví na trhu byl okolo 2 milionů 300 tisíc. Bohužel se jeho výroba momentálně snižuje, o čemž svědčí fakt, že v roce 2020 bylo na trh vydáno o 500 tisíc lahví méně, než v roce 2015. 

Kdo byl svatý Martin? 

Svatý Martin, podle všeho narozený roku 316 našeho letopočtu, se stal už ve svých 15 letech vojákem. Podle legendy svatý Martin zahlédl na ulici podchlazeného žebráka, kterému daroval část svého pláště.

Druhý den se mu zjevil sám Kristus oblečený do jeho darovaného pláště. Svatý Martin zasvětil celý svůj život nejen tomuto zážitku, ale hlavně Bohu. Později se stal patronem vojáků, jezdců, hus a vinařů.  

Jaká vína mohou být Svatomartinská? 

Aby víno mohlo nést značku „Svatomartinské“, musí splňovat daná kritéria.  

Pro výrobu bílých vín jsou povoleny odrůdy Müller Thurgau, rané Vetlínské červené a od roku 2010 i Muškát Moravský.  

Pro červená a růžová vína jsou to odrůdy Modrý Portugal nebo Svatovavřinecké a pro růžové od roku 2013 i navíc odrůda Zweigeltrebe

Ve všech případech jsou možné i kupáže (namíchání) těchto odrůd, díky kterým mají vína specifické vlastnosti. 

Komise hodnotící víno 

Všechna vína musí projít hodnocením nezávislé komise, která naslepo posuzuje chuťové i jiné vlastnosti vína a systematicky je boduje. Mezi komisní kritéria patří: 

  • Vzhled – Zde se posuzuje zejména barva a čirost. 
  • Vůně – Je zkoumána intenzita vůně, čistost a jeho harmonie. 
  • Chuť – Posuzuje se chuť vína, čistota, harmonie, perzistence (jak dlouho po konzumu vína   přetrvává dochuť). 
  • Celkový dojem z vína – Zde se zkoumají ostatní vlastnosti a celkový dojem z vína. 

Nároky na Svatomartinské víno rok od roku rostou a s nimi roste i jejich kvalita. Zatímco v roce 2012 muselo víno dosáhnout minimálně 72 bodů, v roce 2019 se hranice pro prodej zvýšila na minimálně 80 bodů.   

Každá láhev poté musí mít na etiketě speciální logo se svatým Martinem na bílém koni a musí být opatřena záklopkou s nápisem „Svatomartinské“. Navíc je nutné, aby každá láhev měla na hrdle uvedeno přesné datum a ročník, kdy bylo víno vyrobeno. 

Vlastnosti Svatomartinského vína 

Tato vína jsou řazena mezi mladá, suchá až polosuchá vína. Mají svěží chuť a ovocný nádech. Díky kratší době zrání a kvašení disponují Svatomartinská vína netypickými vlastnostmi. Zrání trvá z pravidla pouze pár týdnů, díky čemuž je víno vhodné pro okamžitou spotřebu. Proto jej vinaři a vinařští znalci doporučují vypít do Velikonoc.  

Obecně se jedná o vína s maximálním zbytkovým cukrem 9 gramů/litr a nepatrným obsahem oxidu uhličitého. Jediný faktor, který udává rozdíly mezi jednotlivými Svatomartinskými víny, je procento alkoholu.  

Bílá a růžová vína včetně klaretů (vína z modrých odrůd révy vinné – viz státní odrůdová kniha, která se vyrábí bez nakvašení rmutu – vyrábí se buď lisováním celých hroznů nebo odtékáním ze samotoku) nesmí obsahovat více než 12,5 obj. % alkoholu.  

U červených vín je tato hranice navýšena na 13 obj.% alkoholu.  

Chuť a vůně

Díky velké chuťové, barevné a aromatické rozmanitosti, kterou Svatomartinské víno nabízí si téměř každý najde víno přesně podle svých preferencí. 

Zásluhou kupáží se na trhu nachází Svatomartinská vína všech odstínů červené, růžové i bílé a jejich namícháním získávají speciální vlastnosti, díky kterým se víno stává jedinečným.  

Obecně jsou však Svatomartinská vína velmi svěží, ovocná a lehká. Bílá vína mají většinou žlutozelenou až nazlátlou barvu s vyváženým obsahem cukru a kyselinek.  

Růžová vína se vyznačují svou slabě růžovou až cibulovou barvou. Jsou stejně jako ostatní vína velmi jemná, ovocná a s jemnou tříslovinou (látky, které způsobují trpkost vína – jsou obsaženy zejména ve zrníčkách a větvičkách vinné révy). 

Červené Svatomartinské víno se vyznačuje sytě červenou granátovou až rubínovou barvou a příjemnou ovocnou až květinovou vůní. Chuť červeného Svatomartinského je příjemně hladká a harmonická.  

Pravidla pro pití Svatomartinského vína 

Pro pití Svatomartinského vína existují daná pravidla, která by se neměla porušovat: 

  • První láhev nelze otevřít dříve, než 11.11 daného roku.  
  • Víno se musí nalévat vždy z láhve, nikdy ne přímo ze sudu.  
  • Mělo by se podávat výhradně v kombinaci se svatomartinskou husou. 

Podávání Svatomartinského vína 

Samozřejmostí je podávání svatomartinského vína se svatomartinskou husou případně s celým svatomartinským menu.  

Dá se však konzumovat i zvlášť, samostatně. Při samostatném pití se plně projeví potenciál vína a jeho přirozenou svěží chuť nebude narušovat žádné jídlo. Obecně se však velmi dobře hodí k různým druhům salátů a lehčím jídlům, jako jsou kuřecí vývary nebo jednohubky. 

Tradice říká, že by se mělo konzumovat po boku husy, která je správně a dobře upečená. Příprava kvalitní pečené husy se mnohdy protáhne až na 13 hodin v peci, přičemž každá domácnost má pro svou Svatomartinskou husu speciální recept.  

Vzhledem k tomu, že se jedná o víno sezónní se dá koupit láhev Svatomartinského od 100,- do 250,-. Cena se odvíjí od zvolené odrůdy.  

Zdroj a autor: Marie Graclíková, Foto: Pixabay



Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: