Jak a jaká vína používat v kuchyni

Víno je oblíbené nejen jako alkoholický nápoj, ale také jako přísada do mnoha druhů jídel. Může se zdát, že je vlastně jedno, jaké víno v kuchyni používáme. Je tomu ale tak? A na co je víno při vaření vlastně dobré?

Víno zvýrazní některé chutě a dodá jídlu „šmrnc“. Stačí vědět, jak s ním zacházet.

Jaká vína vybrat

Vařením se zvýrazní chuť vína a vyvaří se alkohol. Proto je dobré zamyslet se nad tím, jaké víno použijeme. Nejlepší vína na vaření jsou ta suchá. Jak bílé víno, tak červené víno je vždy lepší lehčí a sušší. Sladká vína nejsou dobrou volbou, protože vařením mají tendenci zahořknout a jídlo spíše zkazí, než aby mu pomohly.

Některá vhodná vína:

  • Sauvignon Blanc
  • Pinot Blanc, Pinot Grigio, Pinot Gris, Pinot Noir
  • Sémillion
  • Merlot
  • Sangiovese
  • Lehké Cabernet
  • Obecně mladá, lehká a suchá vína

Kdy víno přidávat

Základní pravidlo zní: víno potřebuje nechat převařit, abychom vyvařili alkohol. V pár výjimečných případech ho převářet nemusíme, více informací najdete níže v tomto článku. Proto ho musíme přidávat většinou ještě v průběhu vaření, každý typ jídla si vyžaduje trochu jiný moment.

Například do rizota víno přidáváme mezi rýží a vývarem, do polévek nebo při přípravě dušené zeleniny je nejlepší ho přidat do hrnce hned na začátku dušení ostatních ingrediencí kromě tekutin – trochu podusíme ve víně a poté přilijeme vývar nebo vodu atp. Když děláte omáčku k masu na pánvi, víno nalijte do pánve po přípravě masa a zredukujte ho, dokud nebude mít konzistenci připomínající sirup.

Nepřevařené víno

Kdy si můžete dovolit víno nevařit? Například při přípravě studených pokrmů, do marinád nebo pokud se rozhodnete použít sladké víno.

Jak s vínem zacházet

Nejdůležitějším krokem je výběr. Není potřeba za víno na vaření utrácet obrovské částky, naprosto stačí levnější běžné víno. Vařením mnoho chutí vynikne, ale také jich mnoho zaniká. Drahého kvalitního vína by byla možná škoda. Mnohem důležitější, než cena je typ. Jak jste se již dočetli výše, nejvhodnější jsou lehká suchá vína, naopak sladká vína s plnou chutí nejsou zrovna šťastnou volbou. Vyhněte se i vínům určeným přímo na vaření, jsou dosolovaná a nedosáhnete s nimi takových výsledků, jako s běžným vínem.

Obecně známé pravidlo zní: Pokud byste víno nepili, nevařte s ním. Hlavním důvodem je, že vaření zvýrazní mnohé chutě vína a pokud je od začátku špatné, převaření to jen zvýrazní.

Pár tipů na závěr

  • Když vám zbyde trochu vína v lahvi a už není dobré na pití, nevylévejte ho – vařte s ním, hrnci to nevadí
  • Vařte s vínem, které budete k jídlu podávat (pokud to nebude nějaké zbytečně dobré víno)
  • I po převaření v jídle trochu alkoholu zůstane, i když ho budete vařit opravdu dlouho – pozor na to

Víno je užitečný pomocník, ale je potřeba s ním zacházet opatrně. Pokud se ale budete držet zmíněných zásad, můžete očekávat velmi chutné výsledky. Nebojte se experimentovat a užijte si víno nejen při vaření.

Autor: Marie Kuželová, Foto: Pixybuy.com



Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: