Škola vína

Škola vína
Refraktometr

Refraktometr, někdy nazýván také jako refraktoměr, refractometer, brixmetr nebo cukroměr, je speciální přístroj určený pro měření různých vlastností kapaliny (zejména alkoholických nápojů) pomocí indexu lomu světla.…

Reklama
Druhy vína
Burčák

Burčák je sladký alkoholický nápoj, který vzniká částečným zkvašením moštu révy vinné. Pro svou sladkou a jemně nakyslou chuť v…

Škola vína
Teplota vína

Pakliže chcete vskutku zažít gastronomický zážitek, konzumujte pouze víno o té správné teplotě. Jen tak totiž dojde k pořádnému rozvinutí buketu vůní a chutí. Pamatujte si, že málo vychlazená bílá vína chutnají mdle a nudně, naopak přechlazená červená vína jsou zcela bez chuti i vůně. Nicméně, příliš teplé červené a příliš přechlazené bílé víno, taky není nic moc dobrého.

Škola vína
Jak podávat víno?

Základem správného servírování vína je fakt, že se nemá nikdy uspěchat. Obzvláště starší vína nekonzumujte ihned po nákupu, ale nechte je odpočinout alespoň dva týdny po tom, co jste si je odněkud dovezli. Dalším důležitým faktorem je správná teplota vína. Bílé víno se servíruje při teplotě 10 – 12 °C