Škola vína

Škola vína
Uchovávání vína po otevření

Odpověď bohužel není jednoduchá. Nejlepší by bylo víno přelít do co nejmenší láhve, jaká je možná, abyste omezili možnou oxidaci vína a snížili tak i kontaktní plochu vína se vzduchem. Pokud máte, můžete dokonce použít vakuovou pumpičku, s níž z láhve odsajete vzduch, což významně sníží kyslík v láhvi.

Škola vína
Skladování vína

Vína vhodná pro skladování se poznají již podle kategorie a oblasti původu. Zárukou jsou i vína pocházející od prověřených renomovaných vinařů. Vhodná vína pro skladování pochází z osvědčených vinic a poloh. Ke skladování se hodí také vína z dobrých ročníků, harmonická vína s vyrovnanými hladinami kyselin i cukrů.

Škola vína
Správná teplota vína

Pakliže chcete vskutku zažít gastronomický zážitek, konzumujte pouze víno o té správné teplotě. Jen tak totiž dojde k pořádnému rozvinutí buketu vůní a chutí. Pamatujte si, že málo vychlazená bílá vína chutnají mdle a nudně, naopak přechlazená červená vína jsou zcela bez chuti i vůně. Nicméně, příliš teplé červené a příliš přechlazené bílé víno, taky není nic moc dobrého.

Škola vína
Jak vybrat dobré víno

Každá situace si žádá jiné víno. Zvažte proto předem, zda víno vybíráte k večernímu posezení, k večeři, jen pro sebe anebo i pro vaši polovičku, zda by víno mělo doprovázet nějaký pokrm (a jaký) anebo by víno mělo být podávané přátelům, na zahradní party anebo obchodním kolegům. Dobře si čtěte etikety vína a v případě, že se nechcete doopravdy ztrapnit, vyhněte se supermarketům a navštivte specializovaná místa, kde vám s výběrem poradí.

Škola vína
Jak podávat víno?

Základem správného servírování vína je fakt, že se nemá nikdy uspěchat. Obzvláště starší vína nekonzumujte ihned po nákupu, ale nechte je odpočinout alespoň dva týdny po tom, co jste si je odněkud dovezli. Dalším důležitým faktorem je správná teplota vína. Bílé víno se servíruje při teplotě 10 – 12 °C

1 2