Cuvée – vinný zázrak

Označení cuvée mohou nést vína vyrobená namícháním více vín různých odrůd do jedné. Pod českým názvem lze cuvée najít také pod pojmem „kupáž“ nebo „směska“. Při výběru správné lahve se jedná o vysoce kvalitní vína, kterých nelze dosáhnout jinak, než kupáží (mícháním).

Historie

Vína cuvée vznikla nenápadně a má dlouholetou tradici. Kdysi se na vinicích pěstovalo více odrůd zároveň. V praxi to znamenalo, že se na vinici vedle sebe sadilo 10 odrůd různých vín. 

V období sklizně byly tyto odrůdy třízeny pouze na odrůdy modré a odrůdy bílé. Vinaři nebrali ohled na to, o jakou odrůdu bílého vína se jedná. A tak, smícháním jednoho druhu hroznů, vznikaly první kupáže. Díky tomu, že pro každý region byla typická jiná odrůda, jednalo se o specifická vína typická pro daný kraj.

Později byl tento způsob výroby vín nahrazen novějším systémem. Dle nového germánského systému se začaly hrozny bílých i modrých hroznů třídit i na přesné odrůdy. To proto, aby na trhu byla orientace pro zákazníka co nejjednodušší. 

Začaly proto vznikat první jednoodrůdová vína. Později se pro zjednodušení práce začaly vysazovat vinice pouze s jednou odrůdou tak, aby byl pro vinaře sběr snadnější a nehrozilo riziko toho, že se hrozny pomíchají. 

Kde se cuvée nejčastěji vyrábí?

Svou dlouholetou tradici má smíchávání hroznů ve Francii, Španělsku nebo i Itálii. V těchto zemích je kvalitní cuvée vnímáno jako víno vysoké kvality a sváteční pití

U nás, v Česku, jsou kupáže často mylně označovány za nekvalitní vína, která jsou vyrobená ze zbytků moštů několika odrůd. To však není pravda. Na výrobu cuvée se vČR vztahuje vinařský zákon, který uvádí jeho povinnou minimální kvalitu. 

V České republice lze jako cuvée označit pouze víno, které je vyrobeno ze 3 odrůd a je minimálně z 85 % zastoupeno jedním druhem. V zahraničí se cuvée vyrábí i z více než 3 odrůd.  

Jaká cuvée se vyrábí?

Mezi nejznámější kupáže patří Châteauneuf-du-Pape a samozřejmě Champagne. Jsou to nejznámější a nejvíce vyráběná vína po celém světě.

K výrobě cuvée se nejčastěji využívají odrůdy, jako jsou Merlot, Cabernet Sauvignon nebo Cabernet Franc. V České republice se také často míchají odrůdy, jako je Ryzlink rýnský, Tramín či Chardonnay.

Nejčastější kupáží v ČR je spojení Rulandského bílého, které dodává plnou chuť a silně ovocné aroma s Ryzlinkem rýnským, který dodá svou lehkou pikantnost a svěžest. Dohromady tato 2 vína tvoří zbrusu nový chuťový zážitek.  

Raději cuvée nebo obyčejné víno?

Obojí má své klady i zápory. Zatím co u jednoodrůdových vín je to zaručeně stejná chuť u většiny ročníků, u kupáží lze dosáhnout extrémně zajímavých chutí i vůní. 

Jednoodrůdová vína

Tato vína mají nespornou výhodu v tom, že je vždy předem jasné, jak budou vína z dané oblasti chutnat

Díky tomu, že se jedná o vína z 1 odrůdy, je pravděpodobné, že víno Vetlínského zeleného z Itálie bude chutnat stejně/velice podobně, jako Vetlínské zelené z České republiky. 

Naopak nevýhodou u těchto vín jsou mnohdy ne příliš výrazné chuťové a aromatické vlastnosti, které nelze nijak změnit. 

Jednoodrůdová vína jsou dnes více populární i kvůli tomu, že se na nich nedá při výrobě, na rozdíl od kupáží, „téměř nic pokazit“. 

Cuvée/kupáž

Velikou výhodou kupáží je to, že se díky nim dají vyrobit a namíchat exkluzivní vína, které jinak, než kupáží, nezískáte. 

Díky správnému poměru odrůd při výrobě mohou vzniknout excelentní vína plná zajímavých chuťových i aromatických vlastností. 

Nevýhodou bývá, že při špatně zvolené kupáži můžete výborné jednoodrůdové víno kompletně zkazit. Při výrobě je totiž velice důležité, aby byl dodržen přesný technologický postup a správné poměry odrůd při míchání. 

Při správných postupech vína dosahují nových harmonických rozměrů, které u jednoodrůdových vín nenajdete. 

Název cuvée

Název cuvée pochází z francouzštiny – vyslovuje se jako „kyvé“ a v překladu znamená „káď“ nebo „nádrž“. 

Označení cuvée bylo zvoleno na základě toho, že se vína různých odrůd míchají v nádržích a kádích, kde následně vznikaly alkoholické moky těch nejlepších vlastností. 

Pokud má víno na etiketě označení „cuvée“, jedná se o víno, které bylo společně s několika dalšími odrůdami různých ročníků namícháno v nádržích.

Je cuvée kvalitní?

Pod pojmem „míchání vín“ si většina lidí představí náhodné smíchání vín několika odrůd, nehledě na poměry. 

Cuvée ale znamená, že víno bylo připraveno složitým smícháním různých odrůd pro zvýraznění barvy, chutě, aroma, jemnosti a dalších, u vín velice podstatných vlastností. Proto není možné, aby byla vína slévána náhodně. 

Vinaři, vyrábějící cuvée, jsou často považování za „umělce mezi vinaři“. Musí si totiž umět pohrát se všemi chutěmi a vlastnostmi vín a případné nedostatky vylepšit jinými víny. Je proto nutné, aby každý vinař, který se pustí do kupáží, byl absolutní odborník. Jinak by se kupáž nemusela vyvést a vinař by přišel nejen o víno, ale i o peníze. 

Tudíž ano, cuvée se řadí mezi opravdu kvalitní vína, i přes to, že se jedná o jakousi „směsku“ vín. Lze však koupit i ne příliš kvalitní cuvée – je proto nutné zjistit si o daném vinařství, vinaři i víně co nejvíce informací. 

Sběratelské poklady

Mimo jiné, většina nejkvalitnějších sběratelských vín je právě z řad vín cuvée. Je zastoupeno minimálně jednou lahví u každého vinařského sběratele a jedná se o nejprestižnější a nejkvalitnější vína ke koupi vůbec. 

Vína cuvée navíc zastupují 50 % celkové světové produkce vín. Je tedy jasné, že ne všechna budou takové kvality, jako sběratelské kousky. 

Jak se cuvée vyrábí?

Většinou se cuvée vyrábí z vína kyselejšího (mladá vína) a vína sladšího (archivní, zralá vína) stejného druhu. Lze tedy smíchat pouze modré odrůdy s modrými a bílé s bílými

Nejčastěji se kupáž využívá k míchání pro vyrovnání procenta alkoholu, kyselosti, množství kyselinek, pro vyvážení třapiny (látky, způsobující trpkost vínú, nebo pro celkové zlepšení všech vlastností.

Dají se také míchat vína jednodruhová. To znamená, že rulandské šedé z Pálavy může být smícháno s rulandským šedým ze Slovácka. Význam je zcela triviální. 

Pro zrání v kádích je potřeba vždy naplnit celou nádobu až po okraj tak, aby v ní nebylo místo pro nechtěný vzduch. Kdyby káď nebyla řádně naplněna, hrozila by přeměna moštu na ocet, nebo jeho křísovatění (choroba vína, která napadá mošty s nízkým obsahem alkoholu a znehodnocuje jej).

Při výrobě tohoto vína nezáleží na tom, zda je smíchán rmut sermutem, mošt s moštem nebo dokonce hotová vína dohromady. Proto můžete najít cuvée, která jsou scelována už při kvašení, ale i taková, která jsou míchána jako hotová vína bez toho, aniž by byla ohrožena kvalita vín.

Mnohdy se na výrobu jednoho druhu cuvée zvou přední znalci vín a odborníci přes kupáže, kteří společně hledají ideální spojení všech odrůd a jejich správné poměry. Proto bývají tato vína obvykle extrémně drahá.

Růžové víno není cuvée

Je zažitou fikcí, že růžová vína se vyrábí smícháním vína bílého a červeného. To však není pravda. Růžová vína se vyrábí z modrých odrůd v kombinaci s využitím procesů výroby bílých vín. 

Růžová vína se vyrábí kvašením moštu (nikoliv rmutu jako u modrých odrůd) z modrých odrůd. Ten pochytí slabě růžovou barvu z červených slupek a výsledné víno je díky zbarvení slupek narůžovělé.

Bohužel, cuvée si získalo špatnou pověst kvůli nečestným vinařům, kteří kdysi dělali kupáže z nekvalitních odrůd. Kvůli tomu tato vína způsobovala velice častou kocovinu. Proto se i dnes říká, že kupáže způsobují bolesti hlavy a nejedná se o dobrá vína i když už to dávno není pravda.

Šampaňské je cuvée

Pojem „šampaňské“ zná v široké veřejnosti opravdu každý. Mnozí si jej představí jako šumivé víno s bublinkami a mají pravdu. Šampaňské perlivé víno cuvée vyrobeno výhradně ve francouzské oblasti Champagne.

Větsina z vín Champagne jsou vyráběna jako kupáž. Jen malé procento těchto vín je jednodruhové

K výrobě Champagne je povoleno míchat odrůdy:

  • Chardonnay
  • Pinot Meunier (Mlynářka)
  • Pinot Noir (Rulanské modré)

U vín cuvée mají často vinaři svůj vlastní technologický rodinný postup. Zatím co někteří vytváří cuvée už z moštu, jiní je vyrábí úplně jinak

A proto se může stát, že kupáže ze stejných odrůd můžou chutnat od každého vinaře ve výsledku diametrálně odlišně. Bývají scelovány jak různé odrůdy vín, tak různé ročníky. Není však povoleno scelovat modré a bílé odrůdy. 

Jednu láhev cuvée lze koupit už od 130 korun. Průměrná cena jedné láhve je v ČR okolo 1000 korun. Avšak ta nejkvalitnější vína této řady se pohybují řádově v několika desítkách tisíc korun za láhev.

Autor: Marie Graclíková, Foto: Pixabay



Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: